Hirmagazin.eu
Főoldal » Kedvelt növényeinket kártevők és betegségek fenyegetik
Természetvédelem, élőlények védelme

Kedvelt növényeinket kártevők és betegségek fenyegetik

Górcső alatt a kereskedelmi növényegészségügyi előírások egy része a FAO védnökségével

Kedvelt növényeinket kártevők és betegségek fenyegetik
Egyes kártékony gyümölcslegyek a citrusfélék héjába rakja petéit. Kép: ©FAO/Vladimir Rodas

 

Róma, 2016. április 5. – Invazív hangyák, amelyek megdézsmálják haszonnövényeinket vagy az olajfát támadó alattomos betegség, amitől elszáradnak a levelei és elsorvadnak az ágai – két példa arra, milyen növényegészségügyi veszélyek terjednek manapság, a globalizációtól hajtva egyre gyorsabban.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) védnöksége alatt nemzetközi a hét folyamán szakértők arról tanácskoznak, hogyan lehet a károkozó rovarokat, baktériumokat, vírusokat és gyomnövényeket távol tartani a gyümölcsöktől, zöldségektől és más növényi és élelmiszer rakománytól, amik nap mint nap cserélnek gazdát a világpiacon.

A Nemzetközi Növényvédelmi Egyezmény (IPPC) vezető testületének „Egészséges növények az élelmezésbiztonságért” mottó alatt zajló éves ülése a nemzetközi közösség az éhezést felszámolását célzóvállalására reflektál, amiben a növényeknek is kritikus szerepe van.

A nemzetközi kereskedelemben a mezőgazdasági termékek értéke megközelíti a 1,1 trilliárd dollárt, ennek 80 %-a élelmiszer.

A FAO becslései szerint a kártevők és növényi betegségek 20, de akár 40 %-kal is csökkenthetik a termést. Ezek sok esetben épp a kereskedelmi kapcsolatok révén terjednek és honosodnak meg új területeken.

Ha egy betegség felüti valahol a fejét, szinte lehetetlen kiirtani és költséges kezelni. Az invazív hangyafajok megjelenése, leginkább a szigeteken és fejlődő országokban, például a növényvédő szerek intenzívebb használatát eredményezheti, a környezetet és az emberi egészséget is veszélyeztetve.

Ezért a Bizottság feladata, hogy felülvizsgálja és esetenként új nemzetközi előírásokat dolgozzon ki a növények és növényi termékek kereskedelmére vonatkozóan, továbbá támogassa a fejlődő országok nemzeti növényvédelmi szervezeteit munkájuk minél hatékonyabb ellátásában.

Ilyen nemzetközi sztenderdek léteznek többek között a gyümölcslegyekre, amelyek citrusfélék héjába rakják petéiket, fa raklapokban megbúvó bogarakra, és az olajfaültetvények gyors pusztulását okozó Xylella fastidiosa baktériumra, ami valószínűleg dísznövények közvetítésével érkezett a Mediterráneumba.

Ezeken túl a péntekig tartó tanácsokozás tárgyalja a tengeri konténerek jelentette veszélyeket, hogy szükséges-e ezekre is speciális szabályok létrehozása.

Továbbá a tavaly kifejlesztett ePhyto, egy online platform növényegészségügyi tanúsítványok hatékonyabb és megbízhatóbb kiadásáért, tapasztalatait és tanulságait is megvitatják a szakértők.

 

forrás: fao.org

Hasonló hírek

Nemcsak a szomszédot jelentheted fel! Végre itt a zaj, bűz, hulladék bejelentés!

Géza

Méhészek figyelem! Markáns tüneteket mutató mérgezési eset!

Géza

Az ősi puszta vadvilágát mutatja be a Hortobágyi Vadaspark

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------