Image default
Életmód hírek

Jól gondoljuk meg, mikor menjünk ténylegesen nyugdíjba – ellenőrizzük a nyugdíjkalkulátorral!

Az utóbbi időben több kérdés érkezett azzal kapcsolatban, hogy van-e módja a nyugdíjas személynek – a nyugdíjazását követően teljesített járulékfizetést is figyelembe véve – nyugellátás újbóli megállapítását kérni.

Különösen gyakran vetődik fel ez a gondolat a nyugdíjkorhatár tényleges betöltésekor azok esetében, akik a korhatár betöltése előtt váltak nyugdíjassá, illetve a nyugdíjazást követően valamilyen okból (kérelemre, kereseti korlát túllépése vagy valamilyen közszolgálati jogviszony létesítése miatt) esetleg szünetelt is a nyugellátásuk folyósítása.

A válasz egyértelmű nem, vagyis nincs mód arra, hogy nyugdíjas személy a nyugellátása újbóli megállapítását kérje. A sajátjogú nyugdíjas (e körbe tartoznak azok a hölgyek is, akik számára 40 év jogosultsági idejükre tekintettel állapították meg a nyugellátást a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (Tny.) 18. paragrafusának (2a) bekezdése alapján) a biztosítási kötelezettséggel járó, illetve kiegészítő tevékenységű egyéni vagy társas vállalkozói jogviszonyából származó jövedelme alapján fizetett nyugdíjjárulék révén nem tesz szert további szolgálati időre, illetve nyugdíj alapjául szolgáló jövedelemre, kizárólag a Tny. 22/A szakasza szerinti 0,5 százalékos nyugdíjnövelésre jogosult.

Számolja ki az Adózóna kalkulátorával, mennyi ellátására lenne jogosult!

Ez vonatkozik a nyugellátás folyósítása szünetelésének az előzőekben említett eseteire is, amelynek tartama az érintett biztosítási jogviszonyában egyébként pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére is kötelezett.

Így például annak a nőnek, aki 40 év jogosultsági idejére tekintettel 2015-ben kérte a nyugdíjazását, abban az esetben sincs módja nyugellátása összegének újraszámolását kérni, ha ezt követően a közszférában elhelyezkedve a Tny. 83/C szakasza alapján szüneteltette az ellátását, és egyébként jelentős összegű nyugdíjjárulék-alapot képező jövedelemre tett szert.

adozona

Hasonló hírek

Névnapok május 18.

info

Jehova tanúitól kaptam ezt a zsoltáridézetet

Géza

Pasit venne magának a szexi lottónyertes, brutális összeget fizet

Mazsi