Image default
Gazdaság

Két hét alatt épül energiatakarékos mintaházpark Szentendrén

Az innovatív házépítő versenyt többek között a WHB Kft. és az Épkar Kft. is támogatta.

Idén először Magyarországon, Szentendrén rendezték meg a Solar Decathlont, a világ egyetemeinek energiatudatos építészeti versenyét.

A West Hungária Bau Kft. és az Épkar Kft. által is támogatott esemény három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és közel 400 versenyző részvételével kezdődött meg.

Az első versenyt az USA Energiaügyi Minisztériuma kezdeményezésére 2002-ben tartották Washingtonban. A Solar Decathlon célja a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

„Tudnunk kell, hogy minden, ami isten ege alatt vízszintes a természet tulajdona” – mondta Áder János köztársasági elnök, az eseményre készített videóüzenetében. „A Solar Decathlon versenyein hasonló szellemben hívják kreatív erőpróbára a világ építésznek tanuló egyetemistáit” – fejtette ki az elnök. „Célja, hogy a vízszintesek és a függőlegesek is összhangban legyenek a természettel, hogy olyan házakat hozzunk létre, amik otthon vannak a természetben” – hangsúlyozta. „A fejlődés nem agresszív növekedést, hanem okos változást jelentsen.” „Ha sokan álmodnak együtt az egy új valóság kezdete”- zárta beszédét a köztársasági elnök.

Mindössze 14 nap áll a versenyzők rendelkezésére

A megmérettetésen tehát nem csak tervekkel és látványrajzokkal indultak a csapatok, meg is kell építeniük az elképzeléseiket. Az eredmény ezek után szigorú mérések és gyakorlati teszt után születik meg.

A versenyzőknek tizennégy nap állt rendelkezésükre, hogy az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony megoldásokat mutassanak be a közönségnek. A felépülő mintaházakat július 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők.

Nem csak a szakmában érdekeltek tekinthetik meg a műveket

A fiatalok kreativitására és innovációs képességére építve, egyetemi kutató-fejlesztők működnek együtt ipari partnerekkel, szponzorokkal és olyan innovatív, energiahatékony házakat tervezzenek, amelyek a megújuló energia és a tudatos erőforrás használatra alapozva, fenntarthatóságot demonstráló mintaotthonok lehetnek. Így a verseny eredményeképpen egy innovatív lakóházakat bemutató “mintaházpark” jön létre Szentendrén, amelyet nem csak a szakma, de a lakosság is látogathat.

magyarepitok

Hasonló hírek

Emelkedett az üzemanyagok ára

Géza

Majdnem 9 ezer bejelentést tettek a bankok pénzmosás miatt

Edit

Lázár: Komoly gazdasági sikereket értünk el a Merkel-látogatáson

info