Hirmagazin.eu
Főoldal » Késik az uniós mentőcsomag
Külföld

Késik az uniós mentőcsomag

Miközben egyébként is később lett elfogadva az Európai Unió hétéves költségvetése, valamint az ebbe illeszkedő gazdasági mentőcsomag, addig elsősorban az északi tagállamok – finoman szólva – hátráltatják a pénzügyi mechanizmusok beindítását, egészen pontosan az uniós mentőcsomag „bedobását”.

Most az elnökséget adó Németország szabhat gátat a hátráltatási folyamatnak, valamint puhíthatja fel a javasolt szankciós szavazási módszert.

Pár héten belül egyez­ség születhet a közösségi büdzséről és a mentőcsomagról is. Ehhez azonban az Európai Parlamentnek fel kell oldania a jelenlegi patthelyzetet.

Ám ejtsünk néhány szót a német javaslatról! A kulcsfontosságú dokumentum azt tartalmazza, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása rendkívül fontos az EU-ban, ehhez kötnék a 2021–2027-es uniós költségvetési kifizetéseket, az Európai Bizottság pedig őrködne a jogállami keretek betartása felett az egész EU-ban. Ha pedig a testület valamely tagállamban a jogállamiság megsértését tapasztalja, akkor a pénzek kifizetését felfüggeszthetik, és a javaslatról az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban szavaznak rendes minősített többséggel. Viszont a német koncepció nem tartalmazza azt, hogy mik is lennének a jogállamisági feltételrendszer konkrét pontjai, amelyeket vizsgálni kellene ahhoz, hogy a problémákról, majd a szankciókról lehessen beszélni.

Második pillantásra viszont a mostani német javaslat szövege eltér attól, mint amit az Európai Bizottság már két éve és az Európai Parlament négy frakciója nyár óta hangosan követel.

Tulajdonképpen csak a szavazásról van szó. Utóbbiak nem a rendes minősített többség szerinti szavazást akarják, mert az szerintük túl puha szankciós mechanizmust jelent, hanem a fordított minősített többség szerinti szavazást. Még egy kis jogászkodás: a német soros elnökség által választott út, vagyis a rendes minősített többség azt jelenti, hogy az Európai Bizottság által javasolt szankciókat a 27 állami vezetőből legalább tizenötnek jóvá kell hagynia ahhoz, hogy a szankciót érvényesíthessék az uniós pénzeknél. A lényeg: a német javaslat nem nagyon tenné lehetővé a széles körű összefogást a „fő bűnös” magyar és a lengyel kormány ellen.

Hazánk és Lengyelország jól taktikázott: az utóbbi hetekben jelezték, hogy ha nem a számukra megfelelő jogállamisági feltétel- és szankciós rendszer születik meg, akkor azt egyrészt megvétózzák, másrészt késleltetik a helyreállítási alappal kapcsolatos magyar és lengyel parlamenti döntés meghozatalát.

Az eredeti elképzelésekhez képest Magyarország hárommilliárd euróval – több mint ezerötvenmilliárd forinttal – kap többet majd az uniós helyreállítási csomagból, a közös büdzséből. Ugyanakkor a jóváhagyott összeg legnagyobb része, hetven százaléka 2021-ben és 2022-ben kerülhet az igénylő tagállamokhoz, a maradék harminc százalékot 2023-ban lehet elkölteni. Miközben a válságot most kellene kezelni.
Kétszer ad, aki gyorsan ad? Erről szó sincs. Az Európai Bizottság képtelen átlépni a saját árnyékán, hiszen már tavasszal el kellett volna kezdeni támogatni a legnehezebb helyzetbe került országokat. Ezzel szemben nemhogy meg sem száradt a pecsét az uniós dokumentumon, még nincs is rajta.

Figyelő

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Brutális, mit tartogat még a Michael hurrikán – ezek az államok is veszélyben vannak

Géza

Felvétel készült a lezuhant orosz utasszállító repülőgép roncsairól – VIDEÓ

Mazsi

Szörnyű hír jött: turisták vesztek a tóba, esélyük sem volt a viharban

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------