Image default
Külföld

Jég helyett vízben gázolnak a szánhúzó kutyák Grönlandon – videó

Térdig vízben gázoló szánhúzó kutyákról készült felvétel hívja fel a figyelmet a Grönlandon tapasztalható szokatlan melegre.

A Steffen M. Olsen dán klímakutató által készített fotó pillanatok alatt bejárta a világot. A képen hat szánhúzó huskylátható, melyek jég helyett olvadékvízen haladnak át a Grönland északnyugati részén lévő Qaanaaq város közelében. A meghökkentő felvételen úgy tűnik, mintha az állatok a vízen járnának.

“Megpróbáltam dokumentálni azt a problematikus helyzetet, amely munkánk során adódott és amelyet személyesen is szürreálisnak tartok” – idézte Olsent, a Dán Meteorológiai Intézet kutatóját a Ritzau dán hírügynökség.

Mint mondta, nem gondolta volna, hogy a telefonnal készített amatőr felvétel ilyen híressé válik. A felvételt, amely néhány nap alatt bejárta a világot, június 13-án készítette amikor a kutatómisszió tagjai áthaladtak az Inglefield-öblön. A gyorsan olvadó jég problematikus és veszélyes szituációt jelentett a klimatológusok számára, akik az időjárás-megfigyelő állomás műszereit hozták vissza a területről – írja a The Independent.

Az olvadékvíz egy mintegy 1,2 méter mélyre nyúló jégréteg felett alakult ki. Olsen kollégája, Rasmus Tonboe a Twitteren a fotó alatt megjegyezte: a szokatlan melegés az, hogy nagyon kevés repedés volt a jégen, ahhoz vezetett, hogy a gyorsan felhalmozódott víz nem tudott levezetődni a szilárd jégről, így a felszínén rekedt.

Grönlandon rekordközeli a jégolvadás mértéke. Csak azon a napon, amelyen Olsen is elkészítette a felvételét, több mint 2 milliárd tonna jeget veszített az ország.

https://www.facebook.com/NowThisNews/videos/2679318258762231/

erdekesvilag

Hasonló hírek

Hülyére keresik magukat az Európai Bizottság bürokratái

Géza

A védelemre nem jogosult afgánok hazatérését sürgeti a német belügyminiszter

info

Üzent az Iszlám Állam: Ma Brüsszel, holnap Magyarország

info