Hirmagazin.eu
Programinfó

Keresik 2019 legszebb vadvirágát! Oszd meg!

Az Év vadvirága programban évről évre egy idehaza a vadonban előforduló növényt ismertetnek meg a nagyközönséggel. A projekt 2010-ben még magánkezdeményezésként indult, ma már a Magyar Természettudományi Múzeum koordinálja.

A program célja, hogy olyan fajokra hívják fel a figyelmet, amelyeknek állományai visszaszorulóban vannak. De az Év vadvirága programhoz kapcsolódó rendezvényeken vagy eseményeken bárki tehet ezeknek a növényeknek az aktív védelméért.

A 2019 Év Vadvirága címért három különleges virág verseng. A növényeket most is a mozgalom kuratóriuma jelölte ki. A macskahere mellett „versenyben van” a tündérfátyol és a magyar zergevirág.

Tündérfátyol (Fotó: wikipedia.hu)

A macskahere löszpusztáink, száraz tölgyeseink és erdőszegélyeink növénye, elsősorban az Északi-középhegység peremén található meg. Különlegessége, hogy csak a számára kedvező években hoz nagyobb számban virágzó hajtásokat, de jellegzetes tőleveleiről jól felismerhető.

Száraz tölgyesek és erdőszegélyek növénye a magyar zergevirág. A Dunazug-hegyvidék, a Mátra és a Bükk területén szórványosan, másutt igen ritkán találkozhatunk vele. Kora nyári virágzása után visszahúzódik gumós gyöktörzsébe, és levelei csak következő tavasszal jelennek meg újra.

A tündérfátyol állóvizeink, holtágaink és lassan folyó vizű csatornáink ritka hínárnövénye. Előfordulási helyein akár nagyobb számban is megjelenhet, és társulást alkothat más hínárfajokkal. Finoman rojtos szélű sárga virágai nyár közepétől őszig díszítik a vizek felszínét.

A szavazatokat december 31-ig adhatjuk le az Év vadvirága program honlapján. Az összesítést követően hirdetik ki, hogy melyik növény lett a 2019-es év vadvirága.

forrás: Évvadvirága.nhmus.hu

Hasonló hírek

A népzene szárnyán – Bartók Bélára és Kodály Zoltánra emlékeznek

info

Ma van Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntője

info

Ingyenes lesz a X. Budapesti Pálinkafesztivál

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian