Image default
Belföldi hírek

Karácsony Gergely a kormányülés után: amíg nincs CT, addig nincs szuperkórház és Atlétikai VB (PS-videó)

Karácsony Gergely főpolgármester a szerdai kormányülést követően rögtönzött sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostor előtt.

Ahogyan az várható volt, nem sok új információval gazdagodtunk: nem lesz Atlétikai VB Budapesten, ha és amennyiben a kormány nem változtat eddigi stratégiáján és nem ad minden kerület számára CT berendezést.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy az úgynevezett “presztízsberuházásoknál” – mint például a Néprajzi Múzeum – fontosabb a közlekedés és megoldandó feladat a parkolási rendszer is. Bár szerinte a kerületek nem fognak lemondani az egyébként jól működő és milliárdos bevétellel járó díjakról, így az egységesítés nem, de az egyszerűsítés szóba fog még kerülni a Közgyűlésen. Cáfolta viszont kampánytanácsadójának Magyar Narancsban megjelent nyilatkozatát, így valószínűleg nem lesz időkorlát-emelés a kerületi parkolások tekintetében. A sajtótájékoztatón elhangzott: az atlétikai világbajnokságra épülő stadiont leszámítva minden sportberuházás megvalósul a fővárosban, illetve nem zárkózott el a Regnum Marianum újjáépítésétől sem.

Karácsony Gergely az is elmondta: megtették az első lépést, hogy létrejöjjön egy konstruktív, partneri viszony a kormány és a főváros között, és a közös cél az, hogy Budapest fejlődjön, a Budapesti Közfejlesztések Tanácsát pedig néhány héten belül összehívják. Karácsony elmondta: felvetette, hogy alkossanak egy Budapest-törvényt a főváros igényeiről, de Orbán Viktor azt mondta, ilyen szándékaik nincsenek, és ezt ő tudomásul vette. Beszélt arról is, hogy Tarlóssal szemben nem akar a fővárosi védelmi bizottság elnöke lenni, ezért Budapesten az árvízi védekezésért a kormány felel majd. Karácsony és Gajda Péter kispesti polgármester is tartott a Honvéd-szurkolók nyomásgyakorlásától, ezért igent mondott a kispesti futballstadion megépítésére. Karácsony igent mondott a kézilabda-stadion megépítésére is, annak ellenére, hogy nem egy multifunkciós csarnokról van szó, csak “fapados” lesz. Az atlétikai stadionnál időt kért november végéig, a kormány jelezte, hogy ha nem születik döntés, akkor az eseményt megpróbálja vidékre vinni – hangzott el a tájékoztatón. A Városliget kapcsán a Nemzeti Galéria és a Magyar Innováció Háza megépítését nem támogatta, ezzel szemben a Néprajzi Múzeumra és a Zene Házára igent, míg a színházra nemet mondott. Nem zárkózott el a Regnum Marianum templom régi helyén való újjáépítésétől.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, a választók döntését tiszteletben kell tartani, ezért partnerként tekintenek Karácsonyra, akinek rendelkezésére fog állni a korábban Tarlós István és a kormány között született megállapodásban szereplő költségvetés. Elmondta, hogy a kispesti stadion befejezését és a kézilabda vébére készülő sportcsarnok befejezését a kormány és a főváros is támogatja. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte, csak olyan fejlesztéseket fognak végigcsinálni, amiket a kerületek és Budapest is támogat. Szólt arról is Gulyás, hogy a BKV járműparkja megújítását is tervezik. A sajtótájékoztatón elhangzott: az atlétikai világbajnokságra épülő stadiont leszámítva minden sportberuházás megvalósul a fővárosban. Karácsony elmondta, hogy a kormány nem tervez külön Budapest-törvényt beterjeszteni. Beszélt arról is, hogy a fővárosi szuperkórházból ebben a formában nem kér Karácsony, a rendelőintézetekre akarja helyezni a hangsúlyt. Gulyás Gergely jelezte, hogy a rendelőintézetek kapcsán a kerületekkel kell tárgyalni.

PestiSrácok.hu

Hasonló hírek

Orbán Viktor szerint meg kell fontolnunk, hogy átengedjük a migránsokat

Edit

Szakértő: természetes, hogy az IÁ kihasználja a migránsáradatot

Edit

Árvízvédelmi készültség van a Dunán is

info