Főoldal > Hírek > Életmód > Egészség - betegség > Káros szokások, amelyre rámegy a pénz, meg az egészség

Káros szokások, amelyre rámegy a pénz, meg az egészség

Hirdetés

 hirmagazin_2015-09-03_073653
A világban mindig is voltak és mindig is lesznek káros szokások. Ezek több szempontból is veszélyesek. Tegyük fel, hogy van egy olyan káros szokásod, ami árt az egészségednek és még drága is. Mi történhet? A szervezeted folyamatosan tönkre megy.

Pénzt gyűjteni nem tudsz, alig jössz ki egyik napról a másikra: nincs meg az anyagi biztonságod. Az ember márpedig szereti biztonságban érezni magát, és ha ez nincs meg, akkor pszichológiai problémáid adódhatnak. Ami tovább ronthatja az egészséget.

hirmagazin_2015-09-03_073824

Lehet kicsit furcsa, de valamiért a kávé és a gyógyszerfüggőséget  egy kategóriába sorolom. Megjegyzem: a gyógyszerfüggőség enyhe formájára gondolok. Miért is iszik az ember kávét? Azért hogy ne legyen fáradt. Hova jutsz ha iszod ha kell ha nem: hogy már lefekvés előtt is elfogyasztasz egyet. Gondolj vissza, hogy mikor el kezdtél kávézni, ha alvás előtt ittál egyet, akkor egész éjszaka fenn voltál. Ha megszokásból is iszol egy kávét, akkor előbb utóbb a koffein akkor is a szervezetedbe kerül, mikor nem vagy fáradt és ezért hozzászokik. Mondjuk úgy, hogy bemeséled magadnak, hogy nem tudsz kimenni a házból, vagy elkezdeni a napot anélkül hogy ne igyál meg a kávét, holott lehet hogy több mint eleget aludtál. Fáj a fejed, a hasad vagy valamid? Akkor egyből mész valami bogyóért. A kutatások kimutatták, hogy a fejfájósok esetén már a gyógyszernek bemesélt szőlőcukor is megoldja a problémát. Miért? Az ember hozzászokik, hogy egy kicsit fáj a feje, és akkor bevesz valamit és sokszor csinálja ezt.

hirmagazin_2015-09-03_073936

A cigarettafüggőség az sok szempontból rossz. Egy részt már nem olyan olcsó a cigi mint régen, másrészt nagyon durván árt az egészégnek. Például ha egy év bagózás után az ember már nem bír annyit futni, mint amennyit azelőtt. Idővel többet köhögsz, hamarabb fázol meg, gyengül a szíved, megbetegszik a tüdőd, a vérerek összeszűkülnek. Ez egy olyan dolog, amire ha rászoksz, nehéz letenni róla. Hál’ Istennek ma már léteznek olyan megoldások, amelyek segíthetnek elhagyni a cigarettát, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy kevesen élnek vele, mert egyszerűen a dohányosok szeretik  a cigarettát. Még akkor is ha tisztában vannak a hatásaival.

hirmagazin_2015-09-03_074034

Az alkoholizmus is egy csúnya dolog, de mivel egy korábbi cikkben már volt szó róla, most annyira nem térek ki rá. A lényeg, hogy ha véletlenül egy-két napon át megiszol egy bizonyos alkoholmennyiséget, a szervezeted másnap már kívánja, de akár fokozatosan is rászokhatsz a piára. Észre sem veszed, és már iszákos vagy.

hirmagazin_2015-09-03_074137

Pénz szempontjából az egyik legdurvább a szerencsejáték függőség. Lehet hogy a cigi rontja az egészségét és sokba kerül, de ugyannyit költ rá az ember minden hónapba, nagy eltérés nem szokott lenni. Van egy maximum amit egyszerűen nem halad meg. Viszont ez jelen esetben nem így van. Vegyük azt, hogy x személy ma kapta meg a fizuját. Mielőtt hazamegy, úgy gondolja hogy egy kis részét felteszi szerencsekátékra. Leült a játékgéphez, betesz 5 ezrest (például). Elmegy. Betesz még egyet. Bukta. Már ott van a fele pénze a gépbe, és most már vissza akarja nyerni az addig betett tétet is.

Addig csinálja, még nem marad semmi a pénzéből. Az ember nagyon szeret pénzt nyerni, és ezért hajlandó sokszor próbálkozni. A nagyon durva az, hogy az igazi szerencsejáték függők nem tudnak leállni. Betesz (maradjunk az előbbi példánál) 5 ezer forintot, sikerül elérni a 10 ezret, vagy a 20 ezret és csak nem áll meg. Szerintem nem bűn néha szerencsejátékozni, legyen az játékgép, sportfogadás, kártyajáték vagy bármi más: a fontos hogy tudjunk megállni. Szabjunk egy határt, ahol kiszállunk. A tét annyi legyen, amennyi nem hiányzik, amennyit el tudunk veszteni és álljunk is le annyinál, ha nem jön össze a dolog.

Forrás: delina; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: