Hirmagazin.eu
Főoldal » Két hét alatt épül energiatakarékos mintaházpark Szentendrén
Gazdaság

Két hét alatt épül energiatakarékos mintaházpark Szentendrén

Az innovatív házépítő versenyt többek között a WHB Kft. és az Épkar Kft. is támogatta.

Idén először Magyarországon, Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlont, a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenyét.

A West Hungária Bau Kft. és az Épkar Kft. által is támogatott esemény három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg.

Az első versenyt az USA Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban. A Solar Decathlon célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

„Tudnunk kell, hogy minden, ami isten ege alatt vízszintes a természet tulajdona” – mondta Áder János köztársasági elnök, az eseményre készített videóüzenetében. „A Solar Decathlon versenyein hasonló szellemben hívják kreatív erőpróbára a világ építésznek tanuló egyetemistáit” – fejtette ki az elnök. „Célja, hogy a vízszintesek és a függőlegesek is összhangban legyenek a természettel, hogy olyan házakat hozzunk létre, amik otthon vannak a természetben” – hangsúlyozta. „A fejlődés nem agresszív növekedést, hanem okos változást jelentsen.” „Ha sokan álmodnak együtt az egy új valóság kezdete”- zárta beszédét a köztársasági elnök.

Mindössze 14 nap áll a versenyzők rendelkezésére

A megmérettetésen tehát nem csak tervekkel és látványrajzokkal indultak a csapatok, meg is kell építeniük az elképzeléseiket. Az eredmény ezek után szigorú mérések és gyakorlati teszt után születik meg.

A versenyzőknek tizennégy nap állt rendelkezésükre, hogy az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A felépülő mintaházakat július 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők.

Nem csak a szakmában érdekeltek tekinthetik meg a műveket

A fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutató-fejlesztők működnek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató “mintaházpark” jön létre Szentendrén, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

magyarepitok

Hasonló hírek

Erősödött hétfőn a forint

info

Bővülhet a fogyasztás az adócsökkenés miatt

Edit

Jönnek az új 1000 forintos bankjegyek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------