Arborétum

Kecskeméti arborétum

A 62 hektáros kecskeméti Arborétum a központtól mintegy 3 km-re található. A fiatal növénygyűjteményben ma már többek között tulipánfák, liliomfák, mamutfenyők, tölgyek és gumifák árnyékában pihenhetünk meg. Területe egyházi hagyományokkal rendelkező búcsújáró hely is: itt áll egy 1713-ban épült, Máriának szentelt műemlék-kápolna.

Az arborétum területét egy egységnek tekintik, noha négy határozottan elkülönülő részből áll: véderdősáv, gyűjteményes rész, tölgygyűjtemény, egyházi terület.

A gyűjteményes rész területe 25 hektár, ahol ösvényszerű elrendezésben mintegy 900 féle fa és cserje található. Ebben a részben láthatók a növényföldrajzi ösvények: mediterrán, atlantikus és pacifikus észak-amerikai, kelet-ázsiai, balkáni, pannóniai stb. Más ösvények esetében morfológiai tulajdonságok, rendszertani szempontok, a növények igényei voltak meghatározóak a kialakítás során. Ilyenek a ‘Színes lombok ösvénye’, ‘Virágos fák és cserjék körútja’, ‘Hosszútűs fenyők’, ‘Ciprusok’, ‘Borókák ösvénye’; ‘Sziktűrők és vízkedvelők’, ‘Szárazságtűrők ösvénye’. Az érdekesebb fásszárú növények felismerését ismertető táblák segítik.

A gyűjteményes részt véderdőövezet veszi körül, mely kedvezően befolyásolja a mikroklímát, továbbá bemutatja az Alföld természetes és mesterséges erdőállomány-típusait.

Az arborétum legfiatalabb része a tölgygyűjtemény (Quercetum), amely a magyarországi, illetve egyes külföldi, száraz viszonyokat elviselő tölgytípusokat mutatja be 16 hektáron.

A közel kéthektáros egyházi terület 1999-ben a Magyar szentek szoborsétánnyal gazdagodott. Kegyeleti hely, szabadtéri oltár, Lourdes-i barlang, szép sziklakert tekinthető itt meg. A tájban jól érvényesül a 15 stációból álló kálvária.

Az arborétumban kilátó, esőbeállók, pergola, erdei tornapálya, fajátszótér, tanösvények várják a kirándulókat.

Forrás: http://www.vendegvaro.hu/Arboretum_Kecskemet
Cím: Nyíri út 48.
Tel: +36 (76) 492-455
E-mail: [email protected]
Web: www.kecskemet.hu

Hasonló hírek

Chernel-kert Arborétum

info

Írottkő Natúrpark

info

Bátorligeti legelő

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------