Image default
Belföldi hírek

Jogi kesze-kuszaság a Ceglédy-ügyben, jelenleg nincs folyamatban Czeglédy Csaba ellen büntetőeljárás!

Miután megszűnt Czeglédy Csaba EP-választással átmenetileg megszerzett mentelmi joga, az ügyészség azonnal folytatni akarta a 2015 óta zajló büntetőügyet, a bíróság viszont azt elutasította.

Nem tudja folytatni a Czeglédy Csaba elleni büntetőeljárást a Szegedi Törvényszék, mert az a sajátos jogi helyzet állt elő, hogy a büntetőeljárási törvény alapján megszűnt az ellene folytatott eljárás.

Czeglédy a Demokratikus Koalíció EP-listájának szimbolikus, utolsó helyén szerepelt, így mandátumot nyilván nem, de átmenetileg mentelmi jogot szerzett. Miután ez megszűnt, a Csongrád Megyei Főügyészség rögvest indítványozta is a törvényszéknél, hogy rendeljék el a büntetőeljárás folytatását, mehet minden tovább.

Ami megszűnt, azt nem lehet folytatni

Csakhogy a bíróság indoklásában részletesen leírja, hogyan állt elő egy olyan jogi helyzet, amire eddig nem volt precedens.

Miután az EP-választáson a DK jelöltjeként Czeglédy mentelmi jogot szerzett, a bíróság kérte a Nemzeti Választási Bizottságot (NVB), hogy ezt függesszék fel, ne legyen akadálya a büntetőügynek. Csakhogy az NVB-ben végül ezt leszavazták, ezért a bíróságnak májusban meg kellett szüntetnie az eljárást.

Viszont „ezzel a Czeglédy Csabával szemben indult bírósági eljárás befejeződött, többé nincs vele szemben folyamatban büntetőügy” – olvasható a bírósági iratban.

Így nem tudták elbírálni érdemben, hogy elkövette-e a felmerült bűncselekményeket, vagyis a felelősség kérdésében nem döntöttek.

A bíróság nem hibázott, az egyszer már befejezett büntetőeljárást legfeljebb újra lehet kezdeni, de a folytatását, ebben a helyzetben, a törvény kizárja.

A törvényszék azért hozzátette: az ügyészség számára ezután is nyitva áll a lehetőség, hogy újra vádat emeljen Czeglédy Csabával szemben.

Ebben a jogi kesze-kuszaságban legfeljebb a lex-Ceglédy törvényjavaslat érdemi elfogadása esetében lehet majd újra tisztán látni, amelyet a Fidesz nyújtott be az Parlamentnek, azonban addig Ceglédy ellen nincs büntetőügy, míg korábbi vádlottársai bennmaradtak az ő tekintetükben még folyamatban lévő büntetőeljárásban.

A korábbi vádirat szerint a Czeglédy által irányított bűnszervezet vállalkozásoknak, köztük több Magyarországon működő multinacionális cégnek közvetített diákmunkaerőt 2011-től 2017-ig. Czeglédy iránymutatásai alapján olyan számlázási láncolatot hoztak létre, amelynek az alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok voltak, a legfelső szintjén pedig a Humán Operátor Zrt. állt. A kárösszeg közel 6,3 Milliárd Ft volt.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Több tucat határsértőt tartóztattak föl a hétvégén

Edit

Éjféltől életbe lépett a jogi határzár

Edit

Elkészült Mórahalomnál a biztonsági kerítés mintaszakasza

Edit