Hirmagazin.eu
Főoldal » Jean-Claude Juncker ezt üzente Brüsszelből: Ne számítsanak rá, hogy újra lehet tárgyalni a brexitet! – videó
Külföld

Jean-Claude Juncker ezt üzente Brüsszelből: Ne számítsanak rá, hogy újra lehet tárgyalni a brexitet! – videó

Ne számítsanak rá, hogy újra lehet tárgyalni a brexitet – ezt üzente Brüsszelből a leendő brit konzervatív pártvezérnek is miniszterelnöknek az EU Bizottság vezetője. Jean-Claude Juncker egy interjúban azt mondta: mindegy, ki lép Theresa May helyére, csak a jelenlegi válási egyezmény marad az asztalon.

Nagy-Britanniában javában zajlik a kormánypárt vezető posztjára áhítozó jelöltek kampánya, amit az EU-ban is nyomon követnek. Miért? Mert az új konzervatív pártvezér parlamenti választás nélkül foglalhatja el a leköszönt Theresa May miniszterelnöki posztját és azért is, mert az aspiránsok nagy része azzal korteskedik, hogy ő majd újratárgyalja a Brüsszellel kötött kilépési alkut.

Most ezt erősítette meg Jean-Claude Juncker bizottsági elnök is, aki a Politico híroldal nyilvános eseményén azt mondta:

“nem számít, ki lesz May utódja, az alkut nem tárgyalják újra”.

Nagy-Britanniának papíron – és May kérésére, az Unió által kitolt határidő alapján – október 31-ig kell távoznia az EU-ból. A brit közvélemény az új miniszterelnöktől várja a patthelyzet megoldását. A britek előtt továbbra is két választás áll: vagy “kiesnek” az Unióból és jönnek a 27-ekkel folytatott kereskedelmet sújtó vámok vagy a parlament kénytelen-kelletlen elfogadja az általa többször visszadobott, válási egyezményt, amelyet még May írt alá Brüsszellel.

Juncker interjújában arról beszélt, hogy ugyan

a válás lépéseit rögzítő megállapodást nem tárgyalják újra, a hozzá tartozó politikai nyilatkozatot részben módosíthatják.

Ez utóbbi London és az uniós tagállamok jövőbeli kapcsolatáról szól. A patthelyzetet ugyanakkor konzerválhatja, hogy Juncker nem hajlandó engedményeket tenni az úgynevezett „ír határgarancia” kérdésében, amely az egyik fő oka volt annak, hogy a brit parlament, még ha kis többséggel is, de harmadszorra is elvetette a válási paktumot.

A bizottsági elnök élesen bírálta a brit politikai elitet és azt mondta, olyan benyomása van, mintha az utóbbi hónapokban az lett volna a legfőbb kérdés a számukra, hogy ki legyen May utódja és nem az, hogy hogyan egyezzenek meg Brüsszellel. Amikor azt kérdezték tőle: van-e kedvenc brit kormányfőjelöltje,

kilenc másodpercen át hallgatott a kezét a magasba emelve, majd a közönség nevetése közepette azt mondta: nincs.

Juncker emellett elviccelődött azon is, hogy ritkábban szólal meg hivatalos eseményeken angolul, mint németül vagy franciául.

“Mindenki ért angolul, de senki sem érti az angolokat”

– mondta és azt állította, szóvivői hivatala nem engedi neki az angol használatát.

A konzervatív beállítottságú Daily Express című brit lap megjegyezte, hogy Juncker már máskor is viccelődött az angolok kárára. A szintén brexitpárti Telegraph pedig azt, hogy

“egyre nagyobb az alku nélküli kilépés fenyegetése”.

A baloldali beállítottságú bulvárlap, a Mirror úgy interpretálta a megjegyzést, hogy Juncker “kihívást intézett a brexitet újratárgyalni akaró brit pártvezér-jelölteknek”. Mindez “hátrányba hozza őket” – tette hozzá a lap. Az egyik aspiráns, Matt Hancock például azt ígérte, hogy ha ő lesz a miniszterelnök, akkor napokon belül megszavaztatja a parlamentet az általa módosított alkuról, amit szerinte végül az EU is elfogadna.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Aris Oikonomou
infostart

Hasonló hírek

Fejszével ölte meg a feleségére és rá támadó medvét egy román férfi

Mazsi

A szexrabszolga Stuttgartban találkozott egykori ISIS-es fogva tartójával!

Mazsi

Moszkva üdvözli, hogy Bécs támogatja a Északi Áramlat-2-t

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------