Hirmagazin.eu

Kérdések a francia külügyminiszterhez

 Aktuális hírek

Kérdések a francia külügyminiszterhez

Kérdések a francia külügyminiszterhez
augusztus 31
16:39 2015

forrás: Prőhle Gergely/messzelatoblog.hu

Ha Magyarország a soha nem látott embertömeg jövetelekor a schengeni határokat igyekszik védeni, ha elkeseredett kísérleteket tesz arra, hogy a migránsokat rendezett körülmények között védje meg az embercsempészektől s tranzitálásukat az uniós szabályoknak megfelelően segítse, akkor egy hivatalos személy nem tehet nyilvánosan ilyen kijelentéseket – írja a Messzelátó című blogban Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára.

Laurent Fabius francia külügyminiszter egy vasárnapi tévéműsorban a menekültügyről értekezett. A befogadás fontosságáról beszélt, majd kitért arra, hogy vannak olyan országok, amelyek nem akarnak a közös megoldás kialakításában részt venni, vagyis nem akarnak menekülteket befogadni.

Riporteri kérdésre, hogy mely országokról van is szó, kézmozdulataival is jelezte, hogy ott, valahol a keleti végeken vannak ilyen államok, majd újabb riporteri rákérdezésre, ami már konkrétan Magyarországra vonatkozott, kitört Fabiusből a felháborodás.

Többször is nagyon komolynak minősítette a problémát, aláhúzva, hogy Magyarország nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket, fel kell számolni a kerítést, „amilyet még állatoknak sem csinálnak”, s az EU vezetőinek majd komoly és szigorú tárgyalásokat kell folytatnia a magyar kormánnyal.

Ha egy baloldali politikus felháborodik a bevándorlással kapcsolatos magyarországi retorikán, azon éppenséggel nem vagyunk meglepve, hogy a szögesdrót kerítést sem tekinti ideális módszernek a migránsok visszaszorítására, még azt is megértjük. Roland Fabius idősödő úriember, a klasszikus festőművészet szerelmese gondolhatja ezt így, magánemberként beszélgethet szörnyülködve akár még újságírókkal is a zord viszonyokról a keleti végeken, de mint az Európai Unió egyik legbefolyásosabb külpolitikusa, a menekültügy megoldásában szintén nem különösebben jeleskedő Franciaország külügyminisztere, nem tehet ilyet.

Ha Magyarország a soha nem látott embertömeg jövetelekor a schengeni határokat igyekszik védeni, ha elkeseredett kísérleteket tesz arra, hogy a migránsokat rendezett körülmények között védje meg az embercsempészektől s tranzitálásukat az uniós szabályoknak megfelelően segítse, akkor egy hivatalos személy nem tehet nyilvánosan ilyen kijelentéseket.

Arról nem is beszélve, hogy Calais ugyebár Franciaországban van. A Csalagút bejáratának környékén minden humánus és nagyszerű? Vagy hogy is próbálták annak idején a francia rendőrök gumibottal visszaszorítani az Olaszország felől jövő migránsokat?

Amikor mindenkinek, még egy olyan, egyébként a koloniális idők óta az idegen kultúrákhoz szokott országnak is mint Franciaország, komoly gondjai vannak a már ott élők integrációjával, nem is beszélve az újabb migránsok befogadásáról, akkor nem kellene egy kicsit óvatosabban bánni mások megítélésével? Vagy a francia szocialisták látványos és tartós gyengélkedése és a Nemzeti Front folyamatos erősödése láttán nem kéne esetleg felülvizsgálni azt a társadalomképet, aminek jegyében a vasárnapi interjúban sikerült Magyarországot pellengérre állítani?

Vajon hogy érezte magát Orbán Viktor a Charlie Hebdo elleni merénylet utáni párizsi demonstráción a „Je suis Charlie” transzparens mögött vonulva?

Vajon nem lehetett volna neki is néhány, egyébként jobboldali politikustól nagyon is elvszerű megjegyzése azzal kapcsolatban, hogy mi minden nem tetszik neki amúgy a halomra lőtt szerkesztők korábbi munkáiban.

Nem tudunk ilyenről. Abban a pillanatban a látványos kudarcot valló francia integrációs politika sem képezte jó ízlésű vezető politikus nyilatkozatainak tárgyát. A komoly helyzetben a vezető politikusok szintjén szolidaritás volt, nem filozofálgatás, finnyáskodás.

Ha nem csak a szokásos mantra az európai értékekről való beszéd, ha nem üres fecsegés az uniós szintű megoldás ügyében zajló – mindeddig eredménytelen – sürgésforgás, akkor nem kéne a francia külügyminiszternek nyilvánosan ilyen kijelentéseket tenni, különösen úgy nem, hogy ezeket korábban zárt ajtók mögött nem mondta el magyar kollégájának.

Ha bárkinek is lenne minden szempontból elfogadható, s a többségi társadalom támogatását is élvező javaslata a menekültkérdés megoldására, akkor mondja azt el bátran, magabiztosan!

De egyelőre mindenütt nagy a bizonytalanság, ami nem is csoda. Vagy ha a baloldali elvszerűség győzedelmeskedik, akkor legyen igaza a vasárnap a Keleti Pályaudvarra látogató német baloldali (Die Linke) politikusnőnek, Anette Grothnak:

induljanak mielőbb különvonatok az ígéret földjére, Németországba és akkor akár Franciaországba is. Marine LePen és a Nemzeti Front győzelmére a következő elnökválasztáson meg már most nagy tételben lehet fogadni. Jó lesz ez nekünk?

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani, hogy mások is láthassák!

hozzászólások

Hasonló hírek

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
securiton-tűzvédelem

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György

Állások

Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Hírmagazin galériák

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox