Főoldal » Két nagy csoportban próbáltak meg áttörni a migránsok a röszkei határátkelőnél – lövések is eldördültek – videók
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Két nagy csoportban próbáltak meg áttörni a migránsok a röszkei határátkelőnél – lövések is eldördültek – videók

Csoportosan próbált meg áttörni kedden hajnalban a határkerítésen mintegy hetven illegális bevándorló Röszkénél.

Figyelmeztető lövésekkel állították meg őket. A migránsok egy része átjutott, a röszkei közúti határátkelőt ideiglenesen lezárták a rendőrök. Az M1 közölte: elrendelték a teljes déli határszakasz ellenőrzését a röszkei események miatt.

Hatvan határsértő próbált áttörni a röszkei közúti átkelőnél (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Cikkünk frissül.

Kedd hajnalban mintegy hetven bevándorló próbált meg szervezetten átjutni a kerítésen – derült ki napközben az M1 által közölt adatokból.

Egy részüknek sikerült átjutni, egy részüket el is fogták, és többeket sikerült megakadályozni abban, hogy bejussanak Magyarország területére. A rendőrség közölte: négy főt feltartóztattak.

A környéken több ellenőrző pontot is felállítottak a rendőrök, az érkező járműveket folyamatosan ellenőrzik az embercsempészek miatt.

A röszkei közúti határátkelőt 2015 óta első alkalommal ideiglenesen lezárták a rendőrök.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a környéket lezárta. A röszkei közúti határátkelőhely nem üzemel, de az autópálya-határátkelőhelyen folyamatos a forgalom – közölte Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás Szerbia felől, Szabadka környékén jelenleg több mint kétszáz migráns tartózkodik – közölte a közmédia helyszíni tudósítója.

A rendőrség honlapján azt írta: a határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le, a helyszínre irányított járőrök ekkor érkeztek meg.

A police.hu honlapon a Magyar Rendőrség az alábbi közleményt adta kis:

KÖZLEMÉNY

Egy nagyobb migránscsoport próbált meg jogellenesen Magyarország területére bejutni Csongrád megyében, a rendőrök megakadályozták őket. Egy szolgálatban lévő fegyveres biztonsági őr több figyelmeztető lövést adott le.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy nagyobb migránscsoport 2020. január 28-án 5 óra 30 perc körül a Röszke Közúti Határátkelőhely két oldalán közel, egy időben próbált meg jogellenesen az ország területére bejutni.

A zárva tartó határátkelőhely őrzését végző egyik fegyveres biztonsági őr ezt észlelve három figyelmeztető lövést adott le.

A helyszínre irányított járőrök körülbelül 60 fő bejövetelét akadályozták meg, 4 főt feltartóztattak, a területet pedig lezárták.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a helyszínen továbbra is területzárást alkalmaz. A Röszke Közúti Határátkelőhely jelenleg nem üzemel.

A határátkelőhely Szerbia felőli oldalán, egy szakaszon a migránsok ledöntötték a drótkerítést, majd „átugráltak” a magyar határszakaszra. A határátkelőhelyhez közeli településeken az elmúlt hetekben megnövekedett az illegális bevándorlók száma – közölte az M1 helyszíni tudósítója.

Tudják, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon

A migránsok tisztában vannak azzal, hogy egyedül nincs esélyük átjutni a déli határon, ezért próbálkoznak tömegesen – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője kedd reggel az M1-en.

Deák Dániel arra a kérdésre, hogy lehetett-e erre számítani, úgy felelt, igen, hiszen a tél ellenére nagyon intenzíven érkeznek illegális bevándorlók a déli határra. Ráadásul felkészültek, hiszen mobilalkalmazások, szórólapok segítik az útjukat – tette hozzá.

„Tehát nagy valószínűséggel ezek a bevándorlók sem úgy érkeztek ide, hogy azt sem tudják, hogy hol vannak (…), hanem felmerül a gyanú, hogy ezeket a migránsokat felkészítették” – fogalmazott.

Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Belügyminisztérium a röszkei áttörésről

A történtek után a Belügyminisztériumban összeült a migrációs munkacsoport koordinációs ülése, amelyen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Az ülés után Pintér Sándor belügyminiszter, Papp Károly, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója tartott sajtótájékoztatót.

Bakondi György hangsúlyozta: a határőrizeti rendszer eredményesen szolgálja a magyar emberek biztonságát.

Az M1 közölte: elrendelték a teljes déli határszakasz ellenőrzését a röszkei események miatt.

21,30

Egyre több migráns érkezik a határ túloldalára

Az M1 hetek óta arról számol be, hogy egyre több illegális bevándorló érkezik, mozog és táborozik a déli határ szerbiai oldalán. Ellepték a nagyobb települések központját, beköltöztek a lakatlan épületekbe, felvásárolták a gumicsónakokat, lopják a létrákat, alagutakat ásnak. Feszült a helyzet a román-magyar határnál is, néhány napja ott is figyelmeztető lövéssel kellett megállítani a bevándorlókat. Akkor a román határrendészek lőttek – hangzott el az M1 Híradójában.

Migránsok és rendőrök a vajdasági Horgoson 2020. január 28-án. Hajnalban több mint hatvan határsértő próbált áttörni a Horgos és Röszke közötti közúti átkelőnél. (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Csoportokban tanakodnak a migránsok Horgoson, a helyi bolt előtt. A hajnali sikertelen határátlépést beszélik meg. A bevándorlók azt mondják, hiába állították meg őket a magyar hatóságok, újra próbálkozni fognak.

Magyarország felé akarunk menni, aztán Ausztriába, majd Németországba. De a magyar rendőrök problémát jelentenek. Egész nap ott vannak a határon, és mindig visszafordítanak, de mi nem fogjuk feladni” – mondja egy egyiptomi férfi. Több tucatnyi migráns lepte el a falut kedd délelőtt. A bevándorlók a boltokban, a pékségekben, az elhagyott házakban és az utcán is várakoztak.

Kora délután azonban Horgoson megjelent a szerb rendőrség, és mindenkit összegyűjtöttek, akit tudtak. A bevándorlókat rendőrségi kisbuszokkal szállítottak el Szerbia több befogadó központjába. Csakhogy nem tudtak mindenkit összegyűjteni. A magyar határ közelében az akció után is maradtak migránsok. Ők azt mondták, soha nem adják fel.

Elfogtak, több alkalommal is már, elvették a telefonomat, de én mindig újat vettem, azt is elvették, én megint újat vettem. Soha, soha, soha nem adom fel, nem fogok visszamenni. A végsőkig ki fogok tartani” – mondta az M1 stábjának egy marokkó férfi, aki már 14 alkalommal próbálkozott.

A bevándorlók több magyarok lakta településen is gyülekeznek. A közeli Magyarkanizsán olyanok is várakoznak, akik csónakkal akarnak átkelni magyar területre. A migránsok közben azért panaszkodnak, mert nem találnak maguknak szállást, pedig van rá pénzük.

Itthon már hónapok óta nagy a nyomás a déli határon. Idén már több mint 3000-ren próbálkoztak. A migránsok mindig találnak ki új módszereket, amivel kijátszhatják a hatóságokat.

Már megszokott, hogy egyszerre több helyen is kísérleteznek. Hajnalban Baranya megyében is fogtak el migránsokat. Hat szír férfit kaptak el a rendőrök Ivándárda közelében.

A déli határ teljes hosszán romlott a helyzet. A szerb-magyar-román határ térségében a bevándorlók már nem csak az elhagyott házakat foglalják el, hanem azokba is bemennek, ahol a helyiek élnek, majd úgy viselkednek, mintha a saját otthonukban lennének. Sokan tartanak tőlük.

A Majdány-Rábe Helyi Közösség Tanácsa emiatt hétfőn rendkívüli ülést tartott. Itt a vezetés megfogalmazta a szükséges intézkedéseket. Ki kell üríteni a migránsok által használt házakat, 24 órás, állandó rendőri, illetve határrendészeti jelenlétre van szükség, a gyerekek és a helyiek érdekében pedig fokozott biztonsági intézkedéseket kell bevezetni a buszjáratokon és a buszmegállókban.

A Tanács a kéréseket a legrövidebb időn belül személyesen is továbbítja az illetékes szervekhez. A vajdaságiak nehezen viselik a migránsok jelenlétét, és folyamatosan romló a helyzetet. Szerintük a határsértők arrogánsan viselkednek, emellett egyre agresszívebben próbálnak átjutni a határokon is.

Ezt mutatja az is, hogy a horgosi incidenshez hasonló történt néhány nappal ezelőtt a román-magyar zöld határon is. A Szatmár megyei Óvári térségében is figyelmeztető lövésekkel állítottak meg migránsokat. A román határrendészek felszólítására ugyanis nem álltak meg a határsértők. A hatóságoknak csak két levegőbe leadott lövéssel sikerült visszafordítania a tunéziai férfiakat.

M1, MTI, Hirado, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Fékezés nélkül gázolta el a 17 hónapos gyermeket és nagymamáját a kamion Tiszaújvárosban!

Mazsi

Rej­té­lyes ha­lál­eset – halálos gázolás az M1-esen! Nem ta­lál­ják a halálra gázolt áldozat lábát!

Géza

Négyen haltak meg az autómentes hétvégén az utakon

Géza