Hirmagazin.eu
Főoldal » Jön az űridőjárás-előrejelzés: különleges kutatásba kezd az ELTE
Tudástár - minden érdekesség

Jön az űridőjárás-előrejelzés: különleges kutatásba kezd az ELTE

Az űridőjárás előrejelzésének vizsgálatára nyert csaknem 3,2 millió eurós támogatást az Európai Bizottságtól a Space Weather Awareness Training Network (SWATNET) nevű projekt, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem is részt vesz.

A négyéves projekt témája az űridőjárás fizikai folyamatainak vizsgálata, illetve megbízhatóbb, pontosabb űridőjárás-előrejelző módszerek kidolgozása – mondta az InfoRádiónak Petrovay Kristóf, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője.

„Az űridőjárás a Napból eredő zavarok összefoglaló neve, amelyek a Föld körüli térségben észlelhetők. A világűr nem teljesen üres – jegyezte meg a szakember –, egy ritka, de nagyon nagy sebességgel áramló, nagy energiájú plazma tölti ki, amelynek fő forrása a Föld környezetében a Nap. Az ebben mutatkozó zavarok elsősorban az űreszközeinket befolyásolják, de közvetve, a mágneses tér és a légkör zavarain keresztül a földfelszíni, jellemzően elektronikai rendszereket is. Vagyis

az előrejelzésnek komoly gazdasági gyakorlati jelentősége is van”

– fogalmazott Petrovay Kristóf.

A projektben, amelynek célja az űridőjárás rövidebb és hosszabb távú előrejelzésének javítása, a kutatók többek között olyan alapvető fontosságú plazmaasztrofizikai kérdésekre keresik a választ, mint a Nap mágneses aktivitásának eredete, illetve a napkitörések előrejelezhetőségének matematikai, szuperszámítógépes, illetve mesterséges intelligencia alapú módszerekkel történő pontosabb modellezése – magyarázta a szakember.

„Az űrtudomány egy interdiszciplináris terület. A Napot csillagászati eszközökkel vizsgáljuk, az űrben viszont helyszíni méréseket végzünk szondákkal – fogalmazott a tankszékvezető. – Természetesen a számítógépes adatfeldolgozásnak nagy szerepe van, a mostani projektben különösen,

több kutatócsoport is mesterséges intelligencia, illetve neuronhálózatok bevetésével próbál előrejelzéseket adni.”

Az ELTE Csillagászati tanszékének vezetője hozzátette, a támogatás azért is jár, hogy minél több fiatal kutatót vonjanak be a munkába.

„A nemzetközi képzési hálózatok célja, amelyet az Európai Unió finanszíroz, hogy a kutatási projektbe minél több pályakezdő kutatót kapcsoljunk be, akik ezen a témán dolgoznak, és doktori fokozatot szereznek a program során” – ismertette. Ráadásul a doktori fokozatokat két különböző európai egyetem közösen adja ki: a fiatal kutatók, doktoranduszok két évet töltenek az anyaintézményben, majd további egyet egy partnerintézményél.

A kutatási program ideje alatt minden fiatal kutató legalább egy hónapot tölt majd a Magyar Napfizikai Alapítvány gyulai Bay Zoltán Napfizikai Obszervatóriumában. Emellett a SOLARNET programban készülő, 4 méter átmérőjű Európai Naptávcső előkészítő kutatásaiba is bekapcsolódnak az űridőjárást kutató projekt doktoranduszai.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Űridőjárás-projekt – Petrovay Kristóf tanszékvezető, ELTE

A videó itt érhető el!

Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Ezek viszont UFÓ-k! Egy elhallgatott hír 2002-ből, amikor az UFÓ-k megtámadták Indiát! (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Forma-1: sport vagy show?

info

Többszörösére nőtt a mobilinternet-forgalom a Telenor európai piacán

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------