Hirmagazin.eu
Főoldal » Jobb, mint a vörösbor: hódít az új magyar szuperélelmiszer
Gasztronómia, vega

Jobb, mint a vörösbor: hódít az új magyar szuperélelmiszer

Villányban több borászat is felismerte már, hogy a bortermelés melléktermékét képező szőlőmag- és héj feldolgozásában rejlő, többszörös potenciált

Egyre többen fedezik fel a szőlőmagban rejlő hasznos tápanyagokat: antioxidáns-tartalma ugyanis az egyik legmagasabb a világon.

A szőlőmagból már Magyarországon is kétféle dolgot készítenek, lisztet és olajat. Mindkettő nagyon jó hatással van az emberi szervezetre. Ráadásul az erre épülő technológia gazdasági oldalról sem elhanyagolható: ezáltal ugyanis a borászatok teljes körűen felhasználják a szőlő minden egyes részét a héjától kezdve a magján át a levéig.

Úgy tűnik, hogy ma már a vásárolók is tudatosabbak, mint valaha és így kezdik felfedezni, hogy ha őrlemény vagy olaj formájában szőlőmagot szednek, akkor több napra „hatékony védőbástyát állít” a kórokozók elé. A HelloVidék most a magyar vörösbor egyik fellegvárában, Villányban kutatott a borokban és a szőlőmagból készült termékekben található rezveratrol vegyület után.

Az illatos, édes szőlőről manapság már nem csak a híres magyar borvidékekre, például Tokajra vagy Villányra asszociálunk, hanem a szőlőmagra is. Mert bár a lédús gyümölcsből nagyrészt bort készítenek, de a friss, érett szemekben rejlő szőlőmag igazi csodaszer a szervezetünk számára. Például ilyenkor, az őszi lehűlés előtt nagy segítség felkészíteni a szervezetünket a beköszöntő hűvösebb, nyirkosabb időszakra. A szőlőmag antioxidáns hatása ugyanis több mint tizennyolcszorosa a C-vitaminénak, de a másik bástya vitamint, az E-vitamint is ötvenszer lekörözi ebben a harcban.

Villányban több borászat is felismerte már, hogy a bortermelés melléktermékét képező szőlőmag- és héj feldolgozásában rejlő, többszörös potenciált. Elsősorban szőlőmagolajat és szőlőmag őrleményt készítenek belőlük: az összegyűjtött magból először kipréselik az olajat, majd ezután megőrlik azt. A szőlőmag egészben vagy csak szimplán szétrágva ugyanis nem tudja kifejteni jótékony hatását. A porítás során azonban felszínre kerülnek a benne rejlő hatóanyagok, amelyek a szervezetbe jutva sokkal egyszerűbben és nagyobb felületen tudnak érintkezni a bélrendszerünkkel. nagy arányban tartalmaznak bioaktív összetevőket és antioxidáns hatású, fiziológiásan aktív polifenolokat, amelyek a bőrön és a bélrendszeren keresztül is könnyen felszívódnak.

Villányi vörösborokban vizsgáltuk a polifenolokat 2004-től. Ezek az anyagok védik a szív- és érrendszert, s mint kiderült, kettes számú cukorbetegségben csökkentik az inzulinrezisztenciát. Ezekben a polifenolokban található a híres rezveratrol is: erről a molekuláról bizonyosodott be először, hogy pozitív orvosbiológiai hatásokkal bír. Ezeknek a polifenolos komponenseknek köszönhető az úgynevezett francia paradoxon is, vagyis az a tény, hogy annak ellenére, hogy a franciák sok zsíros ételt fogyasztanak, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata és a megbetegedések száma náluk mégis viszonylag alacsony. A kutatások szerint mindez a kulturált vörösborfogyasztásra vezethető vissza, ugyanis a borból felszívódnak a polifenolok, és védik a szervezetet. Szőlőmagporok vizsgálata során végül ugyanazok a pozitív hatások igazolódtak, mint a bor polifenoljainál

– mondta Dr. Márk László, a Pécsi Tudományegyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet analitikai laborjainak vezetője, egyben a Gere Attila Pincészetével közös, szőlőmaggal és vörösborokkal kapcsolatos kutatások résztvevője.

Gere Attila pincészete 2010 óta foglalkozik a szőlőmag, illetve a szőlőhéj feldolgozásával. Felismerték, hogy a mag jótékony alkotóelemei közé tartozik többek közt a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán, amelyek a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.

Régóta ismertük a szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását, amit először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írhatott le. A benne rejlő rengeteg, pozitív értéket szerettük volna még jobban kihasználni. A felhasználás folyamata ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, saját, bio művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik. Azt valljuk, hogy a termékünknek akkor lesz a legjobb a minősége, ha a saját kezünkbe vesszük a teljes feldolgozási és gyártási folyamatot. A saját fejlesztésű berendezést mérnökök és kutatók segítségével, másfél év alatt dolgoztunk ki. Az egyetemmel közösen végzett kutatást alapul véve figyelünk arra, hogy a szőlőmagban található „csodaszer” akkor hasznosul a legjobban, ha minél finomabbra, mikroszemcsékre őröljük azt

– mesélt a HelloVidéknek Gere Andrea.

És bár egyre többen érdeklődnek a szőlőmagból és szőlőhéjból készült „szuperélelmiszerek” iránt, egyelőre messze nem olyan népszerű a piacon, mint a borok. A szakemberek szerint talán pont azért, mert más az értékesítési piaca, csatornája és más a közönsége is.

Értékes szőlőt termesztünk, mert minőségi borokat szeretnénk, ezért csak kevés szőlőt termelünk a szőlőtőkéken, hogy minél jobbak legyenek a borok. Emiatt az úgynevezett visszafogott tőketerhelés miatt jobb hatóanyagok koncentrálódnak a szőlőmagokban is. Ma már a szőlőmagot is a borkóstolók részévé tettük, a belőle sajtolt olajat adjuk a kenyér mellé. Úgy tekintünk rá, mint egy plusz „lábra”, ami egy plusz értéket képvisel a borászat palettáján, amit egyrészt hasznosítani tudunk, másrészt értéket teremt, harmadrészt pedig nagyon jó hatással van az emberi szervezet egészségére

– magyarázta Gere Andrea.

A szőlőmagból és szőlőhéjból készült táplálékkiegészítők manapság a vitaminokkal egyenértékű, fontos helyet kapnak nem csak a borászatok webshopjaiban, hanem a nagyobb bioboltok, gyógyszertárak, natúrboltok és drogériák polcain az egészséges élelmiszerek mellett.

A kékszőlő rengeteg rezveratrolt és antioxidánst tartalmaz, ám a szőlő magjában és a héjában van ezekből a legtöbb. Ez egyfajta csodaszer, amit a Pécsi Tudományegyetem és a Szent István Egyetem kutatási eredményei is igazoltak. A szőlőmag gazdag bioaktív komponensei és antioxidáns anyagai, a polifenolok többek között csökkenthetik az egyes ráktípusok kialakulását, lekötik a szabadgyököket, csökkenthetik a magas vérnyomást, mérsékelhetik a cukorbetegség egyes tüneteit, enyhíthetik az allergiás tüneteket és jól alkalmazhatók szembetegségek esetén

– magyarázta Bock József, a Bock Borászat vezetője és tulajdonosa, aki maga is hisz a szőlőmagból és szőlőhéjból készült termékek hatékonyságában.

Bock József a 2010-es évek elején találkozott egy élelmiszerkutatóval, aki a szőlőmagban rejlő hatóanyagokkal dolgozott. Kerestek egy házi jellegű módszert a magokból készülő termék gyártására, majd egy kis mennyiséget elküldtek ebből elemzésre. Ekkor jött az igazi meglepetés: kiderült, hogy a kaliforniai kékszőlővel összehasonlítva a villányi granulátumban többszöröse van a jótékony hatású vegyületeknek. Az optimális felhasználás és gyártás érdekében azonban szükség volt egy nagyobb élelmiszeripari beruházásra is, amihez azóta is folyamatos innováció és fejlesztések kapcsolódnak.

A villányi, tisztított, hántolt és szárított kékszőlőmag- és bogyóhéj mikroőrleményt tabletta formában is gyártjuk, amiből a Pécsi Tudományegyetem kémiai és gyógyszerészeti laborjának a vizsgálatai alapján felnőtteknek a napi ajánlott adat kettő darab. Ez egy teljesen natúr, természetes, rágható, lassan felszívódó anyag, ami allergén- és gluténmentes, de még vegán is. Így a gluténmentes, laktózmentes és vegán étrendekbe is könnyen beilleszthető”

– hangsúlyozta Bock József.

Nem véletlen, hogy az utóbbi időben megkeresték a szőlőmaggal foglalkozó borászatokat a kozmetikai ipar képviselői is, akik annak jótékony hatásait felhasználva gyártanak krémeket, szérumokat, arcpakolásokat. Sőt, a kékszőlőmag olaj és őrlemény az évszaktól függetlenül a konyhában is rengeteg módon felhasználható. Ám a szakemberek szerint még el kell telnie néhány évnek ahhoz, hogy az emberek „valóban felfedezzék ezt a szuperélelmiszert”.

hellovidek

Hasonló hírek

Szalonnasó az új őrület, otthon te is elkészítheted

Mazsi

Húsvéti nyuszi pogácsa – isteni finom túrós pogácsa

Mazsi

Töltött paradicsom melegen, húsmentesen

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------