Image default
Külföld

Jön az időzóna-káosz Európában?

Nem lesz óraátállítás az Európai Bizottság tervei szerint – jelentette be Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke. Egységesen nyári időszámítás lenne mindenhol – kivéve, ha egyes tagállamok úgy döntenek, hogy ők inkább a télit használják…

Az Európai Bizottság eltörölné az óraátállítást, és bevezetné, hogy csak egy időszámítás legyen. Az emberek többsége az eltörlést akarja!Miután a megkérdezett uniós állampolgárok döntő többsége arra szavazott, hogy töröljék el az évente kétszeri óraátállítást és álljunk át a nyári időszámításra, így teszünk – mondta Juncker a bejelentésben.

Az Európai Bizottság online kezdeményezésére 4,6 millió ember szavazott, 80%-uk az óraátállítás eltörlésére. Korábban energiatakarékossági okokból vezették be az óraátállítást. De sok szakember szerint ez már elavult, kevés hasznot hoz, viszont annyira felborítja az emberek bioritmusát az átállás, hogy nem éri meg: rengetegen lesznek kialvatlanok, depressziósok, az idősek és gyerekek többsége meg kifejezetten megszenvedi.

Csak nyári időszámítás: sötétben kezdődik az iskola?

Európában ma a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. Ha egész évben nyári időszámítás marad, akkor este egy órával később fog sötétedni. Tehát decemberben nem négy, hanem csak öt órakor megy le a nap – cserébe viszont sötétebbek a reggelek. Például a karácsony előtti héten csak reggel fél kilenckor kelne a nap, vagyis a gyerekek sötétben mennének iskolába, a többség meg sötétben kezdene a munkahelyén… Persze ha csak téli időszámítás van, annak is vannak hátulütői: például a kellemes magyar nyáresték sokkal rövidebbek lennének, augusztusban már 7-fél nyolc körül sötétedne. A hatás persze attól is függ, melyik országban lakik az ember. Ma is sokszor furcsa, hogy az ukrán határtól a francia, spanyol tengerpartig ugyanaz az időzóna, így nyáron Párizsban este fél 11-kor még világos van…

Káoszt hoz az óraállítás eltörlése?– kérdezi a német Bild napilap. Mint írják, ha nem lesz óraátállítás az EU-ban, a tagországok akkor is eldönthetik, hogy a téli vagy a nyári időszámítást használják-e egész évben. Az is előfordulhat, hogy minden összevissza lesz: az egyik ország ezt használja, a másik azt, így ha valaki több országon autózik keresztül, többször is át kell állítania az óráját… Téli vagy nyári? Jobb lehet a nyári A napfénynek jótékony hatása van az emberi szervezetre, ezért ha már nem lesz óraátállítás, többen voksolnának inkább a nyári időszámítás mellett: tovább van világos, az emberek többet vannak jó levegőn, a szabadban. Az idei lesz az utolsó óraátállítás? Idén október 28-án, vasárnap kell visszatekerni az órákat 3-ról 2 órára. Lehet, hogy utoljára? A folyamat lassú: az Európai Bizottság lapzártánk után szavazott az óraátállítás eltörléséről, de a javaslat ezután az Európai Parlamenthez, majd a tagállamokhoz kerül. Azt, hogy mikortól léphet érvénybe az új rendszer, még nem tudni. A tagállamok arról nem dönthetnek, hogy legyen vagy ne legyen óraátállítás, mert az uniós hatáskör. Arról viszont a tagállamok döntenek, hogy a téli vagy a nyári időszámítást vezetik be tartósan, és hogy melyik időzónához akarnak tartozni. Ma a közép-európai időzóna Magyarországtól Franciaországig és Spanyolországig tart.

Forrás: Ripost

 

 

Hasonló hírek

Brüsszel szintet lép, felpörgeti a betelepítési programot

Géza

Brutális verekedés, a pincérnő járta meg

Mazsi

Putyin: Törökország megbánja, hogy lelőtte az orosz vadászgépet

info