Hirmagazin.eu
Főoldal » Jön az új rendőrségi pontrendszer. Nem csak gyorshajtásért kaphatsz pontot..
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Jön az új rendőrségi pontrendszer. Nem csak gyorshajtásért kaphatsz pontot..

Az ORFK-OBB olyan okostelefon applikációt fejlesztett, amely fejleszti a közlekedési tudást! Igazán nem csak autóvezetőknek szól.

Mindenki ezt olvassa most!

Az ORFK-Országos Baleset-megelőzési Bizottság OBBPoint applikációja a világ első, sebesség alapon működő „hűségpont”-rendszere.

Az ötletet az üzletláncok által kínált hűségkártyák adták. A várhatóan augusztus első napjaiban induló OBBPoint felhasználói akkor kapnak pontokat, ha szabályosan közlekednek: az app szabadon letölthető.

Berzai Zsolt r. alezredes az applikáció kapcsán elmondta, hogy az elképzések szerint az OBBPoint alkalmazással gyűjtött „szabályossági-jutalompontokat” a későbbiekben különböző üzletekben és szolgáltatóknál lehet majd beváltani kedvezményekre, vagy ajándéktárgyakra.

A programot támogató szponzorokkal még tart az egyeztetés, hogy milyen kedvezményeket, jutalmakat, ajándékokat ajánlanak fel.

Az OBBPoint applikáció aktív állapotában figyeli azoknak a járműveknek a sebességét, amelyekben bekapcsolták az OBBPoint-ot, és ha a vizsgált szakaszon a sofőr nem lépte túl az ott érvényes sebességhatárt, akkor jutalompontokat jegyez fel az app az alkalmazónak.

Mindenki ezt olvassa most!

A szoftver a helykoordináták alapján tudja, hogy az adott útvonalra mely sebességhatárok vonatkoznak, és kellően naprakész ahhoz, hogy az időszakos korlátozásokat is azonosítsa.

Nem tekinti szabálysértésnek az applikáció, ha valaki rövid ideig, például egy előzéshez túllépi a megengedett maximális sebességet. Feltéve persze, hogy a manőver befejezése után a sofőr visszalassít a megengedett sebességhatárra.

Az OBBPoint hamarosan letölthető lesz android és IOS változatban is, ehhez regisztráció szükséges (felhasználói név és e-mail cím). Az ORFK-OBB titkárától kapott tájékoztatás szerint nemcsak a felnőttek gyűjthetnek pontokat az OBBPoint alkalmazással, hanem az autóban utazó gyerekek vagy a sofőr mellett utazó másik felnőtt is. (A rendszert úgy tervezték meg, hogy egy autón belül párhuzamosan két telefonon futtatható az app.)

A gyerekek az applikáció számukra kialakított változatát használva különböző rendőr figurákat – közlekedési rendőröket, kommandósokat, nyomozókat – építhetnek fel, öltöztethetik őket, speciális eszközökkel szerelhetik fel őket, aszerint, hogy hány pontot sikerült gyűjteniük, azaz, hogy azok a felnőttek, akiknek a kocsijában utaztak, mennyire vezetnek szabályosan.

Az ORFK-OBB várakozása szerint a számítógépes játékok iránt amúgy is nyitott, azokkal szívesen játszó gyerekek alkalmasint majd felhívják a felnőttek figyelmét a szabályok betartásának fontosságára, mert az már nemcsak az ellenkezőjének a megtapasztalásáig csupán elvont fogalomként ismert közlekedésbiztonságot jelenthet a számukra, hanem azonnal elérhető előnyöket.

Mindenki ezt olvassa most!

Berzai Zsolt r. alezredes szerint a felnőttek is játszhatnak, de nem piros lámpától a következő pirosig tartó illegális gyorsulásokkal: a tervek szerint a szabályos közlekedéssel elért pontjaik alapján a regisztrált játékosok rendfokozatokat kapnak és az azonos rendfokozatúak között a későbbiekben majd ajándékokat sorsolnak ki.

Ebben a játékban értékes telefont vagy akár egy autót is lehet majd nyerni.

Kell-e attól tartani, ha valahol gyorsabban autóznak a megengedettnél, akkor kedvezményre jogosító pontok helyett bírságot kapnak?

Az ORFK-OBB ismertetése szerint nincs ilyen szándék, és sem az applikáció, sem a rendszer nem lenne alkalmas ilyen célra – többek között nem minősül hiteles mérőeszköznek.

Továbbá az app alkalmazóitól kért adatok sem teszik lehetővé a szabálysértési ügyekhez elengedhetetlen pontos azonosítást. A letöltéshez kért felhasználói név bármi lehet, nincsenek megkötések. Az e-mail cím is lehet olyan, amit csak az applikáció hoztak létre és másra nem is használnak, ha valaki így érzi biztonságban magát. Az applikáció nincs autóhoz kötve, és bármikor kikapcsolható.

Berzai Zsolt r. alezredes elmondta, hogy annak nincs jogi akadálya, hogy az applikáció alapján jutalmazzák azokat, akik a szoftver alapján szabályosan közlekedtek. Mint ahogy annak sem, hogy a felhasználói tapasztalatok alapján azokat az útszakaszokat, ahol az app szerint még azok is gyakran túllépik a megengedett sebességet, akik amúgy szabályosan közlekednek, a rendőrség felveszi a sebességmérésre javasoltak közé vagy esetleg az útszakaszt szakértői vizsgálatra javasolják, hogy biztonsággal módosítható-e ott a megengedett sebesség.

Mindenki ezt olvassa most!

Az OBBPoint applikációt részletesen a július 30-ára szervezett HUMDA Közlekedésbiztonsági Konferencia 2021 rendezvényen ismerteti meg az ORFK-OBB. A budapesti szemléletformáló konferencián az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI), az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB), a Magyar Autóklub és a Vision Zero Egyesület szakmai előadásokkal, kiállításokkal szemlélteti a közlekedésbiztonság fontosságát.

budapestiautosok

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Elveszett egy törpemalac – pénzjutalom jár a megtalálónak

Géza

Bántalmazott egy rendőrt egy migráns Szombathelyen, őrizetbe vették

Edit

Büntetőfékezéssel okozott balesetet – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!