Hirmagazin.eu
Főoldal » Jávor Benedek lesz a “P” listavezetője, aki a feltevést sem érti, hogy ők netán együttműködnének a Jobbikkal! Oszd meg!
Belföldi hírek

Jávor Benedek lesz a “P” listavezetője, aki a feltevést sem érti, hogy ők netán együttműködnének a Jobbikkal! Oszd meg!

A Párbeszéd tagságának egyöntetű támogatása mellett Jávor Benedeket választották a párt listavezetőjének az EP-választásokon – jelentette be Karácsony Gergely vasárnapi sajtótájékoztatóján.

A Párbeszéd társelnöke kiemelte, rendkívül büszkék arra a munkára, amelyet Jávor Benedek az Európai Parlamentben véghez vitt, és reményét fejezte ki, hogy az európai és a nemzeti ügyeket egyik legaktívabban képviselő politikus a választók felhatalmazásából folytatni tudja munkáját.

Jávor Benedek a sajtótájékoztatón arról beszélt, Orbán Viktor egy személyben képviseli mindazt, amellyel szemben Európának, az Európa-párti erőknek közösen, egységes erővel kell fellépniük, a PestiSrácok.hu kérdésére pedig értetlenkedve tagadta, hogy bármiféle együttműködést alakítanának ki a Jobbikkal.

Bővelkedett a hétvége a magyar ellenzéki pártok EP-választásokkal kapcsolatos bejelentéseivel, mind a Demokratikus Koalíció (DK), mind a Jobbik, mind az LMP, mind utóbb a Párbeszéd részéről. A Gyurcsány-párt pénteken jelentette be, hogy Niedermüller Péter sajnálatos menesztésével párhuzamosan Dobrev Klára, Gurcsány Ferenc felesége lesz a Demokratikus Koalíció listavezetője. Az LMP szombati bejelentése szerint a párt önálló listát állít az európai parlamenti választásokra, amelyet Vágó Gábor vezet. Az önálló lista állítása azért is volt elengedhetetlenül fontos az LMP számára, mivel Philippe Lamberts, az európai zöldek társelnöke konkrétan kizárással fenyegette meg magyar ökopárt képviselőit a zöld pártok  frakciójából, amennyiben együttműködnek a Jobbikkal. Mint Lamberts fogalmazott, “ha valaki politikai célszerűségből szélsőjobboldali pártot alapít, majd később szintén a politikai célszerűségtől vezérelve ésszerűbb álláspontot vesz fel, az egy dolgot jelez: egy opportunista pártot”.

Az LMP szombati, önálló listás indulásáról szóló bejelentésének sajtótájékoztatóján ugyanakkor érzékelhető volt egyfajta felpuhulás a szélsőséges elemekkel szemben, hiszen Thomas Waitz zöldpárti EP-képviselő már elfogadható alternatívának nevezte a radikálisokkal való összefogást. Waitz portálunk kérdésére reagálva egyenesen Orbán Viktort nevezte antiszemitának, az európai politikában nagy vihart kavart újabb plakátkampánnyal összefüggésben, amelyen Soros György is szerepel. Waitz ugyanakkor nem tett említést a Jobbik vezetőségében megjelenő antiszemita, rasszista megnyilvánulásokról, a zsidó nők, vagy a “cigányok megverésével” büszkélkedő jobbikos politikusokról.

Szintén hétvégén tartott pártgyűlést a Jobbik, a párt állítólagos szándékos ellehetetlenítésével kapcsolatban. Bár a sajtótájékoztatón kiderült, a párt annyira sem veszi komolyan saját vélt fenyegetettségét, hogy még vészforgatókönyvet sem készítettek, ugyanakkor bejelentették, készek az együttműködésre az ellenzéki pártokkal. Szilágyi György, a Jobbik frakcióvezető-helyettes szóvivője arról beszélt, szerinte elengedhetetlen a pártközi együttműködés, viszont egyedül az LMP-vel tudnak jelenleg komolyabban tárgyalni.

A Párbeszédnek nincsenek elvárásai

Karácsony Gergely a vasárnapi sajtótájékoztatón az EP-választásokkal kapcsolatos döntésekről tájékoztatott. Közölte, a párt EP-listájának élére százszázalékos támogatással jelölte Jávor Benedeket, akit Dorosz Dávid és Szabó Tímea követ. Hozzátette, a párt kongresszusa felhatalmazta az elnökséget, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen a közös indulás lehetőségeiről a szocialistákkal. Karácsony Gergely hangsúlyozta, az MSZP-vel kötött választási szövetségük nyitva áll minden Európa-párti számára, ugyanakkor elfogadják azt a reális politikai helyzetet, hogy az MSZP és a Párbeszéd indul közös listán.

Karácsony Gergely arról is beszélt, rendkívül büszkék arra a munkára, amelyet Jávor Benedek az Európai Parlamentben véghez vitt, és reményét fejezte ki, hogy a jellemzése szerint az igazságos és tisztességes politikát, valamint az európai és a nemzeti ügyeket legaktívabban képviselő politikus a választók felhatalmazásából folytatni tudja a munkát. Közölte továbbá, hogy a Párbeszéd elfogadott egy stratégiai javaslatot az EP-választások programjáról, amelyet szeretnének a szövetség programjában is viszontlátni.  Újságírói kérdésre Karácsony Gergely elmondta, a következő héten kezdik meg a hivatalos tárgyalásokat az MSZP-vel, mindkét párt rendelkezik hivatalos jelöltlistával, ezt kell összefésülniük. Hozzátette, nincsenek elvárásaik, kéréseik, ugyanakkor biztosak abban, hogy meg fognak tudni állapodni. Megjegyezte, az utolsó percig nyitottak egy tágabb szövetség létrehozására, emellett úgy vélte, az MSZP-Párbeszéd szövetsége is méltó arra, hogy a választók jelentős része támogassa.

Orbán Viktor egy személyben

Jávor Benedek a sajtótájékoztatón arról beszélt, választóinak továbbra is azt ígéri, ahogyan eddig, úgy továbbra is a fenntarthatóság, az átláthatóság és az igazságosság elvét fogja képviselni. Úgy vélte, Európa komoly krízishelyzetben van, az EP-választás nagy jelentőséggel bír azzal összefüggésben, hogy Európa milyen irányban halad majd tovább.

Az együttműködés megerősítése, a kívülről érkező kihívásokkal szembeni közös fellépés, vagy a dezintegráció, a szétesés, a nemzetállamok felé való visszahátrálás, a nacionalista konfliktusok felélesztése irányába

-fogalmazott. Hozzátette,

Orbán Viktor egy személyben képviseli mindazt, amellyel szemben Európának, az Európa-párti erőknek közösen, egységes erővel kell fellépni.

Jávor Benedek hangsúlyozta, a Párbeszéd a kampány során egyértelművé kívánja tenni, hogy Magyarország helye és jövője Európában van, ugyanakkor Európának is változnia kell. Átláthatóbb, ellenőrizhetőbb, többek között a Fidesz által az EU-s források eltulajdonítása ellen hatékonyabban fellépő Unióra van szükség. Olyan Európai Unióra, amely lépéseket tesz a gazdasági válság által felszínre került társadalmi különbségek felszámolása érdekében, felszámolja a régiók közötti különbségeket, és hatékonyan reagál a klímaváltozás okozta kihívásokra éppúgy, mint az orosz agresszióra, vagy a menekültválság kérdésére. Jávor Benedek ígéretet tett arra, hogy könyörtelen ellenfele lesz az Orbán-kormánynak, mind Brüsszelben, mind Budapesten.

Nem működnek együtt a Jobbikkal – állították kérdésünkre

Portálunk felidézte, Jávor Benedek eddig a zöldek padsorait erősítette az Európai Parlamentben, hasonlóan az LMP-s delegáltakhoz. A zöld párt társelnöke ugyanakkor korábban élesen reagált az LMP és a Jobbik lehetséges választási együttműködésére. A Párbeszéddel szövetséget alkotó MSZP az elmúlt időszakban többször tett arra való utalást, hogy latolgatják a Jobbikkal történő együttműködés lehetőségeit. Jávor Benedektől ezzel összefüggésben arról érdeklődtünk, nem tart-e attól, hogy kiteszik a zöld párt  padsoraiból. Jávor Benedek válaszában értetlenül fogadta, az LMP lehetséges veszélybe kerülő tagsága kapcsán miért hozzá intéztük ezt a kérdést. Hozzáetette, az európai zöld frakció megbecsült tagjaként széleskörű támogatást élvez a munkája. Úgy vélte, a Párbeszéd az MSZP-vel készül együttműködni az EP-választásokon,

nincs napirenden, hogy a Jobbikkal választási együttműködést kössenek.

Mint visszakérdezett:

Mi a kérdés?

Forrás/fotó: PestiSrácok.hu

Hasonló hírek

Pad Ferencet indítja az MSZP Tapolcán

info

Dráma a budapesti Tescóban, éppen kiürítik az egész áruházat

Mazsi

Aki még nem látta.. Itt vannak a tegnapi légiparádé képei

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!