Hirmagazin.eu
Főoldal » Izland több tucat korrupt bankárt börtönzött be összesen 74 évre
Külföld

Izland több tucat korrupt bankárt börtönzött be összesen 74 évre

Reykjavík, Izland – A rekord alacsony számú büntetőeljárással éles ellentétben, melyeket vezérigazgatók és magas szintű pénzügyi vezetők ellen indítottak az USA-ban, Izlandon nemrég 26 bankárt ítéltek együttesen 74 év börtönre.
Izland több tucat korrupt bankárt börtönzött be összesen 74 évre

Az elítéltek többsége 2-5 év börtönbüntetést kapott. A maximális büntetés Izlandon pénzügyi bűncselekmények esetében hat év, bár jelenleg is folynak meghallgatások annak megfontolására, hogy ennél is több időre terjesszék ki.

A büntetőeljárások annak eredményeként indultak, hogy izlandi bankárok a pénzügyi piacokat azt követően manipulálták , hogy az országban 2001-ben liberalizálták a pénzügyi szektort. Végül a felhalmozódott külföldi adósság az egész bankszektor összeomlását eredményezte 2008-ban.

Az Iceland Magazine szerint:

“A múlt héten két különböző határozatban ítélte börtönre az Izlandi Legfelsőbb Bíróság és a Reykjavíki Kerületi Bíróság a Landsbankinn három felső vezetőjét, és a Kaupthing két felső vezetőjét, valamint egy prominens befektetőt a 2008-as pénzügyi összeomlás során elkövetett bűncselekményekért. Ezen ítéletekkel azon bankárok és pénzemberek száma, akiket a pénzügyi összeomlással kapcsolatban elkövetett bűncselekményekért börtönbüntetésre ítéltek, elérte a 26-ot, és együttesen 74 év büntetést kaptak.” (1)(2)(3)

Hatalmas adósságokat vállaltak az izlandi állam nevében, hogy az ország továbbra is működőképes legyen, amit még nyolc évvel később is fizetnek az IMF-nek és más nemzeteknek Izland polgárai.

Az USA-ban egyetlen egy banki vezetőt sem vádoltak meg a 2008-as pénzügyi válsággal kapcsolatban elkövetett bűncselekményekért annak ellenére, hogy az Egyesült Államok maga váltotta ki a válságot. (4) Ólafur Ragnar Grímsson izlandi elnök foglalta össze legjobban egyik válaszában, amikor megkérdezték, hogyan épült fel hazája a globális pénzügyi válságból.

“Elég bölcsek voltunk ahhoz, hogy ne kövessük a nyugati pénzügyi világban az elmúlt 30 évben hagyományosan uralkodó ortodoxiát. Bevezettük a valuta ellenőrzést, hagytuk a bankokat csődbe menni, támogatást nyújtottunk az embereknek, és nem vezettünk be megszorító intézkedéseket, ahogy azt Európában láthatjuk.”

2008-ban, miután a kongresszus kimentette a csődbe jutott amerikai bankokat az adófizetők jóvoltából 700 milliárd dollárral, sok intézmény vezetője, melyek részesültek a TARP mentőcsomagból, végül egyre nagyobb bónuszokat kaptak.

(1) – http://icelandmag.visir.is/article/26-bankers-already-sentenced-a-combined-74-years-prison
(2) – http://icelandmag.visir.is/article/more-bankers-behind-bars-three-landsbankinn-bosses
(3) – http://icelandmag.visir.is/article/kaupthing-bosses-found-guilty-massive-embezzlement-bank
(4) – http://www.huffingtonpost.com/2013/09/13/wall-street-prosecution_n_3919792.html

Forrás: Újvilágtudat

Hasonló hírek

“A menekültek már csak az embercsempészeknek hisznek”

Edit

Szakadékba zuhant egy operatársulatot szállító autóbusz Indiában

info

Migránsok: Norvégia a Facebookon üzent

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------