Hirmagazin.eu
Főoldal » Készüljünk fel a mennyei földieper termesztésére, akár a kertünkben is!
Tudástár - minden érdekesség

Készüljünk fel a mennyei földieper termesztésére, akár a kertünkben is!

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak gondot okoz sajnos az eper termesztése, éppen ezért hoztam nektek egy cikket, melyben szakértőnk elmondja, mit kell tennetek ahhoz, hogy eredményesen termesszetek istenien finom epret!

Epertermesztés – Az egész világon szeretik az epret!

Az epernek nagy a földrajzi alkalmazkodóképessége, ezért szinte a világ minden országában lehet termeszteni, és termesztik is. Az eper évelő növény, ami tőrózsákat fejleszt, az indanövényről frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek, melyek sekélyen helyezkednek el a talajban.

Egy rövid gyökértörzs köti össze a növény gyökérzetét a levélzettel, ebből a gyökértörzsből fejlődnek ki az indák, a levelek, a virágok, ráadásul ez a szerve tartalékolja a tápanyagokat, ami elősegíti a könnyed áttelelést. Színük, alakjuk, szőrözöttségük, fogazottságuk a fajtájukra jellemző, átlagosan 55-60 napig élnek, ezután az alsó, legidősebb levelekkel kezdve fokozatosan elhalnak. Ezek a növényen maradni, tehát az eltávolításukról mindenképp gondoskodni kell.

tudasfaja

Az elhaló levelek tápanyagi a gyökértörzsbe vándorolnak, és itt segítik az áttelelést. Az eper virágzata a gyökértörzs csúcsrügyéből fejlődik, általában egy hosszú tőkocsány végén alakulnak ki a változó számú virágból a bogernyők. Ezek virágzási ideje eltérő időben virágoznak, ezért nemcsak az érésük húzódik el, hanem a bogyók mérete is változik.

Epertermesztés Magyarországon

Magyarország szinte egész területén termeszthető eper, viszont a számára legjobb feltételek biztosítása megtérül. Hazánk legnagyobb termést adót területei Pest megyében (Szentendre, Tahitótfalu, Lajosmizse, Dabas és ezek környéke), Bács-Kiskun megye (Szeged-Szatymaz környéke), Heves megye (Nagyréde környéke), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Győr-Moson-Sopron megye.

Epertermesztés – Az eper igényei

Az eper a kissé savanyú (5-7,5 Ph érték között), magas szervesanyag-, és alacsony sótartalmú, jó levegőháztartású talajt kedvel, legkielégítőbben homokos, vályog talajon fejlődik. A pangó vizet nem bírja, 100 centiméternél magasabb talajvízszintű területeken nem termeszthető. Most pedig nézzük, mit is kell tudni az epertermesztésről, a következő oldalon megismerkedhettek a négyparcellás módszerrel, amit minél hamarabb érdemes kipróbálnotok!

agraroldal, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megdöbbentő felfedezés, rejtélyes objektumra bukkantak az űrben

Mazsi

Hajóroncsok a Bermuda-háromszögben (Videó)

info

A tihanyi visszhang

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------