Főoldal > Hírek > Főhírek > Sport > Sporthirek > Johan Cruyffot gyászolja a futballvilág
Johan Cruyf
Johan Cruyf

Johan Cruyffot gyászolja a futballvilág

Hirdetés

Forrás: MTI

A holland és spanyol politikai vezetők, továbbá a futballvilág ismert sportdiplomatái és ex-játékosai döbbenten értesültek arról, hogy csütörtökön elhunyt Johan Cruyff, a hollandok kiváló labdarúgója, edzője.

Johan Cruyf

Johan Cruyf

“Hollandia egyedülálló és zseniális sztárt vesztett el, aki új arcot adott a sportnak. Hollandia ikonja volt” – mondta Vilmos-Sándor holland király.

Szülőhazájának miniszterelnöke, Mark Rutte pedig úgy fogalmazott, az egész világ ismerte őt és rajta keresztül a világ ismerte a hollandokat. VI. Fülöp spanyol király gyásztáviratot küldött Cruyff családjának, míg Mariano Rajoy miniszterelnök legendás játékosként és fáradhatatlan harcosként jellemezte őt.

Az FC Barcelona – melyet edzőként BEK- és KEK-győzelemre vezetett – közölte, a holland mágus mindig a klub legendája marad. Az ősi rivális Real Madrid elnöke, Florentino Pérez kijelentette, Cruyff egy rendkívüli futballista volt, aki korszakot teremtett. Vicente del Bosque spanyol szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy akkor kezdte meg karrierjét, amikor Cruyff az Ajaxtól Barcelonába szerződött. “Játékosként nem akadt hozzá hasonló, edzőként pedig nagy hatást gyakorolt a spanyol futballra” – tette hozzá.

 

“Cruyff nagyszerű játékos volt, egyike minden idők legjobbjainak. Az elegáns játék szimbóluma. Örökre beírta magát a futball történelemkönyvébe” – írta Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke.

Michel Platini, az európai szövetség korábbi elnöke közölte, ő egy barátot, a világ pedig egy nagy embert vesztett el. “Csodáltam őt, ő volt minden idők legjobb labdarúgója” – vélekedett a francia sportdiplomata. A FIFA-t tavalyig irányító Joseph Blatter úgy nyilatkozott, sokan próbálták utánozni Cruyffot, aki fantasztikus személyiség volt, és Rinus Michelsszel együtt elindította a “totális futballt”.

Franz Beckenbauer, a németek élő legendája hangsúlyozta, sokkolta a hír, mert olyan, mintha nemcsak egy barátját, hanem egy testvérét vesztette volna el.

A Bayern München kispadján ülő Josep Guardiola zseniként jellemezte az elhunyt trénert, aki megváltoztatta az FC Barcelona mentalitását.

Ruud Gullit volt holland válogatott szerint Hollandia egyik fontos arca távozott, aki feltette az országot a futballtérképre.

A németek világbajnokát, Lothar Matthäust elszomorította a hír, mert úgy érzi, olyan ember ment el, aki alapjaiban megváltoztatta a labdarúgást.

Gary Lineker, az angolok korábbi válogatott csatára kijelentette, Cruyffnál senki sem tett többet azért, hogy egy szép játékot valóban széppé tegyen.

“Az egyik legjobb futballista volt, akit láttam. Ugyanaz a kategória, mint Pelé, Di Stefano, vagy Maradona. Ő az a játékos volt, aki megváltoztatta a futballt, amelynek mai napig érezhető a hatása” – jelentette ki Bobby Charlton, az angolok világbajnok legendája.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: