Főoldal > Hírek > Szabadidő > Horgászat hírei > Kampány a horgászokért

Kampány a horgászokért

Hirdetés

Kampány a horgászokért: A mentőmellény nem a büntetéstől, hanem az értelmetlen haláltól véd!

A VÍzimentők Magyarországi Szakszolgálata az őszi horgász szezon elején, a csónakból horgászók életének védelme érdekében kampányt indít.

A kampány célja, hogy minél több horgász értse meg, hogy a mentőmellénynek nem a csónak orrában van a helye, mert az csak akkor nyújt esélyt a túlélésre, ha azt a gazdája felveszi!

Az őszi horgász szezon még el sem kezdődött, de a Balatonon egy ember már életét vesztette úgy, hogy csónakjából a vízbe esett és elmerült. A Fenékpusztához közeli esethez kísértetiesen hasonló történt pár nappal később a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vadnán. Itt is a csónakból esett a vízbe egy horgász, aki ugyancsak azonnal elmerült.

Mindkét esetben ketten tartózkodtak a csónakban, de hiába; az életben maradt társak nem tudtak segíteni.

Mindkét esetben az áldozatok elkövették azt a hibát, hogy a csónakban nem viseltek mentőmellényt, a vízbe anélkül kerültek, így az esélyt sem adták meg maguknak arra, hogy a víz felszínén maradjanak.

A VMSZ most azért indít kampányt, hogy az egyre zordabb időben is csónakba szálló horgászok ne veszélyeztessék életüket azzal, hogy vagányságból, nemtörődömségből. kivagyiságból a mentőmellényt nem használják. Ez az eszköz életet ment!

Azoknak pedig, akik jobban értenek annak amit látnak, mint amit hallanak, elkészítettük József és Béla, a két horgász történetét.

 

Két fiatal fulladt a Balatonba Siófoknál

Két huszonéves fiatalembert kerestek a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai Siófokon az Isztriai Sétány előtti vízterületen.

Siófokon eltűnt két huszonéves fiatal ember holttestét a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai megtalálták.

A huszonéves férfiak egy vízibicikliről ugrottak a vízbe a strand területét meghatározó bójasoron kívül. Mindketten elmerültek és nem jöttek fel a víz felszínére.

A két férfi holttestét a parttól kb 250 méterre, 2-2,20 méter mély vízben találták meg a Búvárszolgálat munkatársai. Munkájukat nagyban segítette egy szemtanú, aki pontosan határozta meg az elmerülés helyét.

Nem hivatalos információk, szemtanúk állítása szerint nem kizárt, hogy a két fiatal ittasan ment a vízre.

Meghalt egy 57 éves férfi Balatonfüreden

Kora este értesítette a strandon szolgáló vízimentőt az egyik hozzátartozó, hogy nem találnak egy 57 éves férfit.

Elmondása szerint akkor már nagyjából másfél órája nem tudták, hogy hol van a férfi, s már aggódtak. A strandon azonnal megindult a kutatás. A parton és a vízben is keresték a férfit. A vízimentő irányításával a strandolók közreműködésével alakították ki a csatárláncot, amelynek köszönhetően a jelzéstől számított kicsivel több mint húsz perc múlva a férfi élettelen testét kb 140 cm-es vízben megtalálták.

A férfit azonnal a partra vitték, ahol a strand vízimentője megkezdte az újra élesztést. Közben a helyszínre riasztották a Rupert sürgősségi mentőhajót, valamint megérkezett az országos Mentőszolgálat esetkocsija. Vízi és szárazföldi mentők küzdöttek a férfi életéért, de a reanimáció sikertelen volt, a férfi meghalt.

Kánikula – Két embert sikerült visszahozni a vízimentőknek

Szinte egyidőben két embert, Balatonlellén egy nőt, míg Tihanyban egy férfit kellett újraéleszteni azt követően, hogy élettelen testüket a partra vitték.

Nem sokkal 11 óra után lett rosszul egy 70 éves nő a balatonlellei strandon. Munkatársunk azonnal a helyszínre sietett. Életjeleket nem mutatott, ezért kollégánk, egy külföldi strandoló segítségével megkezdte a reanimációt. A VMSZ irányítási csoportja Ábrahámhegyről indított egy sürgősségi mentőhajót, melynek személyzete, valamint a Gyermekmentő Alapítvány és a mentőhelikopter helyszínre riasztott egysége közösen küzdöttek a nő életéért.

A nőt közel egy órás újraélesztés után a helikopterbe vitték, de felszállás előtt újra leállt a keringése és így újrakezdték a reanimációt. A második beavatkozás után sikerült olyan stabil állapotba hozni, hogy a mentőhelikopter kórházba vitte.

Közben Tihanyban egy élettelen férfit vettek észre a strandolók, ahogy a vízen lebeg. Őt is a VMSZ munkatársa kezdte újraéleszteni azt követően, hogy a vízből kimentették. Feltehetően ez a férfi is rosszul lett és így kerülhetett a vízbe. Őt gyorsan, 2-3 perces újraélesztés után már sikerült visszahozni, ettől kezdve ugyan még eszméletlen volt, de már spontán légzése alakult ki.

Ehhez az esethez Tihanyból indult a Rupert sürgősségi mentőhajó, valamint a szárazföldön az OMSZ esetkocsija. A férfi állapotát stabilizálták, majd mentővel kórházba szállították.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata a két eset kapcsán, különös tekintettel a kánikulára, fokozott óvatosságra inti a különböző betegségekben szenvedőket. Számukra ugyanis a fürdőzés – ami együtt jár a napon tartózkodással – fokozottabb veszélyt jelent, mint az egészséges szervezetű emberekre.

Felvételeinket Balázs László készítette a tihanyi, Timm Andrea a balatonlellei esetnél

Sikeres újraélesztés Balatonmáriafürdőn

Kimentette a vízből, majd újraélesztett egy 50 év körüli német nőt Balatonmáriafürdőn, a VMSZ vízimentője.

A Wagner Barbara, a strandon szolgáló vízimentő ment az akkor már vízen lebegő nőért, majd egy segítővel partra hozta, miközben megkezdte az újraélesztést. Közben értesítette a VMSZ Zánkai Központját, ahonnan egy mentőhajót riasztottak a helyszínre, s egyben az Országos Mentőszolgálatot is riasztották. A német nő állapotát majd’ egy órával a partra vitelét követően sikerült stabilizálni, majd mentőhelikopterrel Kaposvárra vitték Kórházba további ellátásra.

Aki időt nyer, életet nyer!

Figyelemfelhívó információs oszlopok a balatoni strandokon! Nyolc, hosszú hónap kitartó munkájának gyümölcse. Hivatalosan is átadtuk a mellrakinfo.hu és a vizimentok.hu infóoszlopait.

Hivatalosan is átadtuk a mellrakinfo.hu és a vizimentok.hu infóoszlopait. Jelenleg 10 db készült, amelyeket 7 település fogadott be. Itt találkozhatunk velük: Keszthely Libás és Városi strand, Balatonlelle strand (2db), Gyenesdiás nagy strand, Szigliget strand, Révfülöp Császtai és Szigeti strand, Balatonakali strand, Zánka önkormányzati strand.

Forrás: vamosihorgasz

Képek: Maszol, vizimentok, vamosihorgasz

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: