Hirmagazin.eu
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Joguk van bárkit átkutatni az osztrák rendőröknek Magyarországon, aki gyanús…

A bécsi belügyminisztérium adatai szerint hetente öt–kilencszáz menedékkérő lépi át a határt Magyarország és Burgenland között.

Az embercsempészet visszaszorítása érdekében szeptember eleje óta ezért harminc osztrák rendőr vesz részt kiemelt akciókban a határrégióban magyar területen is – számolt be róla az ORF rádió.

A vegyes járőrszolgálat jogalapja nem csak az Ausztria és Magyarország közötti kétoldalú egyezmény. Tizenhárom uniós tagállam a prümi szerződés keretében megállapodott az együttműködés fokozásáról a terrorizmus, a határon átnyúló bűnözés és az illegális bevándorlás leküzdése ellen.

A jelentés szerint az osztrák rendőrök jogosultak magyar földön igazoltatni és átkutatni a gyanúsnak talált embereket.

További  intézkedéshez azonban értesíteniük kell a magyar műveleti központot, amely ezután hazai hatóságokat küld. A magyar jogszabályok megengedik kényszerintézkedések alkalmazását, de az osztrák rendőrök fegyvert csak önvédelemből használhatnak.

A burgenlandi regionális katonai parancsnokhelyettes, Raimund Wrana szerint a magyarországi vegyes járőrszolgálat csak rövid távú és helyileg korlátozott, de így is kevesebb illegális határátlépést eredményezett.

A csempészszervezetek nagyon jól szerveződnek, még drónokat is használnak felderítésre. Az Ausztriába irányuló illegális migráció nyolcvan százaléka Magyarországon keresztül érkezik

– mondta el a rádióműsorban Gerald Tatzgern, az embercsempészet elleni küzdelemért felelős osztrák szervezet vezetője, aki szerint rengeteg olyan szír és afgán próbál a határon átjutni, aki már egy ideje a Nyugat-Balkánon tartózkodik.

Az Európai Unió Törökországgal kötött menekültügyi paktuma egyelőre kitart. A 2016-os megállapodás egyebek között azt írja elő, hogy minden, Törökországon keresztül illegálisan érkező migránst visszaküldhetnek az uniós hatóságok. Cserébe Brüsszel finanszírozza a Törökországban élő menekülteknek nyújtott segítséget. A mai napig több mint hatmilliárd eurót fordítottak erre a célra.

A szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) viszont csupán tüneti kezelésnek tartja a magyarországi intézkedéseket.

Rendőreink és katonáink kiváló munkát végeznek, ám a kezük meg van kötve a politikai akarat hiánya miatt

– jelentette ki az ORF hírére reagálva Hannes Amesbauer biztonsági szóvivő, aki szerint nem kapnak hatékony eszközöket az illegális migráció megelőzésére.

A rendőrség szakszervezeti képviselői viszont nem az eszközöket hiányolták, hanem a kellő számú embert. Andreas Hochegger burgenlandi szakszervezeti elnök hangsúlyozta, hogy a vegyes járőrszolgálat ot minden egyéb feladatuk mellett végzik, ezért azt kérték, hogy más osztrák tartományok is biztosítsanak egyenruhásokat a magyarországi szolgálathoz.

Az osztrák menekültügyi koordináció szóvivője mindenesetre aggodalommal tekint a Magyarországgal folyó közös munkára.

Az a tény, hogy az embercsempészet leple alatt megkezdődik az együttműködés, legalábbis megkérdőjelezhető

– fogalmazott Lukas Gahleitner-Gertz. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria az itteni embertelen bánásmód miatt már nem hajt végre deportálást. Bírósági ítéletek szerint ugyanis a menekültügyi eljárásokban nem tartják be az emberi jogokat Magyarországon.

(Borítókép: Osztrák rendőrök ellenőrzik az Ausztriába érkező személy- és teherforgalmat a magyar–osztrák határnál 2015. szeptember 17-én. Fotó: Büki László / MTI)

index

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Tragikus baleset – gázolt a vonat

info

Szerb embercsempészek Nagybaracskán

Géza

Agyonverte édesapját egy férfi Törökszentmiklóson

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------