Hirmagazin.eu
Főoldal » Kedvezmények, juttatások, béremelés: így csábítaná a fiatalokat a Magyar Honvédség
Belföldi hírek

Kedvezmények, juttatások, béremelés: így csábítaná a fiatalokat a Magyar Honvédség

Tucatnyi kedvezménnyel és juttatások egész sorával csábítja magához a fiatalokat a Magyar Honvédség (MH), ám a katonaéletet a jelentős év eleji béremelések ellenére is a hazai átlagnál jóval szerényebb fizetéssel honorálják.

Benkő Tibor (63) honvédelmi miniszter a napokban arról beszélt, hogy modern, ütőképes, a társadalom által is megbecsült honvédség épül ma Magyarországon, ennek részeként pedig „2015-höz képest mára 50 százalékkal növelték a katonák illetményét”. A magyar átlagfizetés megközelítőleg nettó 220 ezer forint, ezt egy altiszti állományban lévő főtörzszászlós 31 év szolgálati viszonnyal érheti el – derült ki az MH hivatalos toborzóoldalán található kalkulátorból.

Egy kezdő közkatona érettségi nélkül alig 123 ezer forintot kap kézhez, miközben az aktuális minimálbér összege 99 ezer forint. Az MH állományának tagjai ugyanakkor a bérükön kívül számos pluszjuttatásban részesülnek, például étkezési hozzájárulásban, utazási költségtérítésben, nyelvvizsgapótlékban, s kedvezményes üdülési lehetőséget is biztosítanak számukra. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke szerint a jelentősnek mondható januári illetménynövelést követően is folyamatosan tárgyalásban vannak a minisztériummal a bérek, a személyi állomány és a munkakörülmények javítása érdekében.

– Az elmúlt időszakban nőtt azoknak a száma, akik a hadsereg iránt érdeklődnek, a ­fiatalokat vonzzák a technikai fejlesztések. Fontos lenne ugyanakkor, hogy rendbe hozzák azokat a laktanyákat,amelyeket már évtizedek óta nem újítottak fel – magyarázta a Blikknek az érdekképviseleti vezető.

A jelentkezőknek részt kell venniük egy egészségi és egy fizikai alkalmassági vizsgálaton. Ezután jön az alap-, majd a szakkiképzés, amely együtt mintegy fél év. Kis-Benedek József nyugalmazott ezredes szerint az elmúlt évek próbálkozásai ellenére még mindig elmaradnak a hazai katonabérek a környező országokéhoz képest.

– Sokan inkább külföldi ­missziókban vesznek részt, ugyanis kint jobb körülmények között, igaz, sok esetben veszélyesebb területen lehetnek hat hónapig – mondta a nemzetbiztonsági szakértő. A béketámogatók helyszíntől függően akár nettó 600 ezer forintot is kaphatnak.

Az egyenruhások fizetése

Míg egy frissen szolgálatba lépett közkatona érettségivel együtt is alig 140 ezer forintot vihet haza, addig egy tűzoltó fizetése megközelítőleg nettó 180 ezer forintnál kezdődik. Rosszabb helyzetben vannak viszont a rendőrök: a szakszervezetek szerint egy kezdő járőr alig 130 ezret kap kézhez. A börtönőrök kezdő fizetése kb. nettó 150 ezer forint.

blikk

Hasonló hírek

Erdő Péter: Felelősen kell élni az életünket

Géza

Orbán Viktor: Újabb támadás előtt állunk (Olvasd el és nézd meg!)

Géza

Új részletek szivárogtak ki arról, hogy indulhat újra az élet itthon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------