Hirmagazin.eu
Főoldal » Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé
Belföldi hírek

Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé – mondta az új főpolgármester a Főpolgármesteri Hivatal, Hol szabad vagy, otthon vagy – Budapest mindenkié! elnevezésű rendezvényén az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján a Városháza parkolójában.

Régen volt már, hogy azért gyűltünk össze, hogy kiálljunk valamiért, és nem azért, hogy tüntessünk valami ellen – kezdte beszédét Karácsony Gergely. Kiemelte: október 23-án a szabadságot ünnepeljük és a köztársaság 30. születésnapját, egy olyan születésnapot, „ami kis híján elmaradt, mert 8 évvel ezelőtt eltűnt a hazánk nevéből és a hétköznapjainkból, eltűnőben van az életünkből is.” Hozzátette: ezt a romlást állították meg tíz napja az önkormányzati választáson.

Október 23. a köztársaság újjászületésének napja is, de a teljes helyreállításhoz még sok közös munkára lesz szükség – emelte ki.

Budapest nem gondolhat csak magára, nem lehet önző. Nem az itt lévő 23 kerület közössége, hanem a nemzet fővárosa, minden magyar fővárosa – hangsúlyozta a politikus. Mint mondta, olyan helynek, olyan közösségnek kell lennie, amelyben minden magyar otthon érzi magát és a sajátjának érez – azok is, akik nem a változásra szavaztak. Karácsony Gergely szerint sokat kell dolgozni azért, hogy az ő bizalmukat is megszerezzük, de győzni csak valódi közösséggel lehet.

A közösséggé válás ünnepe volt 1956 és 1989, megmutatkozott a jobbik énünk. Összeköt minket a haza és a szabadság szeretete. A hazát és a szabadságot nem lehet egymás ellenében szeretni, mert azzal felszámoljuk mindkettőt – fejtette ki.

A főpolgármester szerint a nemzeti és a lyukas zászló nem lehet egyik vagy másik oldalé, ahogy az Ország háza és a városháza sem.

Azt mondta, október 13-án visszavették a várost, de nem azért, hogy kisajátítsák, hanem azért, hogy visszaadják a fővárosiaknak

Karácsony Gergely két fontos célt fogalmazott meg:

Budapestet Kelet-Közép-Európa legélhetőbb és legzöldebb városává kell tenni, valamint a köztársasági eszme őrzőjévé.

Ahhoz, hogy Budapest legyen a térség legélhetőbb és legzöldebb városa, több emberségre, szolidaritásra, bölcsődére, rendelőre és CT-re, kevesebb kilakoltatásra és stadionra van szükség – mondta Karácsony Gergely. Hozzátette: “semennyi mutyit a politikusoknak és az oligarcháknak”.

Közölte: az, hogy a főváros a köztársaság őrzője legyen, azt jelenti, értjük és elfogadjuk a felelősségünket, amellyel nemcsak az itt élőkért, hanem minden honfitársunkért tartozunk.

Budapestnek többet kell tennie, mint a többi magyar településnek. Mentsvára kell, hogy legyünk a szabadság, az egyenlőség és a testvériség eszményének – mondta a főpolgármester.

Tiszta levegő, tiszta szív, tiszta kéz

– foglalta össze programját.

Tegyük Budapestet szabaddá, otthonossá, zölddé, menővé, ahol az emberek együtt, és nem egymás ellenében ünnepelnek – emelte ki Karácsony Gergely.

Karácsony Gergely arra kérte a budapestieket, hogy ne dőljenek be azoknak, akik össze akarják majd ugrasztani a vidéki Magyarországot és Budapestet.

“Mi, magyarok, budapestiek és vidékiek összetartozunk, erős hidak kötnek össze bennünket, mint Pestet és Budát”

– tette hozzá.

Olyan országot, olyan várost szerettek volna, amely Keletről Nyugatra fordul. Ezt az akaratot 63 éve erőszakkal fojtották vérbe, de a szabadságvágy mindig utat tör magának – mondta.

A főpolgármester úgy fogalmazott: hosszú út van mögöttünk, de joggal érezzük, hogy nem kerültünk közelebb az álmainkhoz. A lentről indult vezetőkből mára kiváltságos kevesek lettek, akik azt hiszik, nekik mindent szabad – tette hozzá.

Felszólította hallgatóit, vegyék vissza az álmaikat, mert ahhoz, hogy az ’56-osok, a ’89-esek “és a múlt vasárnap” álmait megvalósítsák, nem a hatalom emberei kellenek, hanem az emberek hatalma.

A köztársaságnak arra van szüksége, hogy az emberek a sarkukra álljanak, kiálljanak másokért és önmagukért, hogy beleszóljanak a közügyekbe – mondta. Úgy fogalmazott: tíz napja közösen meghúzták a vörös vonalat, és kimondták, hogy “semmit rólunk nélkülünk”.

Közölte: a kormány és a főváros vezetői közötti tárgyalások a jövőben nem arról fognak szólni, hogy mit akar a városvezetés, hanem arról, mit szeretnének és mit nem a budapestiek.

“Nyissunk új fejezetet, a felelősségvállalás új korszakát, legyen ennek a szimbóluma ez a tér, amely a megújulása után minden nap nyitva áll majd az emberek előtt” – mondta Karácsony Gergely.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
infostart

Hasonló hírek

A V4 támogatja Olaszország európai megsegítését

Géza

A Déli pályaudvarra nem közlekedhetnek a vonatok

info

Megvan a Putyin-látogatás eredménye (Videó)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!