Image default

A legfelsőbb német közigazgatási bíróság nem döntött a dízelbotrány ügyében, kedden hozhat precedens értékű ítéletet abban az ügyben, amelyben egy német környezetvédő szervezet a dízelmotoros autók többségének kitiltását kéri a nagyvárosok központjából.

A német nagyvárosok légszennyezettsége jóval meghaladja az Európai Unió környezetvédelmi előírásait. Kiváltképpen Münchenben és Stuttgartban magas a levegő nitrogén-dioxid-tartalma.

A Deutsche Umwelthilfe környezetvédelmi szervezet korábban már Düsseldorfban és Stuttgartban pert nyert a két illetékes tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württenberg kormányzatával szemben  a dízelmeghajtású autók belvárosokból történő kitiltásának ügyében.  A két tartomány azonban elfogadhatatlannak minősítette a döntést, és így került az ügy Lipcsébe, a legfelsőbb közigazgatási bíróság elé.

Kép: Plastiktütenfreier Tag

A bírák felismerték a tét nagyságát, alighanem ezért is halasztották a végső szó kimondását keddre, habár – jól értesült források szerint – az sem kizárható, hogy a döntést inkább az Európai Unió illetékes hatóságaira bízzák. Ugyanis ha Lipcsében helyt adnak a Deutsche Umwelthilfe követelésének, ez egyben azt is jelenti, hogy a nagyvárosok központjából kitiltják azokat a régebbi gyártású dízelautókat, amelyeknek kipufogógáza a megengedettnél több nitrogén-dioxidot tartalmaz.

Így az Euro 6-osnál alacsonyabb besorolású gépkocsik gyakorlatilag kiszorulnak a városi forgalomból, holott igen sok autós közlekedik manapság ilyen járművel, tehát nemcsak megnehezedne számukra a munkába járás, hanem autójuk is csaknem értéktelenné válna.

A lipcsei bírák valószínűleg tisztában vannak azzal is, hogy az ügy által keltett hullámok nem állnának meg Németország határain belül, és más európai országok hatóságai is rákényszerülhetnének arra, hogy a környezet védelme érdekében kitiltsák a dízelautókat a nagyvárosokból.

A döntés maga után vonná a dízelmeghajtású gépkocsik gyártásának leépítését, ami az Európai Unión belül több százezer munkahely megszűnéséhez vezetne.

Nem véletlen ezek után, hogy az ellenzéki Zöldpárt egyik vezetője, Anton Hofreiter Berlinben kijelentette, a sokmilliós haszonra dolgozó autógyáraknak kellene átvállalniuk a dízelmotorok átalakításának költségeit, hogy megfeleljenek az Európai Unió környezetvédelmi előírásainak.

Forrás: infostart.hu

 

 

Hasonló hírek

Versenyautó készült az új Bentley-ből

Géza

Már szeli a habokat a csodajacht (Videó)

info

Itt parkolhat ingyenesen Budapesten január 2-ig

Edit