Főoldal » Jó hír érkezett a nyugdíjasoknak, háromszor is vastagabb lesz a pénztárca
Gazdaság

Jó hír érkezett a nyugdíjasoknak, háromszor is vastagabb lesz a pénztárca

Jelentős kiegészítést kaphatnak a nyugdíjasok év végén, amely három tételből adódhat össze

– írja a napi.hu.

A két biztos forrás a nyugdíjprémium és az inflációs nyugdíjemelés korrekciója, míg az esetleges harmadik forrás az elmúlt években 10 ezer forint értékű Erzsébet -utalványok formájában már többször megtapasztalt eseti juttatás lehet.

Nyugdíjprémium

Hogy mekkora nyugdíjprémium várható idén novemberben, az attól függ, hogy mennyivel haladja meg a GDP idei évre prognosztizált növekedése a törvényi küszöbértéket, a 3,5 százalékot – és hogy várhatóan teljesül-e az államháztartás idei évre meghatározott egyenlegcélja.

A nyugdíjprémium maximális összege idén az előrejelzések alakulása függvényében vagy 20 ezer forint, vagy ennél valamivel magasabb összeg lehet. Ezt az összege kaphatja majd minden olyan jogosult, akinek a novemberi ellátása legalább 80 ezer forint vagy annál több. Akinek a novemberi ellátása nem éri majd el a 80 ezret, az arányosan kisebb összegre számíthat.

Nyugdíjkorrekció

A nyugdíjakat 2019. januárjában 2,7 százalékkal növelték, mert ennyi volt a költségvetési törvényben becsült árnövekedés mértéke. A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint az árnövekedés mértéke 3,3 százalék volt tavaly júliushoz képest, a nyugdíjas fogyasztói-árindex viszont 3,5 százalék volt.

Ilyen esetben az egész 2019-re szóló kiegészítést egyösszegben megkapják a novemberi nyugdíjuk mellé.

– A 135 ezer forintos átlagnyugdíj esetén ez az összeg: 135.000 x 0,008 x 12 = 12 960 forint
– 100 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 9 600 forint
– 80 ezer forintos nyugdíjra vetítve: 7 680 forint

2020. januárjában majd ennek az egyösszegű korrekciónak az 1/12-ed részével megemelik a decemberi nyugellátás összegét, majd az így megemelt összeget növelik tovább a 2020-ra szóló költségvetési törvényben becsült infláció 2,8%-os mértékével, és ez lesz a 2020 januárjától az ellátás összege – egészen 2020. novemberéig, amikor hasonlóan sor kerülhet nyugdíjemelési korrekcióra (vagy pótlólagos nyugdíjemelésre).

atv

Hasonló hírek

Szép-kártyások figyelem: ennyivel nőttek a juttatások tavalyhoz képest

Géza

Folyamatosan javul a magyar borok minősége

info

Mi lesz a szociális segélyekkel?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------