Image default
Belföldi hírek

Két aranyat nem hozhattak.. Bravúr a motoros rendőrök Európa Bajnokságán! Gratulálunk a kimagasló teljesítményért! Hirmagazin.eu

Százszázalékos teljesítménnyel, egy első és egy második helyezéssel érkezett haza a motoros rendőrök nem hivatalos Európa-bajnokságáról a magyar csapat. (2018. 05. 15., kedd, – 16:09,  Zsaru Magazin)

Ha tavasz, akkor szakmai erőfölmérő a németországi Kulmbachban. Ha pedig Kulmbach, akkor magyar győzelem – ismerte el rezignáltan egy román rivális.

Idén mindössze két hazai zsaru mérette meg magát a bajor motorostalálkozón évek óta betétprogramként megrendezett hatósági ügyességi derbin – így értelemszerűen csupán a legfényesebb érmek elhódítására nyílt esélyük az április végén megrendezett versenyen.

A Nürnburgtól északra eső városkában 18. alkalommal rendezték meg azt a nagyszabású moto­ros­ünnepet, ahol minden a kétkerekűekről és biztonságos használatukról szól. Míg a Kulmbachtól mindössze 30 kilométernyire eső Bayreuthban 1876 óta évről évre Wagner-operák csendülnek fel, addig a szezonkezdő motorosrendezvénynek otthont adó településen kipufogók dübörögnek minden tavasszal. Maga a találkozó egy csillagtúra állomása, a felső-frankföldi rendőrség, a Bajor Belügyminisztérium és a Kulmbachi Sörfőzde közös szervezésében. Célja – meglepően épp egy sörgyár támogatásával – az „iszik vagy vezet” elv, a biztonságos közlekedés népszerűsítése. A szeszmentes, profi, élményszámba menő motorozás hiteles letéteményesei nem is lehetnének mások, mint a motoros zsaruk. Hazánkfiai a nemzetközi rendőrmezőnyből is kiemelkedő teljesítménye évek óta zsinórmértékül szolgál Kulmbachban.

– Péntek estére értünk ki a motorokkal saját lábon, azaz tréler nélkül a Budapesttől mintegy 830 kilométerre fekvő kisvárosba – mondták Kótner Zoltán főtörzs­zászlós, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság (NMRFK) és Major Zoltán törzszászlós, a Tatai Rendőrkapitányság járőrvezetői. – Regisztráltunk, majd egy vacsorával egybekötött megnyitóval fogadtak a szervezők minden nevezőt. 13 ország közel száz hivatásos rendőre érkezett Kulmbachba, közülük harmincan vállalták a megmérettetést. A házigazdák számos csapattal képviseltették magukat a német állami, különböző tartományi rendőrségek és a határőrség színeiben. Népesebb alakulattal érkeztek a franciák, a belgák, az olaszok, a hollandok. Már megérkezésével különdíjra érdemesült egy román kolléga, aki 28 éves, lassacskán old timer korú BMW-je nyergében 1320 kilométer megtétele után futott be. Szombaton német rendőri felvezetéssel az egész mezőny egy kellemes, 200 kilométeres barangolásra indult, mire visszatértünk Kulmbachba, a szervezők kialakították a pályát a viadalnak helyet adó parkolóban.

Gyalog is bejárták, ezután pedig egy időmérő gyakorlókört teljesítettek. Csapatvezetőjük, Palkovics Viktor alezredes, az NMRFK közlekedésrendészeti osztályvezetője az időket a riválisok próbaidejével összevetve már ekkor látta, hogy a magyarok komoly győzelmi esélyekkel állnak sorompóba.

– Szokatlan feladattal nem találkoztunk; szlalomozni kellett, billenőpallón áthajtani, bójafolyosón haladni, egy leszúrt zászlót kiemelni, majd megadott pontra átvinni – számolt be Kótner főtörzszászlós. – Nehézséget jelentett viszont a pálya kis alapterülete és a feladatsor rövidsége: nem nagyon lehetett hibázni, mert korrigálásra sem nyílt mód, egész egyszerűen már három elvesztegetett másodpercet sem lehetett behozni. Kicsit a biztonságra játszottunk, tartós, viszonylag tempós menettel hajtottuk végre mindketten a feladatokat. A végelszámolásban én 1 perc 6 másodperccel szereztem elsőséget, csapattársam mintegy 4 másodpercnyi különbséggel hozta el az ezüstöt.

A mezőny – mi mást is tehetett volna – fejet hajtott a magyarok győzelme előtt, igazából számítottak rá, hogy ismét ők végeznek az élen. Meglepetést inkább az okozott több nációnak, hogy a két jár­őrvezető a mindennapokban is használt szolgálati motorjával, BMW 900 RT-vel poroszkálta a legjobb időt. Maguk mögé utasították a nagyobb hengerűrtartalmú és teljesítményű konkurenciát: a házigazdák 1700 köbcentis Harley–Davidson Electra Glide-jait, a lengyelek 1200-as BMW-it, az olaszok ugyanekkora Aprilia Caponordjait, a hollandok bivalyerős Yamaha FJR 1300-asait. A két első helyezett a BMW jó irányíthatóságával, kezességével, továbbá a magyar képzés szigorú követelményeivel magyarázza a sikert. Mindketten egybehangzóan állítják, hogy az ügyességi versenypálya összetettségében, megfejthetőségében nem volt nehezebb, mint az évente teljesítendő szintfelmérő-megújító vizsga Nagytétényben.

Vasárnap a komplett mezőny impozáns felvonuláson vett részt több mint tízezer civil motoros társaságában, majd kötetlen program keretei közt népszerűsítették az alkoholmentes járművezetést, a magyar csapat hétfőn indult hazafelé.

 

KULMBACHI EREDMÉNYEK

2014

1. Horváth Balázs törzszászlós (BRFK)

2. Zsinór József főtörzsőrmester (BRFK)

2015

1. Horváth Balázs törzszászlós (BRFK)

2. Eremiás Szabolcs törzsőrmester (BRFK)

3. Szoboszlai László törzszászlós (BRFK)

4. Balogh Ferenc főtörzsőrmester (BRFK)

2016

1. Szabó Zoltán törzszászlós (BRFK)

3. Téglási József főtörzszászlós (BRFK)

2017

1. Farkas Attila főtörzsőrmester (CSMRFK)

2. Szabó Zoltán törzszászlós (BRFK)

6. Horváth Balázs törzszászlós (BRFK)

11. Vincze P. Márton (ROKK RSZKK)

Cikk: Szilágyi Attila

Fotók: Orfk, Internet

Hasonló hírek

Ezért kell terrorellenes intézkedési tervet készíteni az óvodáknak és iskoláknak

Géza

Az illegális migránsok most már rendszert csinálnak abból, hogy idejönnek! Ismételten felhívja a Hirmagazin.eu mindenki figyelmét… Oszd meg!

Géza

Személyi kölcsön forgalmazásába kezd a Magyar Posta

info