Hirmagazin.eu
Főoldal » Kecses híddal és lila, illatozó mezővel büszkélkedhet a Kőröshegy
Gazdaság

Kecses híddal és lila, illatozó mezővel büszkélkedhet a Kőröshegy

Magyarország leghosszabb hídja, az 1872 méterre nyúlt Kőröshegyi völgyhíd, amely még messziről, a túlpartról is jól látszik – és amit még az északi part is csak csodálni tud – hangzott el az M1 Itthon vagy! című műsorában

A kőröshegyi völgyhíd (Fotó:MTI/Varga György)

A viadukt az M7-es autópálya Zamárdi és Balatonszárszó közötti szakaszát köti össze hajlékony derekával, a Kőröshegy közvetlen, déli szomszédjaként. Az ország egyetlen női hídmesteréhez, Hanák Tímeához több száz híd tartozik, de nem titkolja, hogy az egyik „legkedvesebb gyereke” ez az építészeti remekmű.

Gyönyörű látványt nyújt a híd, kecsességéből adódóan lánynak nevezték el, lehet, hogy azért is volt az a koncepció, hogy egy lány lehetne a hídmestere ennek a műtárgynak. Nem a mérete nyűgöz le, hanem a szépsége. Minden egyes alkalommal, amikor én ide lejövök csinálok fotót szépségéről. Ez a híd önmagam részévé vált, talán mondhatom. Nagyon szeretem. Mindig szép és mindig más – mondta Hanák Tímea.

A Kőröshegynek nem csak kecses hídja, de illatozó, liluló mezője is van. A levendula sem csak az északi part kiváltsága: a Kőröshegyi Levendulás a Balaton déli partjától 3 km-re köszöni szépen, boldogan él és virul. Igaz, az őslila Tihanyból érkezett ide, és az aratás végeztével a túlpartra is tér vissza: ugyanis

amit nem szednek le a turisták, abból olaj készül a Pannonhalmi Apátságban.

Tihanyba telepítették az első komolyabb ültetvényeket a háború előtt. Annyira híres volt, hogy Franciaországba is vittek ki belőle. Ott is híre ment a magyarországi tihanyi levendulának, a levendula olajnak. Az az érdekessége a területnek, hogy Tihanyból egy őstermelőtől vettük, közel 2000 tövet és utána ezt tovább szaporítottuk dugványozással, aztán a magját is felfogtuk és arról is szaporítottuk őket – közölte Szabó Lajos, a Kőröshegyi levendulás tulajdonosa.

Tihannyal néz farkasszemet a Kőhegyi kilátó is, amelynek helyén egykor a tihanyi apátság présháza állt. A kilátó éppen azokra a szerzetesekre lát, akiknek Zamárdiban nemcsak szőlőjük, de plébániájuk is volt. A 176 méteres Kőhegy, Zamárdi legmagasabb pontja.

A Kőhegyi-kilátó, mondhatni a szőlőhegy, Zamárdi szőlőhegyének a tetején épült. Itt korábban a tihanyi bencéseknek volt a nagy pincéje. Az 50-60 éve eltűnt, de  2000-ben épült a kilátó. Valahol azért mégis szép, hogy a bencések bora, borjövedelme, valahogy az oktatást és a nevelést is szolgálta:

egy kilátást a magyar kultúrára, most pedig egy kilátó van a helyén.

Nagyot változott a balatoni világ: akkor épült meg a déli vasútvonal, aminek köszönhetően Siófok és az egész térség fejlődésnek indult – magyarázta Gál Péter művelődésszervező.

m1

Hasonló hírek

Átadták a harkányi gyógyfürdő újjávarázsolt épületét

Géza

Szereted a diót? Akkor ennek a hírnek nagyon nem fogsz örülni

Géza

Két újabb feldolgozóüzem állapodott meg az ipari alma áráról

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------