Image default
Technika, kommunikáció

Kémkednek a tévékészülékek a tulajdonosok után

Az USA-ban 11 mil­lió okos ­té­vé­ről de­rült ki, hogy kém­ke­dett tu­laj­do­nosa után.

A VIZIO a világ egyik legnagyobb okostelevízió-gyártója.  Mint kiderült, a készülékekbe beépítettek egy Smart Interactivity pluszfunkciót, amelynek segítségével titokban adatokat gyűjtöttek több, mint 11 millió háztartásból.Ez a pluszfunkció amúgy programokat ajánl, csak épp arról felejtették el tájékoztatni a felhasználókat, hogy egy sor adatot is be lehet vele gyűjteni. Azaz fel lehetett jegyezni a tévézési szokásokat.

Például azt, hogy milyen csatornákat néznek, az élő műsort vagy inkább a felvett adásokat preferálják-e. Ugyanakkor a VIZIO okostévék segítségével megszerezték a nézők IP-címeit, az irányítószámaikat, de még a nézők demográfiai megoszlásáról is gyűjtöttek információkat.

Kémkednek a tévékészülékek a tulajdonosok után

Ezeket az adatokat az okostévé-készülékeket gyártó  jó pénzért eladta különféle cégeknek, persze a felhasználók tudta és beleegyezése nélkül. A harmadik fél, aki megvásárolta a kémkedéssel begyűjtött adatokat, ezek után célzott hirdetésekkel bombázta a mit sem sejtő nézőket.

Az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága ( Federal Trade Comission, FTC)  2,2 millió dollárra büntette a VIZIO-t. A New Jersey-ben gyártó vállalat nem is tagadta a vádakat, elismerte a tisztességtelen és megtévesztő adatgyűjtést.

Közölte, hogy nem szándékozik perre menni, és kifizeti a több mint 650 millió forintos bírságot.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Még ügyesebb az ingyenes navigáció

Edit

Még ne ássa el asztali számítógépét

Edit

Vigyázz! Facebookos tesztekkel lopják az adataidat!

Mazsi