Hirmagazin.eu
Főoldal » Kemény üzenet a kormánynak: harcot hirdetett a szabadságért Karácsony Gergely – Véget ért a tüntetés a szabad színházakért Budapesten
Belföldi hírek

Kemény üzenet a kormánynak: harcot hirdetett a szabadságért Karácsony Gergely – Véget ért a tüntetés a szabad színházakért Budapesten

A szabad színházak érdekében tüntettek hétfőn a Madách téren.

Kezdetben a Városháza elé hirdették meg az eseményt, azonban olyan sokan jeleztek vissza a közösségi médiában, hogy végül kénytelenek voltak a szervezők áthelyezni a tüntetést a Madách térre. Ennek megfelelően valóban sokan gyűltek össze Budapest belvárosában, ahol az emberek a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért demonstráltak, a tömeg előbb egészen a Károly körútig ért, majd már az autó- és villamosforgalmat is akadályozta, ezért meg is kérték a jelenlévőket, hogy próbáljanak tömörülni. A következő galériánkban megnézheti, milyen volt a hangulat, és hányan gyűltek össze. A tüntetésre kilátogatott többek között Ónodi Eszter színésznő is, valamint az Index beszámolója szerint felszólalt Jordán Tamás, Mácsai Pál, Pintér Béla és Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely is.

Elsőként Sodró Eliza lépett színpadra, ahol pontosan 111, 30 éven aluli színész közös nyilatkozatát olvasta fel az eseményen, melyben a kormányhoz is szólt:

„Mi ebben a szabadságban döntöttük el, hogy színészek leszünk. (…) A mi generációnk valamiért nem kapható a gyűlölködésre, szeretünk dolgozni, tiszteljük egymás munkáját és jelezzük, ha valami gondunk van. (…) Most mi vagyunk azok a fiatalok, akik Önök voltak a rendszerváltás idején és szeretnénk vitatkozni.”

Jordán Tamás beszédében elmondta, úgy látja, egy olyan csapás készülődik jelenleg a kultúra ellen, amivel szemben „minden tiszta lelkiismerettel rendelkező magyar embernek fel kell lépnie”. Pintér Béla szintén a kormánynak üzent a színpadról, amelynek lényege az volt, hogy a színház akkor igazán izgalmas, ha érzelmeket vált ki:

„Akkor ezután is hozzánk fogtok színházba járni? Mert idáig is hozzánk jöttetek, ha sírni vagy nevetni akartatok, mert pontosan tudtátok, hogy a színház alapvetően kritikus, ellenzéki vagy ha nem az, akkor unalmas és hazug” – mondta Pintér.

„Nagyon nem örülök annak, hogy most nekem is itt kell lennem és újra beszélnem kell arról, hogy kik veszélyeztetik a szabadságunkat. Azért sem örülök, hogy színpadra kell lépnem, mert szerintem a színpad, ahogy a kultúra is, az nem a politikusoké, hanem a művészeté és a közönségé” – hangzott el Karácsony Gergelytől, aki azt is mondta, mindig ki fognak állni amellett, akinek a szabadságát korlátozzák, elvégre „amikor a színház szabadságát védjük, akkor a város szabadságát védjük”.

A tüntetés végül 7 óra előtt már véget is ért.

Ahogy a Blikk megírta, sokan felháborodtak a kormány legújabb tervén, amely szerint jövő év januárjától az emberi erőforrás miniszternek vétójoga lenne az önkormányzati fenntartású színházak igazgatóinak kinevezésénél.

Az új szabály bevezetésével pedig megszűnne a független színházak működési támogatás, illetve a színházaknak közös fenntartási megállapodást kellene kötniük a kormánnyal.

Hasonló hírek

Minden Magyarország elleni támadás mögött a bevándorlás áll (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza

Elhunyt Pozsgay Imre

info

Friss! A Soros-csürhe a közmédiához megy lázongani, már ha elérnek odáig! Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------