Image default
Egészség - betegség

Javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége itthon

Javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége Magyarországon, de a lakosság 26 százaléka még mindig valamilyen daganatos megbetegedés következtében hal meg – írja hétfői számában a Világgazdaság.

2006 és 2013 között 12-13 százalékos volt a javulás – részletezte a lap az Országos Onkológiai Intézet adataira hivatkozva.

Csökkent a mell-, a gyomor-, az ajak- és szájüregrák, valamint a prosztatarák miatti halálozások száma. A hererákban, a szájüregi rákban és az emlőrákban szenvedők 70 százaléka már teljesen meggyógyítható – mondta a Világgazdaságnak Kásler Miklós főigazgató.

Javult a rákos betegek gyógyításának eredményessége itthon
Illusztráció – Fotó: Rex Features

A változás többek között az egyre modernebb sugárkezelésnek, az onkosebészet és az immunterápiás kezelések fejlődésének köszönhető.
Az intézet adatai szerint viszont emelkedett a tüdő-, a húgyhólyag- és a hasnyálmirigyrákban elhunytak száma. A tüdőrákot tekintve az Európai Unióban Magyarország vezeti a halálozási statisztikát, minden százezer lakosból 89 tüdőrákban hal meg.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint 2015-ben az összes daganatos betegségre 176,6 milliárd forintot költöttek – írja a lap.

MTI

Hasonló hírek

Vigyázz, ez történik a bőröddel, ha nem alszol eleget!

Mazsi

Kezelik, de nem gyógyítható, fontos lépés az alzheimer-kór megértéséhez

Géza

Így kell természetesen erősíteni az immunrendszert – Gyuri bácsi tanácsai – VIDEÓ

Mazsi