Image default
Kultúra

Jövő hét szerdától Jókai-napok Balatonfüreden

D MTI20140726037 300x173
Forrás: MTI | 2015. 04. 26. 11:41:02

Irodalmi, zenei és gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat a 24. alkalommal meghirdetett programsorozat jövő hét szerdától vasárnapig – mondta el az MTI-nek az önkormányzat kulturális osztályvezetője.
Jókai Mór (1825-1904) Iskoláit Pozsonyban Pápán és Kecskeméten végezte. Első regénye 1846-ban jelent meg Hétköznapok címmel. Néhány jelentős műve: Az új földesúr (1862), A kőszívű ember fiai (1869) És mégis mozog a Föld!(1872) A Fekete gyémántok (1870) Az arany ember (1873).
Utolsó éveinek egyik legolvasottabb alkotása, a Sárga rózsa (1893)
Ötvenéves írói jubileumán 1894-ben az egész ország ünnepelte, a Révai Könyvkiadó ekkor kezdte megjelentetni összes műveinek 100 kötetes kiadását – olvasható az íróról szóló internetes portálon.

Cserép László azt mondta, a programok az irodalmi, a színházi, a zenei valamint a gasztronómiai kínálat sokféleségével igyekeznek megmutatni azt a “szellemi pezsgést és sokféleséget”, amely Jókait, a legnagyobb magyar romantikus regényírót jellemezte.

A rendezvénysorozat szerdán, az egri Gárdonyi Géza Színház táncelőadásával kezdődik, Jókai Mór A cigánybáró című művének táncmese feldolgozását Szaffi címmel láthatja a közönség a Balaton Szabadidő és Konferencia Központban, este pedig ugyanitt a Cigánybáró című táncjátékot mutatják be – mondta Cserép László.

Másnap a Jókai Emlékházban, Jókai Mór 1870-ben épült villájában Jókai és a franciák címmel tart tárlatvezetést Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, este pedig a Bohém Ragtime Band játszik a Kisfaludy Galériában. A Jókai Emlékház kertjében Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara ad térzenét pénteken, az ünnepélyes megnyitót megelőzően, majd könyvbemutatókra várják az érdeklődőket a Bergmann cukrászdában.

Borhy László akadémikus mutatja be Archaelogica Brigetionensia című, a komáromi római kori feltárások eredményeit felvonultató könyvsorozatot, majd A komáromi fiú, aki meghódította a világot című 13. Jókai-napi kiskönyvet a sorozatszerkesztő, Praznovszky Mihály irodalomtörténész ismerteti – mondta Cserép László.

Az osztályvezető arról is beszélt, hogy idén is megrendezik a Jókai-bableves főzőversenyt, amit szombaton, Balatonfüred népszerű kirándulóhelyén a Koloska völgyben tartanak. A főzőversenyen 60 csapat indul, részt vesznek rajta Balatonfüred korábbi kulturális testvérvárosai is: Debrecen, Szolnok, Kecskemét, Gyula és Pécs csapatai. A főzést zenés programok is kísérik, a gyerekeket népi és kézműves játszóház várja.

A zárónapon Jókai séta indul a reformkori városrészben, mely a Jókai Emlékházban ér véget. Itt tárlatvezetéssel és irodalmi játszóházzal várják az érkezőket – fűzte hozzá. A programsorozat keretében írják alá azt a kulturális együttműködésről szóló megállapodást, amely szerint Jókai szülővárosa, Komárom és Balatonfüred testvérvárosává válik – tette hozzá az osztályvezető.

Hasonló hírek

A magyar kultúra napja van – a közmédia is ünnepel

Géza

ÍGY ÉRTÉKELI AZ MTA MUNKATÁRSA A HUNGARICA LEMEZÉT

Edit

Török kori holttestek rejtélyére is fény derül Gyulán

Mazsi