Hirmagazin.eu
Főoldal » Jövőre teljesen átalakulhat a munkaerőpiac! Ezek a szakmák vannak veszélyben..
Életmód hírek

Jövőre teljesen átalakulhat a munkaerőpiac! Ezek a szakmák vannak veszélyben..

Robotok vehetik el az emberek munkáját

Magyarország — Irodában dolgozik adminisztrátorként, könyvelőként? Pénztáros vagy árufeltöltő valamelyik boltban? Autóbuszt vezet? Ne tervezzen azzal, hogy biztosan innen megy nyugdíjba, jó eséllyel pályát kell módosítani a jövőben, a pozícióját ugyanis elfoglalják a robotok. Legalábbis erre figyelmeztetnek a Magyar Gazdasági és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének szakértői.

Kutatásukban többek között összegyűjtötték azokat a szakmákat, amelyeket leginkább érinti a robotizáció. „Automatizálható feladatnak tekintettük a rutinszerű, egyszerűen leírható, és ebből adódóan leprogramozható feladatokat, illetve azokat, amelyek a technikai fejlődésnek köszönhetően mai tudásunk szerint kiválthatóak robotokkal, számítógépekkel. Egyes összetett feladatok, a kézügyesség, a kreatív intelligencia vagy a szociális készségek továbbra sem válthatók ki, ezek esetében a számítógépek legfeljebb kiegészítő szerepet tölthetnek be az emberi munka mellett” – magyarázták a listát a szakértők.

Bécsben tavasszal helyezték üzembe az első sofőr nélküli buszjáratot, idehaza csak a 4-es metró jár vezető nélkül. /Fotó: Profimedia-RedDot

Mindössze 122 olyan szakmát találtak, ahol semmilyen formában nem lesz jelen az automatizálás. 93 foglalkozás részben, 90 szakma esetében a részfeladatok többsége, csaknem két tucatnál pedig minden automatizálható.

– Megnézném én azokat a robotokat! Az ügyfelek a pénzügyeikben igénylik a személyes tanácsadást és a szemtől szembeni kommunikációt. Nem tudom elképzelni, hogy egy robot üljön a helyemre – vélekedett Csupor Mária (71) könyvelő. Szerinte a könyvelés olyan bizalmi dolog, amit az emberek többsége nem szívesen bízna rá gépekre.

– Olyan bankba nem szívesen mennék, ahol csak gombokat lehet nyomkodni, a nagyon fontos intéznivalóknál szeretem látni az ügyintéző arcát, és rögtön kérdezhetek is – osztotta meg fenntartásait Mária.

Metál Zoltán (52), az Országos Taxisszövetség elnöke sem hiszi, hogy a robotok átveszik a járművezetők helyét.

A grafikon azt mutatja, hogy egyes munkaterületeken, milyen szintű automatizálást jósolnak a szakemberek.

– Kockázatosnak érzem ennyire rábízni az életünket a technikára, amíg csak lesznek emberek által vezetett autók az utakon. Vészhelyzet esetén hogyan fog dönteni a gép, ha lelép egy gyerek az úttestre? Fának hajtson, vagy szemközti sávba, esetleg próbáljon fékezni? Mit és hogyan mérlegel majd a szoftver? – vetette fel az elnök.

Pedig Pintér Róbert, a Corvinus Egyetem adjunktusa és a Reacty Digital ügyvezetője szerint mindez nem a jövő, hanem jó ideje zajló folyamat.

– Nincsenek már mosónők, liftkezelők, gépíró is egyre kevesebb. Húsz éve másképp bankoltunk. A könyvelők tíz éve többször találkoztak az ügyfeleikkel, mint ma. Sok más szakmából is kiveszett a személyes kapcsolat – sorolta a szakértő.

Grafikánkon a várhatóan eltűnő szakmák és a foglalkoztatottak száma.

Amerikai kutatók 700 szakmát vizsgáltak meg, hogy 2024-ig milyen eséllyel lehet automatizálni, és a könyvelés 90 százalékot kapott. Régen elképzelhetetlen volt, de ma már a tőzsdén is valójában gépek kereskednek. Vagy maradjunk csak a mi hétköznapjainknál: nem kell könyvekben kutatnunk, mindent megtalálunk a Google-val, ami valójában egy robot. Még szöveget is fordítunk vele nap mint nap – fűzte hozzá Pintér.

A szélsebes vonatok mellé előbb-utóbb szélsebesen intézkedő kalauz és információs robot jár majd. (képünk illusztráció) /Fotó: Getty Images

– Sokan homokba dugják a fejüket, de ahogy fejlődik a mesterséges intelligencia, egyre inkább alkalmas lesz az összetettebb emberi feladatok elvégzésére is. Már van olyan telefonközpont, ahol gép dönti el, melyik melléket kapcsolja – figyelmeztet Hollósy-Vadász Gábor munkapszichológus. A szakember szerint nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy évtizedről évtizedre más-más világban élünk.

Bűnöző robotok

Már a bűnözők is felfedezték a robotokat, néhány hónapja mesterséges intelligencia segítségével kreált hangon csaltak ki egy német tulajdonú angol energetikai cég vezérigazgatójától 72 millió forintot A cégvezető azt hitte, az anyavállalat vezetőjével beszél, így elutalta a telefonban kért összeget, mert még az ál-kolléga akcentusa is stimmelt. Csak akkor fogott gyanút, amikor a telefonáló harmadszor is kérte az utalást, mondván, az még nem érkezett meg.

Már eltűnt szakmák

Mosónő – A mosógépek elterjedése óta nincs rájuk szükség.

Gépíró – Mindenkinek van számítógépe, gyorsabban és pontosabban írunk géppel, mint kézzel.

Liftkezelő – Sokkal bonyolultabb gépeket használunk a hétköznapokban, nincs szükség ilyen munkára.

Telefonközpontos – 1996-ban zárták be az utolsó budapesti kézi telefonközpontot.

Kommentár:

Okosleves

Napjainkban reneszánszát éli a kézművesség. Szívet melengető feliratok: a nagymama lekvárja, házi tészta, termelői méz, kézműves sör, egyedi ékszerek, kézzel szőtt szőnyeg, de a Rolls-Royce luxus-autómárka máig tartó sikerét és exkluzivitását az emberi munka hozzáadott értéke adja.

Az automatizáció hajnalán egekig magasztaltuk a modernséget jelképező gépi technológia térnyerését. A masinák pedig észrevétlenül lopóztak be hétköznapjainkba. Okosporszívó, okoshűtő, hovatovább okoslakás. Eközben ontják a plázák a zacskózott gyorskajákat, a mindentől mentes okosmenüket. Nem csoda, hogy némi borzongással fogadja az ember a robottársadalom életre hívásának híreit.

A mi korosztályunk még nagymamánk lebbencslevesén nőtt fel, s egy-egy étel esetleg ma is kicsit elsózva vagy éppen odapörkölve kerül az asztalra. Persze eljátszik az ember a gondolattal, hogy egy robotszakács, biztosan helyesen porcióz ki minden hozzávalót, a viták pedig a múltba vesznek. Mint ahogy az a csoda is, amikor kisétáltunk a konyhakertbe, leszedtünk a friss zöldborsót, zöldséget és a kezünk által született meg a nem is túl okos, de a világ legfinomabb gyöngyöző levese.

blikk, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

A generáció, ami már nem ismerheti az unalmat

info

Már lehet jelentkezni a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra

info

Ezért lehetnek boldogabbak a szinglik, mint a házasok

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------