Image default
Külföld

Katasztrófa: turisták alatt tört ki a vulkán Új-Zélandon, többen meghaltak

Whakatane — A legdurvább katasztrófafilm vált valóra hétfőre virradóra Új-Zélandon: körülbelül ötven turista volt a kráterben és a tűzhányó lejtőin, amikor kitört egy vulkán az óceániai országhoz tartozó, Fehér-szigeten.

Eddig öt halottról és 18 sebesültről szólnak a jelentések, egyikük állapota válságos. Több mint 20 ember hollétéről azonban továbbra sem tudni, így az áldozatok száma még tovább emelkedhet.

Új-Zéland legaktívabb vulkánjához rendszeresen szerveznek túrákat. Így történt ez hétfőn is, amikor a Royal Caribbean hajótársaság sétahajója kötött ki a sziget mellett.

A kimentett túlélők közül is sokan megsérültek, égési sérülésekkel kerültek kórházba többen / Fotó: MTI EPA Alan Gibson

– A mostani kirándulás azért volt kockázatosabb a korábbiaknál, mert szolgálatunk már egy hete kiadta a figyelmeztetést, hogy a vulkáni működés megélénkült – nyilatkozta az előzményekről Ken Gledhill, a szigetország geológiai intézetének munkatársa, aki azt is elmondta, a hétfői kitörés nem volt nagy, ám a közelben lévő turistákra még így is halálos veszélyt jelentett.

A vulkánkitörés mégis meglepte a környéken lévőket. Sok hajó már elindult, amikor kitört a tűzhányó, ezért visszafordultak, hogy a súlyosan megégett embereket mentsék.

Lapunk grafikáján látható, hogy milyen részből áll egy vulkán és hol történt a mostani tragédia / Grafika: Blikk

– Mindenki a hajókra, mindenki meneküljön be a fedélzet belsejébe – hallatszott a kiabálás azon a videón, amelyiket az egyik turista készített. – Amikor felszálltunk a hajóra, valaki hátrafordult és a hirtelen füstbe burkolt vulkánra mutatott. Elállt a lélegzetünk. A hajónk azonnal visszafordult, hogy a mólóra szorult embereket mentse – mesélte a BBC-nek egy turista, aki a kitörés előtt kevéssel hagyta el a szigetet. A hatóságok egyelőre nem tudják, mi lehet azokkal, akik a szigeten maradtak.

A szigeten rekedt túlélőket motoros gumicsónakokkal mentették a környező hajók / Fotó: Northfoto

– Egyelőre senkivel sem tudtunk kapcsolatba lépni a vulkánkitörés óta – közölte Judy Turner, Whakatane terület polgármestere, hozzátéve, hogy a térségbe küldött mentőhelikopterek is részt vesznek a mentésben, bár most még esélytelen, hogy a mentőcsapatok partra szálljanak. A közelben maradt a Royal Caribbean hajója is, hogy segítsen.

Füst miatt lett fehér

A Fehér-szigetet, Új Zélanddal együtt James Cook (†50) kapitány fedezte fel 1769-ben, amikor feltérképezte az Ausztrália közelében levő szigetek partvonalát. Mivel a sziget felett az állandó vulkanikus tevékenység miatt fehér füst és gőz kavarog, innen kapta a nevét. Évente átlagosan 10 ezer turista látogat ide.

Forrás: Blikk.hu

Fotó: Northfoto

 

Hasonló hírek

Nézőpont: több mint százmillió közép-európai ellenzi a migrációs kvótát

Géza

Ilyen az élet a Fekete Delfinben, Oroszország legkeményebb börtönében – videó

Géza

Több mint ezer magyar fiatal találkozik Ferenc pápával

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------