Hirmagazin.eu
Főoldal » Jön a minden egyben igazolvány – ezt tudja az e-kártya
Belföldi hírek

Jön a minden egyben igazolvány – ezt tudja az e-kártya

2015 05 16 220007
2015. 05. 16. – 20:25 forrás: M1

Akár már idén is bevezethetik az e-kártyát – erről döntött szerdán a kormány. Ez a kártya minden eddigi okmányt kiváltana, nem kellene sok kártyát magunknál tartani. A személyi igazolványt, a lakcímkártyát, az adókártyát, a TB-kártyát és a TAJ kártyát váltaná fel az új okmány és akár diákigazolványként is funkcionálhat.

Alkalmas lesz elektronikus ügyintézésre, sőt elektronikus aláírásra is.
Dr. Ignácz István, a közigazgatási és elektronikus közszolgáltatások központi hivatalának elnöke az M1-nek nyilatkozva elmondta, hogy 2014. decemberben döntött arról a kormány, hogy az elektronikus közigazgatást fejleszteni kell. A közigazgatás ma elektronizálás nélkül elképzelhetetlen, ezért egy olyan kártyát vezetnek be, amely tároló elemet is tartalmaz, s alkalmas lesz azonosításra, alkalmas lesz arra, hogy utazást is kiváltson – bár az útlevelet nem fogja kiváltani – és alkalmas lesz arra, hogy elektronikus aláírásként is szolgáljon.

Az e-kártyát felmenő rendszerben vezetné be a kormány. Azok az állampolgárok, akinek a személyi igazolványa 2016. január 1-je után jár le, azok már automatikusan elektronikus kártyát fognak kapni. Ha valaki előbb szeretne e-kártyát igényelni, minthogy lejárna a személyi igazolványa, az megteheti majd, az okmányirodákban, vagy a kormányablakokban, de ennek a költsége még nem ismert.

Dr. Ignácz István elmondta, hogy a 2016. január 1-től bevezetésre kerülő e-kártya, az útlevél biztonsági szintjére fogja emelni ezt a kártyát, ami azt jelenti, hogy második generációs biometrikus adatokkal lesz ellátva ez a chip. Az első generációs biometrikus adat az arckép, míg a második generációs biometrikus adat az az ujjnyomat, ami minden embernél egyedi – mondta. Hozzátette: ez az azonosítás alkalmas lesz arra, hogy a visszaélésekre ne kerülhessen sor.

Az elnök felhívta a figyelmet arra, hogy az EU-ban, például a németek már használnak ilyen kártyákat, de a „mi általunk gyártott kártya biztonsági szintje magasabb lesz” – közölte. Hozzátette: ez a kártya további bővített funkcióval lesz ellátva, amit majd időközben különböző információkkal is el lehet látni.

„Attól jó az elektronikus közigazgatás, ha gyorsan, olcsón, hatékonyan tudunk ügyet intézni” – közölte az M1-ben Ignácz István.

Hasonló hírek

KIEMELT HÍR: Komoly nehézség jön idén, mindenkit érint!

Géza

Az LMP leállítaná a Budapest-Belgrád vasúti fejlesztést

Géza

Kósa Lajos szerint kémkedés miatt még senkinek nem kérték a mentelmi joga felfüggesztését

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------