Főoldal » Karácsony Gergely: Ebből csattanás lesz
Belföldi hírek

Karácsony Gergely: Ebből csattanás lesz

Szűk száz napja Budapest főpolgármestere, ennek alkalmából kérdezte a 24.hu internetes lap Karácsony Gergelyt arról, hogy ellenzéki vezetőként mit tudott elérni eddig.

Ahogy az első hónapokat, úgy valószínűleg a következő éveit is a kormánnyal vívott csaták és a vele megkötött alkuk határozzák meg. Ennek egyik oka, hogy Karácsony szerint a jelenlegi költségvetés kétszerereséből lehetne ellátni megfelelően a város feladatait. A szuperkórház, a behajtási díj és a Városliget ügye mellett az atlétikai világbajnokság is szóba kerül, Karácsony azt mondja,

a rendezésnek az is feltétele, hogy az állami kukaholding fizessen a fővárosnak.

Szűk száz napja választották meg Budapest főpolgármesterének. Miben érezhetik azt a fővárosiak, hogy már nem Tarlós István ül ebben a székben?

Megmutattuk, hogy a város fejlődése nem azon múlik, jóban van-e a főpolgármester a kormánnyal, hanem azon, jóban van-e a budapestiekkel. Bár folyamatosan szórakoztattuk a nyilvánosságot azzal, hogy a főváros éppen milyen vitában van a kormánnyal, de szereztünk 50 milliárd forintot egészségügyi fejlesztésekre. Kiharcoltuk, hogy újabb zöldterülete legyen Budapestnek a Csepel-sziget fejlesztésével. És ezekben a vitákban értük el, hogy lebontsuk azokat a falakat, amiket a politika húzott a döntéshozók és a választók közé.

Konkrét eredményeket tehát a kormánnyal szemben sikerült csak kiharcolni?

Nem csak, bár ez elég fontos dolog egy olyan városban, amelynek a bevételei éppen arra alkalmasak, hogy többé-kevésbé működjön. A fejlődéséhez valamilyen más finanszírozásra van szükség. Tarlósék azt az utat választották, hogy eladósódnak, és örökül hagytak nekünk 114 milliárd forint adósságot. Mi azt az utat választottuk, hogy megküzdünk a forrásokért, akár a kormánnyal szemben is.

Az Orbán–Tarlós-megállapodásnak van két ide vonatkozó pontja: az egyik szerint át kell tekinteni a Fővárosi Önkormányzat bevételeit és a forrásmegosztás szabályait, valamint ezzel összefüggésben a „főváros önállóságának garantálása” is a paktum része. A kormány mutat hajlandóságot ezek betartására, vagy maradnak a hitelek?

Szavakban van hajlandóság, de a miniszterelnök azt mondta, nem azt kell nézni, amit mond, hanem amit tesz.

És mit tesz?

Egyelőre nem tudja szerintem ő sem, hogy mit kezdjen ezzel az új helyzettel. Én azt teszem, amire felhatalmazást kaptam a választóktól: küzdök a főváros önállóságáért. Már a kampányban is elmondtam, hogy ilyen költségvetési keretek között a főváros nem tudja ellátni a feladatát. Ez politikailag a kormánynak egy kellemes helyzet, de ebből csattanás lesz.

Budapest fog odacsattanni a padlóhoz?

A főváros és a kormány fog összecsattanni. A főváros nem fog padlót, mert itt él másfél millió ember, és van egy erős legitimitással rendelkező főpolgármestere. Budapest nem egy homokozó, ahol összeveszünk azon a kormánnyal, hogy kinek a kezében van a lapát, hanem emberek életéről beszélünk.

Tarlós mondott konkrétabban bármit a fent idézett pontokról, hogy miben egyezett meg Orbánnal a főváros finanszírozásáról?

Nem mondott. Ez a 15 pontos megállapodás a kályha, ahonnan elindulunk, de ez a része valóban elég homályos. Mondok egy konkrét példát: a megállapodásból következik, hogy a kukaholdingnak ki kell fizetnie a főváros számára az elvégzett feladatait, ez nem történik meg, ami évi 10 milliárd mínusz. Vagyis egy rosszul működő állami vállalat elvonja egy fővárosi cég bevételeinek egyharmadát. Minden harmadik budapesti polgár befizetését, amit ő a tiszta környezetére költ, egyszerűen zsebre teszik.

Fotó: Ivándi-Szabó-Balázs / 24.hu

Miért nem fizetnek?

Én is pont ezt kérdezem a kormánytól.

Orbánnak egy szavába kerülne.

El kell dönteni, hogy a miniszterelnök a legfontosabb, vagy vannak még fontosabb emberek, mondjuk a kukaholding vezetője. Gyorsan el kellene dönteni ezt, mert ha a miniszterelnök atlétikai világbajnokságot szeretne, akkor nekem alá kellene írnom egy levelet a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek. De ezt csak akkor teszem meg, ha a kukaholding fizet, hiszen ez is a megállapodás része.

Amikor ilyen konfliktusok vannak, akkor kit hív fel?

Mondjuk úgy, vannak kormánytagok a telefonomban, de a hivatali utat járom be. Van budapesti kapcsolattartásért felelős miniszter és van neki államtitkára is.

Tehát Gulyás Gergely és Fürjes Balázs mobilja csörög?

Remélem, nem kompromittálom őket ezzel.

Milyen eddig velük a kapcsolata?

Hasonló hírek

Áder János: mindannyiunk felelőssége a teremtett világ megőrzése

Géza

Magyar egyetemisták nyertek az amerikai szoftverfejlesztő versenyen

Géza

Kiemelt! Ughy Attila 5 milliárd Forint többlettel adta át a XVIII kerületet! Íme a részletek!

Géza