Hirmagazin.eu
Főoldal » Kapunyitási pánik: akik félnek szembenézni a felnőttléttel
Életmód hírek

Kapunyitási pánik: akik félnek szembenézni a felnőttléttel

hirmagazin_2015-07-08_074909

A 20–35 éves korosztály körében jellemző, hogy sokan még mindig a szülői házban élnek, nem mernek elindulni karrierútjukon, vagy belevágni a családalapításba.
2008-hoz képest (3,1%) megháromszorozódott a munkanélküli pályakezdők aránya 2012-re (9,1%). Fotó: Kálló Péter

A jelenség kapunyitási pánik néven ismert, de a szakemberek szerint van mód az elkerülésére.Generációs probléma
A kapunyitási pániknak nevezett jelenség egy új társadalmi probléma, ami elsősorban a mai 20–35 éves korosztályra jellemző. – Egy olyan válságról beszélünk, amely azokat az Y generációs pályakezdő fiatalokat érinti, akik már munkaképesek, aktív korúak, mégis gyerekstátuszban élnek, hosszúra nyúló egyetemi tanulmányaikkal kitolják a kamaszkorukat – mondta el Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus.

Ezek a fiatalok kényszerből, esetleg kényelemből élnek a szüleik támogatásából, nem vezetnek saját háztartást, felnőttként még otthon élnek.

– Már rendelkeznek legalább egy diplomával, és mégis félnek szembenézni a pályakezdéssel, munkavállalással, és nehézséget okoz nekik belevágni a párválasztásba, családalapításba. A tanulmányaik után hirtelen azt érzik, hogy válságba került az életük, egyetem után 1–2 évet dolgoznak, és a munkatapasztalat után döbbenek rá, hogy a kiválasztott pálya nem illik a személyiségükhöz. Ekkor úgy érzik, perspektívátlanok, elvesztették céljaikat – tette hozzá a szakértő.Beláthatatlan pálya

Az otthon élő 20-39 évesek aránya (%)
A jelenség hátterében nyilvánvalóan gazdasági okok is állnak. A fiatalok ma jóval később kerülnek ki az iskolarendszerből, mint a korábbi generáció tagjai, ezért később kezdenek el dolgozni, később lesz saját keresetük, ami biztosítaná az egzisztenciájukat.

– Fontos kihangsúlyozni, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy a mai fiatalok lustábbak lennének az idősebb generációhoz képest.

A fiataloknak nehéz helytállniuk a modern, kapitalista világban, ugyanis a szüleik az előző rendszerben, a szocializmusban szocializálódtak, ahol előre belátható volt az életút: tanulás, pályaválasztás, munkahelyi szamárlétra, szerény, de biztos fizetés, amiből meg lehetett élni – mondta Skultéti-Szabó Katalin. – Lényegében a mai fiatalok útja ismeretlen ösvényen vezet, ahol a kapitalizmus farkastörvényei uralkodnak. Ma már nincs nyugdíjas állás, mindenki azonnal cserélhető a munkaerőpiacon.A szülő is felelős
A munkaerő-piaci nehézségek mellett gyakran a család sem kezeli megfelelően a fiatalokat. A szakember szerint az otthonról elköltözni nem akaró gyermeket sokszor a szülő nem hagyja leválni, a végletekig kiszolgálja, marasztalja.
Az otthon maradók jó része nyilvánvalóan kényszerből, mintsem kényelemből él így, de a leválás elmaradása bizony komoly negatív hatásokat gyakorolhat az illető későbbi életére – mondta el Skultéti-Szabó Katalin.

Aki a gyerekszerepbe beleragad, és nem alakít ki önálló felnőtt identitást, annak sérülnek az egyéb szerepei is: egyre kevésbé lesz képes a stabil elköteleződésre, alkalmazkodásra, problémái lehetnek a partnerkapcsolatában is. Aki túlságosan hozzászokik, hogy otthon mindent megkap – főznek, mosnak rá, gondoskodnak róla –, annak sokszor nincs is affinitása ahhoz, hogy felnőjön. A szülőknek időben önállóságra kellene nevelnie a gyermekeket, időben elengedni a fiatalok kezét.Nehezítő tényezők
„Ma már nincs nyugdíjas állás, mindenki azonnal cserélhető a munkaerőpiacon.”
Skultéti-Szabó Katalin klinikai szakpszichológus

Málnási Gábor, a Fővárosi Pedagógia Szakszolgálat Továbbtanulási,  Pályaválasztási Tanácsadó Tagintézmény pályaválasztási tanácsadója szerint a mai pályakezdő fiataloknak sok nehezítő tényezővel kell szembenéznie a karrier- és életútjuk során.
– Sokszor előfordul, hogy túl gyorsan jön a karrier, nincs fokozatosság a pályájukban.

A fiatalok túl hamar elérik karrierük csúcsát, sokszor már 30 éves korukra vezetői pozícióba kerülnek, így hamar eljutnak a kiégés állapotába. Ekkor már nem marad kihívás a szakmában, így nem tudják, hogyan tovább, mit kezdjenek az életükkel – mondta el a pályaválasztási tanácsadó.

Előfordul az is, hogy az első generációs értelmiségieknél nincs családi minta, esetleg nem is a saját, hanem szüleik vágyait, álmait próbálják megvalósítani, így nem a maguk számára megfelelő pályát választják. – A nem megfelelő pályán lévő, vagy nem megfelelő felsőoktatási intézményben, szakon tanuló fiatalok gyakran félnek váltani, de sokszor családjuk nem akarja ezt engedni nekik – mondta Málnási Gábor. – Pedig időben felismerve a problémát el lehet kerülni a későbbi gondokat – tette hozzá.

A mai pályakezdőknek sajnos szembesülniük kell azzal, hogy magas a munkanélküliség, gyakori a túlképzés. Amikor a fiatal kikerül az egyetemről, és azzal szembesül, hogy nem tud mit kezdeni a diplomájával, sokszor úgy reagál, hogy elkezd egy újabb szakot. – Ez ahhoz vezethet, hogy kitolódik a családalapítás, nőknél a szülési idő, a fiatal későn kerül ki a nagybetűs életbe. Ha sikerül kikerülnie, akkor is gyakori az önállóság hiánya – tette hozzá Málnási Gábor.Időben kell váltani
A 25–29 éves magyar fiatalok 40 százaléka nem élt még párkapcsolatban – írja a Kutatópont 2012-es felmérése.

A pályaválasztási tanácsadó szerint a kapunyitási pánikban szenvedőknél a legfontosabb a megelőzés, a korai felismerés. Az időbeni szak-, illetve munkahelyváltással, az érdeklődési körök bővítésével, a kapcsolati háló építésével elkerülhető a jelenség.

– A tanulmányok alatti munkavégzés, a gyakornokoskodás a pénzszerzés mellett jó lehetőség arra, hogy a fiatal megismerje önmagát és azt, hogyan boldogul egy munkahelyen. Ilyenkor van lehetőség kipróbálnia magát kisebb és nagyobb vállalatoknál is, hogy megtapasztalja, melyik illik jobban a képességeihez, a személyiségéhez – mondta a szakember. Akinek nem sikerül egyedül orvosolnia a problémáját, annak érdemes szakembertől egyénre szabott segítséget kérnie.

Forrás: metropol; Kép: Google. illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Hiányzik a kezdeti lángolás a kapcsolatodból? Így hozd vissza!

Edit

Amelyik követ választod, olyan lesz a jövőd – Szembe mersz nézni vele?

Edit

Karácsony Gergely: káoszt okoz az ingyenes parkolás a nagyvárosokban

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!