Hirmagazin.eu
Főoldal » Két nagy csoportban próbáltak meg áttörni a migránsok a röszkei határátkelőnél – lövések is eldördültek – videók
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Két nagy csoportban próbáltak meg áttörni a migránsok a röszkei határátkelőnél – lövések is eldördültek – videók

Csoportosan próbált meg áttörni kedden hajnalban a határkerítésen mintegy hetven illegális bevándorló Röszkénél.

Figyelmeztető lövésekkel állították meg őket. A migránsok egy része átjutott, a röszkei közúti határátkelőt ideiglenesen lezárták a rendőrök. Az M1 közölte: elrendelték a teljes déli határszakasz ellenőrzését a röszkei események miatt.

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Cikkünk frissül.

Kedd hajnalban mintegy hetven bevándorló próbált meg szervezetten átjutni a kerítésen – derült ki napközben az M1 által közölt adatokból.

Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A rendőrség közölte: négy főt feltartóztattak.

A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

A röszkei közúti határátkelőt 2015 óta első alkalommal ideiglenesen lezárták a rendőrök.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a környéket lezárta. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom – közölte Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

A rendőrség honlapján azt írta: a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le, a helyszínre irányított járőrök ekkor érkeztek meg.

A police.hu honlapon a Magyar Rendőrség az alábbi közleményt adta kis:

KÖZLEMÉNY

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni.

A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző egyik fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen továbbra is területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel.

A határátkelőhely Szerbia felőli oldalán, egy szakaszon a migránsok ledöntötték a drótkerítést, majd „átugráltak” a magyar határszakaszra. A határátkelőhelyhez közeli településeken az elmúlt hetekben megnövekedett az illegális bevándorlók száma – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Tudják, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon

A migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedd reggel az M1-en.

Deák Dániel arra a kérdésre, hogy lehetett-e erre számítani, úgy felelt, igen, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat – tette hozzá.

„Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (…), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették” – fogalmazott.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztérium a röszkei áttörésről

A történtek után a Belügyminisztériumban összeült a migrációs munkacsoport koordinációs ülése, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az ülés után Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tartott sajtótájékoztatót.

Bakondi György hangsúlyozta: a határőrizeti rendszer eredményesen szolgálja a magyar emberek biztonságát.

Az M1 közölte: elrendelték a teljes déli határszakasz ellenőrzését a röszkei események miatt.

21,30

Egyre több migráns érkezik a határ túloldalára

Az M1 hetek óta arról számol be, hogy egyre több illegális bevándorló érkezik, mozog és táborozik a déli határ szerbiai oldalán. Ellepték a nagyobb települések központját, beköltöztek a lakatlan épületekbe, felvásárolták a gumicsónakokat, lopják a létrákat, alagutakat ásnak. Feszült a helyzet a román-magyar határnál is, néhány napja ott is figyelmeztető lövéssel kellett megállítani a bevándorlókat. Akkor a román határrendészek lőttek – hangzott el az M1 Híradójában.

Migránsok és rendőrök a vajdasági Horgoson 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél. (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Csoportokban tanakodnak a migránsok Horgoson, a helyi bolt előtt. A hajnali sikertelen határátlépést beszélik meg. A bevándorlók azt mondják, hiába állították meg őket a magyar hatóságok, újra próbálkozni fognak.

Magyarország felé akarunk menni, aztán Ausztriába, majd Németországba. De a magyar rendőrök problémát jelentenek. Egész nap ott vannak a határon, és mindig visszafordítanak, de mi nem fogjuk feladni” – mondja egy egyiptomi férfi. Több tucatnyi migráns lepte el a falut kedd délelőtt. A bevándorlók a boltokban, a pékségekben, az elhagyott házakban és az utcán is várakoztak.

Kora délután azonban Horgoson megjelent a szerb rendőrség, és mindenkit összegyűjtöttek, akit tudtak. A bevándorlókat rendőrségi kisbuszokkal szállítottak el Szerbia több befogadó központjába. Csakhogy nem tudtak mindenkit összegyűjteni. A magyar határ közelében az akció után is maradtak migránsok. Ők azt mondták, soha nem adják fel.

Elfogtak, több alkalommal is már, elvették a telefonomat, de én mindig újat vettem, azt is elvették, én megint újat vettem. Soha, soha, soha nem adom fel, nem fogok visszamenni. A végsőkig ki fogok tartani” – mondta az M1 stábjának egy marokkó férfi, aki már 14 alkalommal próbálkozott.

A bevándorlók több magyarok lakta településen is gyülekeznek. A közeli Magyarkanizsán olyanok is várakoznak, akik csónakkal akarnak átkelni magyar területre. A migránsok közben azért panaszkodnak, mert nem találnak maguknak szállást, pedig van rá pénzük.

Itthon már hónapok óta nagy a nyomás a déli határon. Idén már több mint 3000-ren próbálkoztak. A migránsok mindig találnak ki új módszereket, amivel kijátszhatják a hatóságokat.

Már megszokott, hogy egyszerre több helyen is kísérleteznek. Hajnalban Baranya megyében is fogtak el migránsokat. Hat szír férfit kaptak el a rendőrök Ivándárda közelében.

A déli határ teljes hosszán romlott a helyzet. A szerb-magyar-román határ térségében a bevándorlók már nem csak az elhagyott házakat foglalják el, hanem azokba is bemennek, ahol a helyiek élnek, majd úgy viselkednek, mintha a saját otthonukban lennének. Sokan tartanak tőlük.

A Majdány-Rábe Helyi Közösség Tanácsa emiatt hétfőn rendkívüli ülést tartott. Itt a vezetés megfogalmazta a szükséges intézkedéseket. Ki kell üríteni a migránsok által használt házakat, 24 órás, állandó rendőri, illetve határrendészeti jelenlétre van szükség, a gyerekek és a helyiek érdekében pedig fokozott biztonsági intézkedéseket kell bevezetni a buszjáratokon és a buszmegállókban.

A Tanács a kéréseket a legrövidebb időn belül személyesen is továbbítja az illetékes szervekhez. A vajdaságiak nehezen viselik a migránsok jelenlétét, és folyamatosan romló a helyzetet. Szerintük a határsértők arrogánsan viselkednek, emellett egyre agresszívebben próbálnak átjutni a határokon is.

Ezt mutatja az is, hogy a horgosi incidenshez hasonló történt néhány nappal ezelőtt a román-magyar zöld határon is. A Szatmár megyei Óvári térségében is figyelmeztető lövésekkel állítottak meg migránsokat. A román határrendészek felszólítására ugyanis nem álltak meg a határsértők. A hatóságoknak csak két levegőbe leadott lövéssel sikerült visszafordítania a tunéziai férfiakat.

M1, MTI, Hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Brutális kegyetlenség: rendszeresen erőszakolta barátnőjét a magyar sportoló (18+)

Géza

Vízbefúlások: ez volt a nyár legtragikusabb hétvégéje

Edit

Felderített emberölés; elfogták a feltételezett elkövetőt! (Olvasd el és nézd meg!)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------