Hirmagazin.eu
Főoldal » Jól mozgósított a DK
Belföldi hírek

Jól mozgósított a DK

A kormánypártok választási győzelme és annak aránya nem volt kérdés, ez összhangban áll a Nézőpont Intézet előzetes felmérésével, amely 55 százalékos Fidesz–KDNP-győzelmet várt – mondta Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemezője a Kossuth Rádió esti adásában.

A Magyar Nemzet előzetes adatai szerint 98 százalékos feldolgozottságnál 52,3 százalékkal vezet a Fidesz–KDNP, ez 13 EP-képviselőt jelentene a kormánypártnak. Az ellenzéki pártok élén a DK végezhetett 16,3 százalékkal, így Gyurcsány Ferenc pártjának 4 képviselője lehet Strasbourgban.

Várakozásaik szerint a Momentum 9,7 százalékos eredménnyel két jelöltet, a Jobbik és az  MSZP–Párbeszéd szövetsége 6,5-6,5 százalékkal egy-egy képviselőt delegálhat a 751 fős Európai Parlamentbe.

Nagy az olló az ellenzéki pártok között

A Nézőpont Intézet a Demokratikus Koalíciót (DK) várta második helyre, de Tóth Erik álláspontja szerint a párt ekkora „társadalmi legitimációja nem tűnik reálisnak”. Előzetesen arra számítottak, hogy az olló az első és a második legnagyobb ellenzéki párt között nem lesz ilyen nagy.

Az adatokból kiolvasható, hogy a jól mozgósítható bázissal rendelkező Demokratikus Koalíció jöhetett ki győztesen a négypárti ellenzéki küzdelemből.

Az ellenzéki pártok között egyedüliként a DK-nak volt központi üzenete, ez pedig az Európai Egyesült Államok, vagyis a szupranacionális Európai Unió szorgalmazása.

Ezzel szemben a kormánypártok a nemzetállami hatáskörök megerősítését helyezték üzenetük középpontjába, és ez a két egymástól teljesen távol álló álláspont erősítette egymást – fogalmazott. A DK ezekkel az üzenetekkel sikeresen mozgósította táborát az EP-választásra.

Erős üzenet nélkül

A többi ellenzéki párt gyenge teljesítménye annak köszönhető, hogy nem voltak képesek hatékony és erős üzeneteket megfogalmazni az EP-választásra – fogalmazott a politikai elemző.

Az LMP teljesítményéről elmondta, hogy amíg Nyugat-Európában a zöldpártok erősödtek, addig Schiffer András kilépése óta az LMP nem tudta hitelesen képviselni a baloldali-zöldpárti politikát.

Az, hogy egy szocialista képviselő, Demeter Márta a párt egyik legmeghatározóbb politikusa, mutatja, hogy ez a baloldali-zöldpárti politika nem is az LMP identitásának része, ezért büntették őket a szavazóik – vélekedett Tóth Erik.

mti

Hasonló hírek

Bakondi: Koordinálják a migránsok útját

Edit

Egy egész osztálynyi diák került karanténba a tanáraikkal együtt Kiskőrösön

Mazsi

Haztértek a magyar rendőrök Szerbiából és Macedóniából! (Olvasóink nevében is köszönjük rendőreink áldozatos munkáját! Hirmagazin.eu)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!