Image default
Belföldi hírek

Képmutatónak tartja az európai bevándorláspolitikát Szijjártó

Az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért Szijjártó Péter szerint. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt: Magyarországnak és Közép-Európának óriási gazdasági károkat okozna a schengeni zóna felbomlása, amely, ha így megy tovább „a képmutató európai bevándorlási politika”, hamarosan bekövetkezhet.

Képmutatónak tartja az európai bevándorláspolitikát Szijjártó

Az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett egyes országok kizárnák onnan a közép-európaiakat – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken az MTI-vel.

A tárcavezető kiemelte: az illegális bevándorlók ellenőrizetlen, tömeges beáramlásának komoly biztonsági, egyúttal gazdasági kockázata van. Magyarország ezt a kezdetektől fogva hangsúlyozza, amiért „a most mini-Schengent létrehozni akaró országok kormányaitól folyamatosan heves kritikákat kaptunk”.

Hangsúlyozta: visszatetsző, hogy most éppen ezek az országok akarnak „egy belterjes kört létrehozni maguknak”. Holott Magyarország tartja be egyedül a schengeni szabályokat, biztosítja egyedül azt, hogy kizárólag a közös uniós szabályok tiszteletben tartásával lehet Magyarország és így a schengeni zóna területére lépni – magyarázta.

Szijjártó Péter szerint akik most egy belterjes kört akarnak létrehozni, eddig a nyitott határok mellett érveltek és az ellenőrizetlen beáramlás kedvező hatásairól beszéltek.

Magyarországnak és Közép-Európának óriási gazdasági károkat okozna a schengeni zóna felbomlása, amely, ha így megy tovább „a képmutató európai bevándorlási politika”, hamarosan bekövetkezhet – vélekedett. Úgy látja, az itteni vállalatok termelési időbeosztása azonnal kiszámíthatatlanná válna, a termelési kapacitások elkezdenének leépülni, ami munkahelyek tömeges megszűnéséhez vezetne.

A külügyminiszter kijelentette: az EU-nak mindent meg kellene tennie a schengeni övezet életben tartásáért, ehelyett „egyes országok már azon mesterkednek, hogyan zárják ki onnan a közép-európaiakat”. „Ennyit az európai szolidaritásról” – tette hozzá a tárcavezető.

Forrás: mandiner

Hasonló hírek

Táncoló focisták, több tízezer ünneplő a Hősök terén

Edit

Orbán Viktor a brit pénzügyminiszterrel tárgyalt

Géza

Dobrev felszólította a Nemzeti Választási Irodát

Géza