Hirmagazin.eu
Főoldal » Jóváhagyta a brit parlament a brexit elhalasztását
Külföld

Jóváhagyta a brit parlament a brexit elhalasztását

Nagy többséggel támogatta az alsóház, hogy március 29-én még ne lépjen ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A brexit dátuma azonban még nem ismert, és a módja sem, miután egyetlen alternatív javaslat sem kapott többséget. Íme a döntés részletei és a várható forgatókönyvek.

A brit parlament alsóháza jelentős többséggel, 441 szavazattal 105 ellenében támogatta azt, hogy elhalasszák a brexitet. Maga a kilépés a múlt heti uniós csúcson elfogadott megegyezés alapján

  • május 22-én történik meg akkor, ha addig – az EU ultimátuma szerint még ezen a héten, ami elég nehézkesnek tűnik – elfogadják a brexitről szóló megállapodást,
  • ám ha ez nem történik meg, akkor a londoni kormánynak április 11-ig jeleznie kell, hogy milyen hosszú halasztást kér.

Nem jött be az alternatív megoldásokat javasoló parlamenti “hatáskör-átvétel” sem. Az alsóházi képviselők szerdán saját kezdeményezésükre szavazhattak – jogilag nem kötelező erővel, indikatív, vagyis véleményjelzési céllal – a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről novemberben elért, eddig azonban kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás különböző alternatíváiról.

Ezekből John Bercow, az alsóház elnöke nyolcat hagyott jóvá, ám szerda este egyik sem kapott többséget – így a “soft brexit” és az újabb népszavazásról szóló kezdeményezés sem.

Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

Commons Press Office

@HoCPress

Breaking: first images of tonight’s papers

Az előrelépést segítendő, Theresa May miniszterelnök szerda délután közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával: kész távozni tisztségéből a brexittárgyalások következő – az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló – szakaszának kezdete előtt. hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a brexitfolyamat végigvitelét.

Azt már korábban bejelentette, hogy a következő, 2022-es választásokig nem kíván a posztján maradni, most viszont arra utalt, hogy az eddig tervezettnél is előbb távozhat. Pontos időpontot ugyanakkor ezúttal sem említett.

Úgy tudni, délutáni beszéde után több konzervatív képviselő jelezte: hajlandó megszavazni az eddig kétszer elutasított dokumentumot. A patthelyzet feloldásához azonban ez még nem elegendő: a parlamenti többséghez szükséges lenne a kormányt más ügyekben kívülről támogató északír DUP voksainak megszerzése, ők azonban továbbra sem hajlandóak elfogadni az ír-északír határ rendezésének jelenlegi tervét.

Nyitókép: MTI/AP/Brit parlament/Jessica Taylor
infostart

Hasonló hírek

Azonosították a daytonai mészárost – Kiderült, hogy a húgát is lelőtte

Mazsi

Botrány, a sofőr ledobott a buszról egy fogyatékos fiút

Mazsi

Megtalálták az Emiliano Salával lezuhant kisrepülőgép maradványait

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------