Image default
Gazdaság

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink

A bankolás Magyarországon nemzetközi összehasonlításban is drága, még forintban kifejezve is jobban fáj nekünk a pénzforgalom, mint egy dán, svéd, vagy éppen francia banki ügyfélnek – állapították meg az MNB elemzői.

Az itthoni árazási struktúra igazi hungarikum, amit viszont a kalocsai paprikával vagy a tokaji borokkal ellentétben jobb lenne örökre elfelejteni.

A szerzők által összegyűjtött adatokból jól kiolvasható, hogy a nettó jövedelmekhez viszonyítva minden jövedelmi kategóriában drágábbak a magyarországi bankok, mint a vizsgált 11 másik országban. Úgy is, hogy a pénzügyi tranzakciós illetéktől (PTI) tisztítjuk az adatsorokat.

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink

Ami igazán megdöbbentő, hogy még úgy is drágább a bankolás magyar ügyfélként a legtöbb országhoz képest, ha a nettó jövedelmeket (minimálbér, átlagfizetés, magas jövedelem) nem vesszük figyelembe. Csupán Portugália, Olaszország és Németország előz meg minket a PTI nélküli, forintban kifejezett rangsorban. A nálunk lényegesen többet kereső, jó eséllyel lényegesen nagyobb pénzforgalmat bonyolító dánok, svédek, franciák és spanyolok is kevesebbet fizetnek a bankoknak. Portugáliában, dániában és Franciaországban az adatok szerint a bankok még a jövedelem szerint sem tesznek különbséget az ügyfelek között.

Két ábrán a magyar szégyen: így húznak le minket a bankjaink

Az MNB hosszú elemzéséről röviden pénteken itt számoltunk be, de akad még pár érdekes megállapítás a nemzetközi szintű kutatásban. A legfontosabb megállapítások véleményünk szerint:

  • A hazai bankok árazási magatartása nem csupán a nemzetközi gyakorlattól tér el, de saját működési költségeik szerkezetével sincs összhangban.
  • Miközben a minimumdíjak egyáltalán nem jellemzők Európában, a magyar bankok kondíciós listáiban nagyon gyakran megjelenik ez a tétel.
  • Azon hazai fogyasztók esetében, akik aktívan használják az elektronikus pénzforgalmi szolgáltatásokat, lényegesen magasabb a változó jellegű banki terhek aránya.
  • A hazai árazási szerkezetben az értékarányos díjak alkalmazása, ami a nagyobb értékű átutalások esetében rendkívül magas, több ezer forintos díjakat okoz. Ez az árazási magatartás magyar sajátosság, a nemzetközi gyakorlatban nem találunk hasonló példát.
  • Különösen a jelenleg döntően készpénzben zajló kisebb összegű személyek közötti fizetések, számlafizetések és kereskedelmi fizetések terén rejlik jelentős potenciál a nyáron induló azonnali fizetési rendszer nyújtotta lehetőségekben. Nem véletlen, hogy egyetlen sikeresen működő külföldi azonnali fizetési rendszerben sem terhelik a lakossági ügyfeleket tranzakcióhoz kapcsolódó közvetlen költségek.

Forrás: portfolio.hu

Hasonló hírek

Itt élnek a legszegényebb magyarok

info

Drágábbak az üzemanyagok szerdától

Géza

A CIB bezár 12 bankfiókot

info