Hirmagazin.eu
Főoldal » Kémfilmeket idéző módszerekkel lopott el üzleti titkokat két informatikus
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Kémfilmeket idéző módszerekkel lopott el üzleti titkokat két informatikus

Jelszót loptak, és nagy hatótávolságú antennával törtek be a konkurens cég adatbázisába. A most kezdődött per iratai szerint az állatgyógyászati piac két nagy szereplője nemcsak tisztességes játszmát vívott egymással. A Kékfény riportja.

Egy nem mindennapi kémtörténet tárgyalása kezdődött az elmúlt héten a Szekszárdi Járásbíróságon. Két magasan képzett informatikus ült a vádlottak padján, akiket ipari kémkedéssel vádolnak. Kis Yvett, a Tolna Megyei Főügyészség szóvivője elmondta: a vádirat szerint 120 gigabyte adatot szereztek meg illegálisan.

A kémkedést a Tolnagro szekszárdi cég legnagyobb vetélytársaként számontartott székesfehérvári vállalat munkatársai követték el. Mindkét cég állatgyógyászati termékeket, takarmányokat gyárt és forgalmaz. Mostanra a két cég lefedi a magyar piac majdnem egészét.

A kép illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Jelentős érdeksérelmet okozó tiltott adatszerzés bűntette miatt emeltek vádat

A székesfehérvári cég informatikai vezetője, illetve rendszergazdája ellen a szekszárdi járási ügyészség emelt vádat jelentős érdeksérelmet okozó tiltott adatszerzés bűntette miatt. Kis Yvett elmondta, az informatikai vezető olyan

belépési adatokat szerzett meg,

amivel a cég online felületére wifikódok segítségével könnyedén be tudott lépni.

A Tolnagro cég miután észlelte a gyanús tevékenységet, azonnali hatállyal elbocsátotta rendszergazdáját, mivel az ő felhasználónevéhez vezettek a nyomok a kiszivárogtatott információkról. Utóbb azonban kiderült, hogy nem ő volt a tettes. Valaki ellopta a jelszavát és átadta a konkurenciának.

A nyomozás során tanúként hallgatták meg a szekszárdi cég ügyvezetőjét is, aki még most is rácsodálkozik arra, hová fajult a vetélytársi harc. Rajta kívül a cég volt informatikai vezetőjét és más informatikusokat is meghallgattak, akik szerint egyikőjük sem vette észre a behatolást, pedig történtek gyanús dolgok.

A cég egy vidéki területi képviselőjének lett gyanús, hogy

a konkurencia túl sokat tud a cég vevőiről,

mintha bentről valaki bizalmas adatokat szivárogtatna. Értesítette a cég központját, és felhívta a figyelmet arra, hogy utána kellene járni a gyanújának.

A székesfehérvári cég emberei 2014 őszén kezdtek akcióba, 2016-ig összesen 28 alkalommal jártak Szekszárdon.

Éjszaka dolgoztak, és volt náluk egy nagy teljesítményű wifi. Első alkalommal már kipróbálták, hogy működik-e a lopott jelszó. A jelszó pedig működött, mivel a szekszárdi cégnél elkövették azt az óriási hibát, hogy a rendszergazda jelszavát sosem változtatták meg.

A Tolna Megyei Főügyészség szóvivője hozzátette, miután bejutottak a rendszerbe, nemcsak letöltötték az információkat, hanem tudatosan válogattak köztük.

Személyes és üzleti adatok után kutattak,

vagyis olyan információk után, amelyek a cég üzleti profiljába vágnak, és a cég mindennapi működéséhez elengedhetetlenek.

Az ügyészség szerint nem lehet pontos összegben kifejezni a szekszárdi cég kárát, csak azt, hogy másfél év alatt több mint 120 GB adatlopás történt. Ez önmagában is jelentős érdeksérelemnek számít. Kis Yvette elmondta: „Ennek a tiltott adatszerzésnek tehát nem az alapesete, hanem egy minősített esete szerepel a vádiratban, amit a törvény egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntet.”

Azt figyelték, hogy őket figyelik-e

A két vádlott a nyomozáskor elismerte, hogy behatoltak a szekszárdi cég hálózatába, de a bűncselekmény elkövetését tagadta. Azt állították, hogy azért figyelték a szekszárdi céget, hogy ellenőrizzék, nem kémkedik-e utánuk – mondta a sajtószóvivő.

A vádlottak védői szerint ugyanis korábban éppen a szekszárdi cég ellen folytattak nyomozás azzal a gyanúval, hogy kémkedett a székesfehérvári vállalkozás ellen.

A nyomozást többször újrakezdték, végül megszüntették. A vádlottak védői most azt akarják, hogy annak a lezárt ügynek az aktáit ismét vegyék elő. Ne legyen egyoldalú a vizsgálódás, hogy ki kémkedett ki ellen. A bíróság most nem hozott ítéletet, a tárgyalás novemberben szakértők meghallgatásával folytatódik.

Azok is felelősségre vonhatók, akik nem vigyáznak adataikra 

Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kiberbiztonsági szakértője szerint az ipari kémkedések nagyon ritkák Magyarországon. A szakértő felhívta arra is a figyelmeztet, hogy az új európai adatvédelmi szabályozás, a GDPR szerint nemcsak a hekkerek, hanem azok is felelősségre vonhatók, akik nem vigyáznak eléggé az adataikra.

Hozzátette, egyetlen cég sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy nem foglalkozik a személyes, bizalmas adatok megfelelő védelmével.

A GDPR-irányelvek 2018-as elfogadása után idén januárban újabb területen szigorították az uniós szabályokat. A kiberbiztonsági jogszabály azt a célt szolgálja, hogy a hálózati és információs rendszerek uniószerte egységesen biztonságosak legyenek. Ez azt jelenti, hogy meg kell erősíteni a társadalmunk és gazdaságunk működésének alapját képező internet, magánhálózatok és információs rendszerek biztonságát.

A címlapfotó illusztráció.

duna, kekfeny

Hasonló hírek

Rejtélyes haláleset Cegléden: Oszlopnak hajtott, majd a sínekre feküdt Ágnes

Géza

Rosszul lett a buszsofőr vezetés közben Budapesten

Géza

Már hivatalos: évekre bevonták Demcsák Zsuzsa jogosítványát

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------