Image default
Életmód hírek

Jobb, ha tudod: ezért nem kaphat sok magyar sofőr jogosítványt

Megváltoztak a jogosítvány megszerzésének a szabályai! A súlyos cukorbetegség eddig is kizáró ok volt, ám most már bizonyos szívbetegségek és más egészségügyi problémák esetén sem automatikus a jogsi megadása vagy meghosszabbítása.

Magyarországon is életbe lépett az az európai uniós irányelv, amely korlátozza a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő embereket a gépjárművezetésben. Az új irányelv – melynek célja a közlekedésbiztonság javítása – sok tízezer magyar sofőrt érint! A változás nemcsak azokra a cukorbetegekre és szívpanaszokkal küzdőkre vonatkozik, akik hivatásos sofőrök, azaz buszvezetők, taxisok, hanem azokat is érinti, akik a saját kocsijukat szeretnék vezetni, de nem tudják igazolni, hogy a betegségüket eredményesen kezelik.

Közel másfél millió szívbeteg él Magyarországon. Közülük azok, akik súlyos szívritmuszavarban szenvednek, vagy egy koszorúér-megbetegedés után előfordul velük, hogy hirtelen mellkasi fájdalmat éreznek, azok kizárólag kardiológus szakorvosi véleménnyel és csak akkor kaphatnak vezetői engedélyt, ha a szívbetegségüket sikeresen kezelik.

Ugyanígy igazolásra van szükségük az alvási apnoéban szenvedőknek is. Az egészségi alkalmasság megállapításához rendszeres orvosi felülvizsgálatra és szakorvosi véleményre van szükség. Ha valaki „gyanús”, akár hónapokig tartó alvásvizsgálatoknak is alávetik, mielőtt meghosszabbítanák a jogsiját.

Mint ismert, a veronai buszos tragédia idején vezető sofőr is alvási apnoéban szenvedett, így különösen érthető a szigor. Például egyáltalán nem kaphat jogosítványt az, akivel többször egymás után előfordul, hogy elveszíti az eszméletét, vagy egy éven belül agysérülése, agyműtéte volt. Epilepsziás sem kaphat jogosítványt, csak ha meggyógyult: azaz, legalább két éve nem szed gyógyszert, és azóta rohama sem volt.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Ők a legidegesítőbbek az irodában

Edit

Szégyenkezés nélkül töltötte fel ezt a képet a srác a Facebookra!

Edit

Egy fotográfus eltávolította képeiről a telefonokat, hogy megmutassa, mennyire függők lettünk

Mazsi