Image default
Belföldi hírek

Jelentős változások jönnek a bankszámláknál

Akár elindul az azonnali utalás, akár nem, a bankok már most közzétettek rengeteg új kondíciós listát és üzletszabályzatot, amely tartalmazza a változásokat.

A Napi.hu arról ír, hogy díjemelés nem lesz, de csökkenni sem fognak a tarifák, hiába kérte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Bár az azonnali fizetés bevezetése csúszhat, a bankok a július 1-jei indulásra készülnek a honlapjaikra kitett általános szerződési feltételek és hirdetmények alapján. A hitelintézeteknek 60 nappal a hatályba lépés előtt kell közzétenniük a megváltozott feltételeket, és ezt a több meg is tette már május elején.

Az is lehet persze, hogy elhamarkodott az igyekezet, hiszen egyre valószínűbb, hogy az azonnali fizetés éles indulása csúszik majd.A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hatályos rendelete alapján ugyan még július 1-je a start napja, de a bankok és a jegybank május 31-én könnyen lehet, hogy más dátumban állapodnak meg.

FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Az azonnali fizetés lényege, hogy a 10 millió forint alatti tételeket éjjel-nappal, a hétvégén és ünnepnapokon is át lehet majd utalni egy másik számlára. Ezek a tranzakciók 5 másodperc alatt végbemennek.

A gyorsaság díjemeléssel nem jár majd, a közzétett kondíciós listák alapján maradnak a tarifák. Az azonnali utalások pedig pontosan ugyanannyiba fognak kerülni, mint a normál tranzakciók.Ez nem meglepő, az MNB aligha nézte volna el, ha a fejlesztés tetemes költségét azon nyomban át is hárítják a kliensekre a hitelintézetek. Sőt, az MNB árcsökkentést várt volna el a bankoktól, miután a magyarországi számlavezetés európai viszonylatban drága, és csomag alapú számlákra lenne szükség.Ezek a számlák egy fix díjért korlátlan számú tranzakciót biztosítanának.

FOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

Mivel azonban a tranzakciós illetéket a családtámogatási programra és az állampapírok kamatadó-mentességére hivatkozva végül mégsem csökkentette a kormány, új csomag alapú számlacsomagok nem indulnak a második félévben. Az MNB tanácsát sem fogadták el a hitelintézetek, hogy térjenek önként jobb belátásra, és tegyék ingyenessé a tranzakciókat korlátlan mennyiségben az azonnali fizetés indulására. Az MNB szerint a jó szándékot a kormány is értékelné, és csökkenti majd az illetéket.

A bankokat ez nem hatotta meg, ha vannak is csomag alapú számlák, azok általában csak korlátozott számú díjmentes átutalást tartalmaznak, illetve a 20 ezer forint alatti – vagyis tranzakciós illetékmentességet élvező – tranzakciókat teszik ingyenessé.

napi, origo

Hasonló hírek

KIEMELT HÍR: Klór került a bébiételbe: azonnal vigye vissza, ha ilyet vásárolt!!

Géza

Gulyás: Tíz évre szóló Budapest-stratégiát tervez a kormány

Géza

Tűz volt egy Budapest, kispesti idősotthonban

Géza