Hirmagazin.eu
Főoldal » Jól mutatna az otthonodban a kenciapálma
Otthon, lakberendezés, kert

Jól mutatna az otthonodban a kenciapálma

hirmagazin_2015-09-04_070209

A kenciapálma könnyed eleganciája és dús, zöld lombja magára vonja a figyelmet. Ráadásul nevelése minimális odafigyelést igényel.

Népszerűségét annak köszönheti, hogy sokat kibír, ugyanakkor nagyon szép szobanövény. A belsőépítészek kedvenc növénye is, ezért van az, hogy számos középületben, étteremben is megtaláljuk. Nem utolsó sorban pedig otthonunk ideális zöld ékszere lehet!

hirmagazin_2015-09-04_070256A kenciapálma sötétzöld levelei bármilyen környezetben jól mutatnak, nem nő túl gyorsan, de ha türelmesen várunk néhány évet, akkor hatalmas, gyönyörű pálma fogja otthonunk bármelyik szegletét díszíteni.  Bár a kenciapálma híresen stressztűrő, magról mégsem egyszerű nevelni. Csíráztatáskor a mag tartósan 27 °C-os hőmérsékletet igényel, ezt a legtöbb szobakertész például nem is tudja biztosítani, ezért lehet, hogy kertészetekben csak drágán tudjuk beszerezni. Nagyon szereti a nedves nyári meleget, mégis a tűző naptól védeni kell.

A növény akár a 2,4 m-es magasságot is elérheti, átmérője pedig 1,8 m is lehet. A levélszárak ugyanis vízszintesen is nőnek. A nagyra nőtt, idős példányokat érdemes tehát a padlóra tenni, így teljesen be tudja nőni valamelyik szoba sarkát. Régebben a kenciapálma az előkelő szállodák „pálmakertjeinek” büszkesége volt. Azokat a lehetőségeket, amelyeket egy ilyen növény kínál, átgondoltan kell kihasználni. A kifejlett pálma a nagyobb helyiségek központi látványossága, kitölthetjük vele az üres sarkokat.

A jól gondozott kenciapálma színt vihet a lakás összes helyiségébe, kezelése pedig nem igényel túl sok időt. Ügyelni kell azonban a növényvédő szerek használatára, mert a levelek megperzselődhetnek. Ne tisztítsuk vegyszerrel a leveleket. Ha bármilyen vegyi anyagot kell használjunk, először próbáljuk ki valamelyik levélen, egy kisebb területen, és legalább egy hétig várjunk, hogy nem-e károsodott a kezelt levélfelület.

Felmerülő betegségek

A puha vagy kemény pikkelyek a levél fonákján a pajzstetvek jelenlétéről árulkodnak. Ha időben észrevesszük őket, megelőzhető a súlyosabb fertőzés. Hígított rovarölő szerbe mártott vattával vagy szivaccsal töröljük le őket, vagy permetezzük be egy, már bevált, kipróbált vegyszerrel.  A levelek nyári sárgulását viszont a vízhiány okozhatja. Ne hagyjuk a gyökereket kiszáradni. A barnuló levélcsúcsok száraz levegőre utalnak. Az lecsúfult, elszíneződött leveleket a törzstől 1,5 cm-re vágjuk le.

hirmagazin_2015-09-04_070339A kenciapálma gondozása

Átültetéskor ügyeljünk a gyökerek épségére. Ha a gyökereket el kell távolítani, a növényt az új gyökerek megjelenéséig tisztogassuk nedves szivaccsal. A levelekről, szárakról a port és egyéb szennyeződéseket töröljük le, miközben a másik kezünkkel alátámasztjuk a levélkéket. Langyos vízzel le is zuhanyoztathatjuk, csak valóban legyünk nagyon óvatosak. Ellenőrizzük a növény egészségét, és ha rovarfertőzést észlelünk, azonnal permetezzük le, a korábban már említett módon: csakis letesztelt, bevált rovarölő szerrel.

Szedjük pontba, mit is kell tudnunk?

A kenciapálma sokat kibír. A közepes erősségű fényt kedveli, s bár a hőmérséklettel szemben nem kimondottan igényes, a tűző naptól mégis védeni kell.

A fiatal növényeket évente ültessük át jó vízvezető, kellően tömörített általános virágföldbe. Később elég a közeg felső rétegét frissre cserélni.

Nyáron locsoljuk bőségesen, télen viszont tartsuk épp csak nedvesen a közeget. Vigyázzunk arra, hogy ne öntözzük túl a kenciapálmánkat!

A kenciapálma az év bármelyik szakában beszerezhető a kertészetekből, de télen vigyázni kell arra, hogy hogy ne érje hideg, amíg hazaszállítjuk.  Ha ilyen növényt vennénk, vigyázzunk arra, hogy egészséges, szép levelű példányt válasszunk.

A kenciapálma ára a magasságától függ. A kisebb példányokat viszonylag olcsón szerezhetjük be, a nagyobbak viszont már drágábbak, vagy kimondottan drágák.

Forrás: delina; Kép: Google, illusztráció;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Te lehetsz a kerti partik királya, ezzel a házi görögdinnye-csapolóval!

Mazsi

Ezért szúrj a virágágyásba műanyag villát! Csodát tesz!

Mazsi

10 növénypár, amit egymás mellé kell vetned: dupla lesz a termés, nem lesznek kártevők és permetezned sem kell!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------