Hirmagazin.eu
Főoldal » Kényszerpszichiátriára ítélve
Egészség - betegség

Kényszerpszichiátriára ítélve

Különös ügy került napvilágra egy jogvédő civil szervezet munkája nyomán, amely riasztó képet mutat a pszichiátriákon uralkodó emberjogi állapotokról. Kényszerrel a pszichiátriára kerülni amúgy sem leányálom, az eset pedig azt példázza, hogy sokszor még a minimális jogi garanciákat sem tartják be – a páciensek önkényes döntéseknek vannak kitéve.

A budapesti férfit mentális nehézségei miatt kényszerrel szállították egy budapesti kórház pszichiátriai osztályára. Ilyen esetben a törvény előírja: a kórháznak 24 órán belül jelentenie kell a kényszerintézkedést a bíróságnak, akik pedig 72 órán belül bírói szemlét kell, hogy tartsanak a kórházban, hogy megállapítsák, jogos volt-e a kényszer. Mielőtt a bírói döntésre sor kerül, az érintettet meg kell vizsgálnia egy igazságügyi elmeorvos-szakértőnek, illetve találkoznia kell saját kirendelt jogi képviselőjével is, aki – elvileg – az ő jogait képviseli a bíróság előtt.

A civil jogvédők eddig is gyakran szembesültek azzal, hogy a bírói szemle legtöbbször csupán formalitás, amely nem jelent jogi garanciát, ám ebben az ügyben a probléma jóval messzebbre gyűrűzött.

Kiderült ugyanis, hogy a kórház nem értesítette a bíróságot 24 órán belül, csupán aznap reggel, amikor a bíróság képviselője a kórházban megjelent. Ráadásul nem csak a szóban forgó férfit érintette a dolog: a bírói szemlére érkező hivatalnokok egy 11 fős listát kaptak kézhez, akiknek sorsa felett a helyszínen ítélkezniük kellett. Hogyan volt így lehetőség az elmeorvosi vizsgálatra, illetve a kényszerbeszállított férfinak a jogi képviselővel való egyeztetésre, hogy legalább a látszata meglegyen az igazságos és elfogulatlan bírói szemlének? Természetesen sehogy.

Az eredmény borítékolható volt: a férfi további kényszerkezelését a bíróság futószalagon rendelte el, ahogy szinte bizonyosan a listán szereplő másik 10 emberét is. A férfi, saját elmondása szerint, jóformán annak sem volt tudatában, hogy ügyéről egy testület ítélkezik, nemhogy felemelhette volna szavát saját jogai érdekében, a jegyzőkönyvbe mégis az került: „a kérelmezett a bíróság döntését megértette, a gyógykezelést elfogadja”.

A dokumentumokból továbbá az is kiderült: a jegyzőkönyvben nem tüntették fel pontosan a bírói szemle helyszínét és időpontját, illetve a férfi kényszerkezelésének indoklásaképpen a pszichiáter szakértő így nyilatkozott: „jelenleg is fennáll az intézeti gyógykezelés szükségessége inadekvát magatartás miatt”. Hogy az „inadekvát magatartásnak” mi köze a közvetlen veszélyeztető magatartáshoz – amely a kényszerkezelés egyetlen valós indoka lehet –, azt a szakértő nem tartotta fontosnak részletezni.

A jogvédők szerint roppant sajnálatos, sőt ijesztő, hogy ilyen jogi slamposság éppen az egyik legkiszolgáltatottabb embercsoporttal, a kényszerrel pszichiátriára szállított emberekkel történhet meg. Ráadásul tapasztalataik szerint az ügy egyáltalán nem egyedi: a legtöbb esetben a bírói szemle jogi garancia helyett csupán annak látszatát jelenti. Az eset helyszínéül szolgáló budapesti kórház az egyik legkiemeltebb és legkomolyabban támogatott intézmény nem csak a fővárosban, de az egész országban; ha ott így „védik” a páciensek jogait, mi lehet a helyzet más pszichiátriákon?

Annál is inkább szomorú ez, mivel az Ombudsman épp mostanában adott ki jelentést arról, milyen jogi visszásságokat tárt fel vizsgálatával a pszichiátriai kényszerbeszállítások körül, és ezek hogyan sértik súlyosan az emberi jogokat.

A jogvédő szervezet már dolgozik egy, a fenti üggyel kapcsolatos jelentésen, amelyet el akarnak juttatni minden olyan döntéshozóhoz, akik tehetnek valamit annak érdekében, hogy a pszichiátriára kerülés ne legyen egyenértékű a jogfosztottsággal és kiszolgáltatottsággal.

forrás: emberijogok.hu

Hasonló hírek

Még órákkal az ember halála után is van remény az életre!?

Mazsi

Három hétig volt lélegeztetőgépre kötve az idős, koronavírusos férfi: a halál torkából hozták vissza az orvosok az új vérplazma-terápiának köszönhetően

Géza

8 elsősegély nyújtási tipp, amit a legtöbb ember rosszul tud!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------