Image default
Külföld

Kassa: Szexuális zaklatás az elsősök avatásán

Szexuális zaklatásnak is beillő avatás miatt vizsgálódott a tanfelügyelőség egy kassai kollégiumban. A megye elhatárolódik a történtektől, az intézmény élére új igazgató került.

Az elsősök, a „szecsók” avatása hagyomány a legtöbb iskolában, a kassai Vág menti (Považská) utcai kollégiumban is. Minden évben szeptember elején avatják az elsősöket, és vendégül látják a Comenius utcai bentlakásos iskola diákjait. A szertartáson tréfás feladatokat oldanak meg, játszanak. Az egyik elsős lány anyja szerint a legutóbbi feladatok szexuális helyzeteket imitáltak, amit jelentett a kollégium vezetőségének.

Beavatási feladatok

Cérnára lógatott almát tartottak a fiúk derékmagasságban, a lányoknak pedig térdre ereszkedve kellett megenniük az almát; a lányok következő feladata az volt, hogy a fiúk lába közé elhelyezett csészébe kellett filteres teát lógatni, a földön fekvő fiúk ölében levő lufit a lányoknak fenékkel kellett kipukkasztani, a fiúknak hátulról meg kellett mosni az ölükben ülő lányok fogát kakaóval vagy mákkal – csak néhány feladat, amit a lányoknak el kellett végezniük az avatáson.

Felháborodott szülő

„Sírva jött haza a lányom. Elmondta, hogy a tanárok az avatáson milyen feladatokra kényszerítették őket. Akarata ellenére kénytelen volt részt venni a programon” – közölte az egyik elsős lány édesanyja.

Az avatáson részt vevő diákok 14, legfeljebb 15 évesek. „Felháborító, hogy a lányom széttárt lábakkal fekszik a földön, combjai között egy bögrével, felette terpeszben áll egy fiú, és próbálja a bögrébe lógatni a derekára erősített filteres teát” – folytatta. Az elsősök életét a harmadikosok sem könnyítették meg. Az avatás előtt hajnali háromkor ébresztették őket, az arcukat összefirkálták, guggolásokat kellett csinálniuk, futni néhány kört a folyosón. Az avatáson fehér felsőben és fekete nadrágban kell lenni, aki nem tartja magát ehhez, megbüntetik. Az avatás része az is, hogy az elsősökkel sós vizet itatnak, káposztalevélről pudingot etetnek.

Az igazgató védekezett

Dana Rošková, a kollégium korábbi igazgatója elmondta, hogy az avatási feladatokat egy kulturális bizottság állítja össze, amely az egyes oktatási csoportok diákjainak képviselőiből áll, és amelyet pedagógusok korrigálnak egy pszichológussal.

„A hasonló tevékenységek traumatizálhatják a gyerekeket, különösen a 14-15 éveseket” – jelentette ki Mária Horváthová, a kassai Pedagógiai-pszichológiai Tanácsadó és Megelőző Központ (CPPPaP) vezetője.

A történtek miatt a felháborodott szülő a tanfelügyelethez fordult, az Állami Tanfelügyelet kivizsgálta az ügyet, s a szülőnek adott igazat. Az igazgatónőt, Dana Roškovát azonnali hatállyal elbocsátották.

Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke Ivana Belejová személyében új vezetőt jelölt ki a kollégium élére. „Nem azonosulunk olyan iskolai cselekvésekkel, amelyek szexuális tevékenységet imitálnak, és amelyek rossz visszhangot váltanak ki. Kötelességünk, hogy a legapróbb viselkedési zavarokat is észleljük, és megoldást keressünk rájuk. Júniusban megvizsgáltuk az iskola diákszállóját, miután tudomásunkra jutott, mi folyt ott, új embert jelöltünk ki az igazgatói poszt betöltésére. A megbízott igazgatónak olyan óvintézkedéseket kell meghoznia, amelyek garantálják, hogy ilyen többé ne fordulhasson elő – zárta Trnka.

korzar

Hasonló hírek

Brutálisan elverte a tinit, amiért nekikoccant autójának!

Mazsi

Elszabadult villamos tarolt a belvárosi forgalomban! + VIDEÓ!

Mazsi

Trócsányi szerint technikai jellegűek az Európai Bizottság kifogásai

Edit