Hirmagazin.eu
Főoldal » Járványügyi ellenőrzést tartott a NÉBIH minden áruházláncnál – Így vizsgáztak
Belföldi hírek

Járványügyi ellenőrzést tartott a NÉBIH minden áruházláncnál – Így vizsgáztak

Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár kezdte az operatív törzs keddi tájékoztatóját. Elmondta: az élelmiszer ellátás az országban biztosított, de a járvány súlyos kihívások elé állítja az élelmiszer-lánc minden szereplőjét.

Magyarország élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legbiztonságosabb Európában, melyet a szántóföldtől az asztalig a NÉBIH felügyel. A vállalkozásokkal partnerségre törekednek, főleg ebben a mostani helyzetben. A NÉBIH honlapján koronavírus aloldalt hoztak létre, számos gyakorlati intézkedéssel, tanáccsal a vállalkozások számára.

Tudatta, hogy az élelmiszerlánc szereplőknek készített hatósági útmutatók mellett a Nébih támogató szemlékkel is segíti a vállalkozások biztonságos üzemelését. Ellenőreik alapvetően nem büntetnek, hanem tanácsot adnak a biztonságos üzemelés érdekében. A húsvéti ünnepet megelőzően az áruházláncok esetében egyszerre 64, véletlenszerűen kiválasztott üzletben jártak a Nébih szakemberei. Valamennyi Magyarországon működő élelmiszeráruház-lánc sorra került. Három fő területre fókuszáltak a Nébih ellenőrei:

 1. a személyi higiénia szigorú, az új helyzethez igazodó betartására
 2. a csomagolatlan, fogyasztásra kész áruféleségek védelmére
 3. a berendezések, eszközök, felületek tisztán tartására, fertőtlenítésére

Amit a vizsgálat során tapasztaltak az üzletláncok boltjaiban:

 • A helyszíni felelős vezetők nyilatkozata szerint az érintett egységekben szinte mindenhol ismerik a hatósági ajánlásokat. A legtöbb üzletben a koronavírussal kapcsolatos szabályokról írásos eljárásrenddel rendelkeznek.

Bevásárlókosarak, kocsik tisztítása

 • A bevásárlókocsikat, kosarakat az áruházláncok többségénél naponta mossák. Csak egy-egy Auchan-, CBA- és Lidl-üzletben észlelték, hogy heti rendszerességgel történt a tisztítás.
 • A tisztításhoz fertőtlenítőszert használnak, egy-egy Aldi- és Spar-üzlet kivételével.
 • A kocsik, kosarak fogantyúinak tisztítószeres mosását, fertőtlenítését általában műszakonként, vagy gyakrabban végzik az áruházak. Ennek hiányát egy-egy, Lidl- és Tesco-üzletben tapasztalták a szakemberek.
 • A kocsik, kosarak tisztításának hatékonysága szemrevételezéssel megfelelő volt az ellenőrzött egységekben, egy Élésker Kft.-üzlet kivételével.
 • Egyedi megoldást alkalmaztak a Metro üzleteiben, ahol speciális (titán dioxid) bevonattal látták el a bevásárlókocsikat, amely kiküszöböli a vírus megtapadását. A rendszeres tisztítástól azonban ez esetben sem lehet eltekinteni.

A vásárlók védelme érdekében hozott óvintézkedéseknél ezt tapasztalták:

A bejáratnál

 • 7 üzletben (ebből 4 Spar) érintés nélkül használható,
 • 10 helyen (Metro 100%, Spar 80%) pumpás adagolós virucid kézfertőtlenítőt,
 • 5 helyen egyszer használatos kesztyűt helyeztek ki.
 • Az ellenőrzött üzletek 73%-a a bejáratnál nem gondoskodott kézfertőtlenítésről vagy kesztyűről a vásárlók részére.
 • A hűtők, tárolók fogantyúinak, az áruszalagoknak, a képernyőknek, a bankkártya-termináloknak, az önkiszolgáló adagolóknak a rendszeresen fertőtlenítését valamennyi üzletben rendszeresen elvégzik. Ennek gyakorisága változó, de az ellenőrzött létesítmények 67%-ában (43 helyen) naponta többször is (1-3 óránként) sor kerül rá.
 • A sorban állás helyén a legtöbb üzletben (87%) alkalmazzák a padlóra ragasztható távolságtartó matricákat, a Coop és CBA egyes üzleteiben hiányzik a jelzés.
 • Az ellenőrzött egységekben – egy Lidl-üzlet kivételével – figyelmeztető táblák/jelzések kihelyezésével ösztönzik a vásárlókat a szabályok betartására.
 • A keletkező (és elszórt) hulladék gyűjtését egy budapesti CBA-üzlet kivételével mindenhol elvégzik az üzlettérben és a parkolóban.

Csomagolatlan élelmiszerek védelme

 • A hőkezelés/mosás nélkül fogyasztandó lédig termékeket, jellemzően a pékárukat a járványügyi helyzet miatt helyben becsomagolták (vagy részben becsomagolták) az üzletek 60%-ában. Az ellenőrzött Auchan, Reál, Spar üzletek 100%-ában csomagoltan árusítják e termékeket.
 • A csomagolatlan termékek árusítása esetén az ellenőrzött egységek 62%-a cseppfertőzéstől védő tárolóban helyezi ki a termékeket. A termékek elvételéhez fogóeszközt és egyszer használatos kesztyűt/zacskót az üzletek 86%-a biztosít. Pultos kiszolgálással 10 egységben értékesítik a csomagolatlan pékárut.
 • A fogóeszközöket rendszeresen fertőtlenítik, általában 1-3 óránként, de minimum műszakonként egyszer.
 • Az árufeltöltést végző dolgozók és a pénztárosok a legtöbb egységben kesztyűt – és általában maszkot is – viselnek. Az ellenőrzéskor egy Tesco- és egy CBA-egységben nem viseltek maszkot és kesztyűt a fogyasztásra kész élelmiszert (csemegepult, cukrászpult, hidegkonyha, grill) kiszolgáló dolgozók.

Bár az akció elsődleges célja a segítés volt, a súlyosnak minősített hiányosságoknál, illetve hibás eljárások alkalmazása esetén a Nébih felszólítja az üzemeltetőket a megfelelő feltételek biztosítására. Emellett több üzletláncnál is tapasztaltuk, hogy a központi utasításokat eltérően értelmezik az egyes egységekben, amiről az üzemeltetők szintén tájékoztatást kapnak – olvasható a Nébih oldalán.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Villám csapott a Balatonban fürdőzők közé Vonyarcvashegyen

info

Hatalmas show-val nyitottuk meg a budapesti vizes vb-t

Edit

Ne felejtsék el az órákat visszaállítani!

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!