Hirmagazin.eu
Főoldal » Kalandtúra Törökországban
Európa

Kalandtúra Törökországban

Nyaralunk, vakációzunk, utazunk, ki erre, ki arra, mi éppen a törököknél jártunk, még mielőtt az ominózus utazási iroda becsődölt. Bár az előszelét mi is éreztük, mégis emlékezetes maradt ez a nyaralás…

Most nem arról írok, mekkora cirkuszt csaptunk, amikor az indulás előtti este tudtuk meg, hogy a szállásunk mégsem a lefoglalt helyen lesz.

Arról sem, hogy a török buszok késve, és hosszas vita (utazási iroda idegenvezetői) után indultak velünk a szállodák felé. Már az sem érdekes, hogy hazafelé motorhiba miatt kellett lecihelődnünk (pár perccel a felszállás előtt) a repülőgépről, és majd egyórás terminálos várakozás után ugyanazzal felszállni. A fák tetejét súroló, döcögős megérkezésről nem is beszélve…

Már nem ez a fontos, hanem amit közben láttunk, amire szívesen emlékezünk.

Először is, all inclusive nyaralásra csak az vállalkozzon, aki ha bármikor a tükör elé áll, akkor is szépnek látja magát. Nem sír a plusz 2-3 kiló miatt, amit a napi „akkor eszel, és annyit, amennyit nem szégyellsz” határtalan zabálás után felszed.
A török konyha ehető, sőt remek, még disznóhús nélkül is. A sajtokat egy hét alatt sem sikerült végigkóstolnom annyiféle, de a kecskesajtot nem feledem.

A gyümölcsök édesebbek, a dinnyék itt is „útszéliek”, a banánok kisebbek és tényleg banán ízük van. A gránátalma ki nem hagyható, végre nagy mennyiségben is „befelé tömhető”. A baklava utánozhatatlan, akárcsak a „sosemolvadó” orchideagumó és kecsketej társulásából készült fagylalt. A mértéktelen evészetet hasonló mennyiségű ivászattal lehet megfejelni, a fantasztikus koktéloknak itt sem csak a látványától lehet elszédülni. A „raki”, ami a törökök (nem hivatalos), de ánizsos nemzeti itala nyugodtan kipróbálható, ám hazai barackpálinkával hatékonyan gyógyítható…

Kalandtúra TörökországbanNéha csak a szemünk kívánta

Annak ellenére, hogy nem az eredeti foglalás szerinti helyre érkeztünk, a „másod” szálloda és környezete nagyon szép volt, a szobák kényelmesek, a kilátás pedig felejthetetlen. A személyzet készséges és fiatalos, némi borravalóval még segítőkészebb és figyelmesebb volt.  Az épület új, a szobák jól felszereltek és kényelmesek, a medencék tiszták. ( A lift most „debütált” , csak 2-szer akadt el, de a szerelők topon voltak.)

Kalandtúra TörökországbanA szálloda nemrég nyitott

A törökök szeretik a magyarokat, talán ezért is maradtak nálunk olyan sokáig. Most, hogy mi látogattuk meg őket, azonnal a tudtunkra is adták. Három szóval ki is merült náluk az országismeret : pick szalámi, Budapest, Attila pasa(?). Barátságosan alkudozgathattunk velük, nagyjából félárig, vagy annál is tovább. (Megsúgom, amennyiben magas árat látunk egy „márkás, eredeti török cuccon”, az nem nekünk szól, hanem a „gazdag” orosz turistáknak, akik az idei évben újra megszállták a török riviérát.)

Kalandtúra TörökországbanAlkudozni kötelező!

A tengerparton és a bazárokon kívül érdemes megnézni a környező látványosságokat, erről gondoskodnak az idegenvezetők  és a helyiek is, hogy némi buszozás után így is legyen. (Megjegyzem olcsóbb, ha a helyiek által szervezett programon, pl. egy raftingoláson veszünk részt, mert akár 10 euro is lehet a különbség.)

Kalandtúra TörökországbanManavgatban a mecsetet se hagytuk ki

Az említett vadvízi evezés egyébként kihagyhatatlan élmény. A gyönyörű tájon kívül, igazi nemzetközi szórakozást nyújt, ahogy a gumicsónakokban ülők mosolyogva átkiabálnak, és lelkesen lelapátolják egymást a „hűs” folyóvízzel. Ismeretlenekkel bulizhatsz a sodrásban, miközben életedben először (ahogy én is) megküzdesz a víziszonyoddal, hol a lapátba, hol a csónak kötelébe kapaszkodsz, és menősen fröcskölöd át a barátságos idegen arcába, ami visszajár.

Kalandtúra TörökországbanAhol az ég és a vizek találkoznak

Ha teheted, fizess be egy folyami hajókázásra is, ezt is megszervezik neked a figyelmes házigazdák, vagy a még gondosabb utazási iroda. Leírhatatlan élmény, amint a komótos kék folyó eléri a végtelen türkisz tengert, hogy aztán kikötve a part egyik oldalán a hűs, 15 fokos folyóban, míg a másik oldalon a 24 fokos sós tengervízben megmártózhass.

Kalandtúra TörökországbanAz egyik oldalon 24 , a másikon 15 fokos víz

És akkor még nem beszéltem a leander-kerítésekről, a Ramadán után szabadban piknikezőkről, a pompázatos szállodasorokról, az összetákolt bódélakásokról, a szállodai táncos bemutatókról, a török rizsről, az olcsó szuvenírokról, a szíves vendéglátásról, a drága sörről, a mecsetekről, a palacsintás néniről, a közös szavainkról, a süti őrző macskáról, és arról, hogy majdnem becseréltek 10 kecskére…
Ez mind Törökország. Látogassátok meg így is, úgy is. „Csakazértis”.

(Képek: a szerző)

Kalandtúra TörökországbanA nőket nem irigyeltem

eletforma.hu

Hasonló hírek

20 varázslatos magyar hely, amit egyszer az életben neked is látnod kell

Edit

Prága‎

info

Brüsszel

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------